Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ugradnja mostova i implanata u stomatološkim ordinacijama

Nedostatak jednog ili više zuba u vilici treba lečiti odmah i ne odlagati za neko drugo vreme. Ako se ne pridržavate ovog pravila, možete samo napraviti veću štetu. Opšte je poznato da ništa ne može da zameni prirodne zube. Čak i kad oni nisu savršeno beli ili nemaju idealan oblik, nikakva zamena ne može da se meri sa njima. Nekom je genetika i priroda išla na ruku, te nema izazova u vezi sa zubima, osim možda neke plombe. Neko drugi nije te sreće, dok uticaj ishrane, načina života i navika proizvodi dodatni efekat koji samo može pogoršati situaciju.

 Ugradnja mostova i implanata u stomatološkim ordinacijama


ZANEMARIVANJE I ODLAGANJE LEČENJA NEDOSTATKA ZUBA

Kakve posledice zanemarivanje problema nedostatka zuba mogu imati? Ukoliko Vam fali jedan zub ili više zuba to nije samo estetski problem nego i funkcionalni jer otežava njihovu osnovnu funkciju, a to je žvakanje i usitnjavanje hrane. osobe kojima fali zub sa strane što je manje vidljivo, ponekad ne reaguju odmah i odlažu lečenje, razlozi mogu biti nemar, finansijske prirode ili nešto treće, ali svakako koji god da su, nisu opravdani. Ako je u pitanju jedan od prednjih zuba, obično je reakcija nešto brža, jer estetski problem svakome smeta. Nedostatak samo jednog zuba sa strane čini da se opterećenje tokom žvakanja više prenosi na okolne zube, te oni trpe veći pritisak. Kada nekom nedostaje više od jednog zuba u nizu, situacije je još gora, i rezultat je da okolni zube trpe mnogo veći pritisak, a zubi sa druge strane su znatno više opterećeni. To dovodi do efekta začaranog kruga jer zdravi zubi se lakše lome i pucaju, pa se proces gubljenja zuba nastavlja. Takođe, mesta na kojima Vam fale zubi i imate rupe, podložna su raznim zapaljenskim i gnojnim procesima koji se šire u vilici, kad uznapreduju veoma su bolni i moraju se lečiti operativnim putem.

ZUBNI MOSTOVI I IMLANTI

Načini lečenja koje nude stomatoloske ordinacije su isti i oni podrazumevaju ugradnju zubnih implanata i mostova. Stomatološke ordinacije nude izbor implanata koji mogu varirati po cenama, ali suština jed a su se sve one opredelile za one proizvođače implanata koji su se u praksi najbolje pokazali. Cene zubnih implanata su u našoj zemlji znano povoljnije za isti kvalitet u odnosu na cene na Zapadu, tako da je dentalni turizam veoma popularan kod nas. U nekim slučajevima moguće je odlučivati da li da se jednostavno ugradi samo most, dok je u drugim, gde nedostaje nekoliko zuba u nizu neophodno ugraditi barem jedan zubni implant kako na koji bi se kasnije nakačio most. Zubni mostovi se sastoje od niza veštačkih zuba koji se sa jedne i druge strane kače na zdrave, jake zube. Ovaj niz je ograničene dužine, najviše dva ili eventualno tri zuba. Ne može biti duži jer se time povećava njegova nestabilnost. Mana zubnih mostova je što je za njihovo postavljanje potrebno brušenje zdravih susednih zuba. Takođe, mana je i što su susedni noseći zubi dodatno opterećeni, tako da vremenom može doći do njihovog oštećenja. Međutim zubni mostovi su ekonomičnije i daleko pristupačnije rešenje u odnosu na zubne implante. Kada je reč o ugradnji zubnih implanata procedura traje nekoliko meseci, ali rezultat je zub koji najviše podseća na osećaj prirodnog zuba, koliko god je to moguće za veštački zub. Detaljna procedura je već opisana ranije, a poenta je da su zubni implanti čvrsti i smatraju se trajnim rešenjem. Titanijumski kočići zamenjuju koren zuba i na njih se nakon perioda srastanja u viličnu kost našrafljuju keramičke krunice u prirodnoj boji zuba. Jedan implant može služiti kao nosilac mosta koda osoba kojima nedostaje nekoliko zuba u nizu sa strane. Kod drastičnijih slučajeva gde nedostaju svi ili gotovo svi zubi u vilici, može se uraditi kombinacija nekoliko nosećih implanata i mostova između njih. Cene ovih procedura nekim građanima mogu biti visoke bez obzira što su daleko niže nego u zapadnim zemljama. Zbog toga su naše najbolje stomatološke ordinacije napravile razne pakete koji omogućavaju pogodnosti pri plaćanju, u vidu plaćanja kreditnom karticom, čekovima i na više rata bez kamate. Najvažnije je da zbog finansijske situacije ne odlažete odlazak kod stomatologa i proceduru ugradnje veštačkih zuba, jer može se naći rešenje koje Vam je finansijski podnošljivo. Što više odlažete, situacija će se samo pogoršavati, što sa sobom nosi i povećanje cene lečenja.

 Ugradnja mostova i implanata u stomatološkim ordinacijama




PREDRASUDE

Moramo na kraju napomenuti jednu interesantnu temu koja govori o zabludama i predrasudama u vezi sa zubnim implantima. Ovde ne mislimo na stanovište da su implanti skupi i da nisu za svakoga, već na neka druga pogrešna uverenja. Naime, godinama se tragalo za savršenim materijalom od kog će se izraditi zamena za koren zuba koji nedostaje. On mora da bude čvrst, trajan, postojan, ali i da bude biokompatibilan, odnosno da dobro reaguje, tj. da ne reaguje sa okolnim živim tkivom. Biokompatibilni materijali su oni koje organizam dobro prihvata i koji ne izazivaju alergijske ili slične reakcije. Ovi materijali ne smeju da hemijski reaguju sa organskim supstancama au telu, niti da ispuštaju bilo kakve materije, da se razgrađuju ili da menjaju svoj oblik. Povrh svega, kada su zubni implanti u pitanju, ovi materijali moraju da budu takvi da ih kost dobro prihvata i da sraste oko njih. Titanijum je rešenje! On ima sve željene karakteristike. Zato su implanti izrađeni baš od ovog metala. Međutim, u narodu postoji verovanje (moramo ga tako nazvati) da metal ipak reaguje sa telom i da je svaki zub odnosno tačka u kojoj se nalazi direktno povezan sa određenim organom u telu, te da metalni implant prouzrokuje negativne posledice po funkcionisanje i zdravlje tog organa. Iako se ovo ponekad može čuti i od obrazovanih ljudi, ovo je netačna informacija koja se igrom slučaja negde proširila. Možemo slobodno reći da se graniči sa praznoverjem. Važno je da i Vi sami ne gajite ovakva pogrešna uverenja kako bi Vaše lečenje bilo uspešno.

M. K.
Back to Top