Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako se leči upala desni

Jedno od veoma čestih oboljenja zbog kog pacijenti odlaze u stomatološke ordinacije je upala desni. Ona može imati blaži ili ozbiljniji oblik. Kako se sprečava njen nastanak i kako se leči? Sledi sve što treba da znate o upali desni kako biste sprečili ozbiljne posledice.

Na zdravlje desni, tj. mekog tkiva koje okružuje zube, utiče više činilaca. Ima tu i naslednog faktora, hormona i slično, ali najveći uticaj ima naše svakodnevno ponašanje i ophođenje prema zubima. Kako bismo bolje razumeli oboljenja desni, treba da znamo šta ih prouzrokuje. Kada to znamo, onda tražimo instrumente da pobedimo upalu kada se javi, ali još važnije je da do nje uopšte ne dođe. Neke osobe imaju veći rizik od dobijanja bolesti desni, a same su tome doprinele. Lečenje koje sprovode stomatoloske ordinacije jedino ima efekta ako se navike promene. O kojim to navikama je reč? Zahvaljujući reklamnim kampanjama proizvođača pasta za zube, četkica i ostalih proizvoda namenjenim održavanju higijene, šira javnost, tu i tamo čuje po nešto o bolestima desni. Ako neko ne želi da se udubljuju u tematiku, i samo želi da zna na koji način će utvrditi da je sve u redu, najjednostavnije je da ode na preventivni pregled kod svog zubara. Iako se nikakvi simptomi ne javljaju, to je prilika da se proveri zdravlje i da se sazna sve što treba i o higijeni, ali i o navikama koje treba promeniti i primenjivati nadalje. Priča o odlasku kod stomatologa se iznova ponavlja. Šta da radimo, kada je to najbolji način da se nešto spreči ili da se što pre izleči. Zubno meso nije ništa manje važno od samih zuba. Ako se javi neko oboljenje, a njegovo lečenje se zanemaruje, na kraju može doći do toga da zubi počnu da ispadaju. Ipak, zubi su usađeni u desni, tj u zubno meso. Čak se dešava da desni naprave veće izazove nego pokvareni zubi.

Blog ilustracija: Kako se leči upala desni
Foto: Pixabay

Kako se manifestuju upale desni? Upala desni može biti veoma ozbiljno oboljenje sa velikim posledicama razlikujemo blaži oblik - gingivitis, a hronični oblik koji predstavlja uznapredovalo oboljenje desni naziva se paradontopatija ili paradentoza. Gingivitis se prepoznaje po tome što su desni natečene i imaju crvenu boju. Čak ne moraju biti bolne. Prilikom pranja zuba primećujemo krv. U simptome spadaju osetljivost na jake ukuse i na veoma hladnu i veoma toplu hranu i napitke. Mnogi prirodni lekovi pomažu u terapiji. Ispiranje usta čajem od žalfije jedan je od njih. Pored toga, svima se savetuje ispiranje usta tečnošću za zube 2 puta dnevno, nakon pranja. Na taj način, ne samo što ćete uništiti bakterije, već ćete osvežiti dah. U nekim tečnostima dodata je manjoj količini i supstanca koja izbeljuje zube. U svakom slučaju, veoma će Vam prijati svežina koju osećate u ustima nakon konzumiranja tečnosti. One imaju ukus mentola, neke su blaže, a druge su veoma jake i ljute. Izaberite onu koja Vam najviše prija. Čak i one na kojima piše da su blage, mogu da budu veoma jakog ukusa. Ako ste kupili suviše ljutu koja Vas štipa za jezik, sledeći put uzmite blaži oblik. Uz paradontopatiju idu znatno ozbiljniji simptomi. Desni se povlače, dolazi do stvaranja džepova između njih i zuba. Vremenom zubi mogu da počnu da se klate, pa čak i da ispadnu. Terapija u stomatološkoj ordinaciji može podrazumevati i upotrebu lasera najnovije generacije, ali i hirurško lečenje. Uz to, nastoji se da se sve što je dovelo do toga da se upala javi, suzbije i eliminiše. Otklanjaju se tvrde i meke naslage na zubima. Pacijentima se savetuje i nalaže upotreba interdentalnih četkica i obavezna upotreba zubnog konca. Ako neko ne zna kako se ovo sve koristi, u stomatološkoj ordinaciji sve će naučiti. Onda to više neće biti bauk, već Vaš saveznik.

Kako nastaju upale desni? Sve počinje od famoznih štetnih bakterija koje stanuju u zubnom plaku. A otkud nam zubni plak? Pa, to je prosto, od ostataka hrane koju konzumiramo. Vremenom se stvara i taloži ta providna lepljiva obloga oko zuba koja je dom štetnim bakterijama koje razaraju zube i desni. One se hrane šećerima, pa odatle ona čuvena, da je šećer loš za zube. Obrni, okreni, sve se na kraju svodi na to da treba što bolje očistiti zube i usta i ukloniti ostatke hrane sa svih dostupnih i manje dostupna mesta. Četkicom i pastom peremo i čistimo zube i desni sa svih strana. Ali, i vrapci na grani znaju da četkica ne može sve. Ipak, njene čekinje, koliko god da su mikronski tanke, ne mogu da se zavuku u veoma uske prostore među zubima. Neki zubi su tako gusto zbijeni, da između njih jedva da može da se provuče konac za zube, a kamoli četkica. Ali, ipak , da se zna da je četkica glavna. Bez pranja zuba bar dva puta dnevno, ništa drugo ne vredi. Ako sami to ne kapirate i ako ste duboko zaglibili u stomatološke izazove i rešava svašta, od nemila do nedraga, onda bar tu pamet iskoristite i naučite svoju decu pravilnoj higijeni. Ako je vi niste savladali na vreme i sad trpite posledice, neka se njima što ranije usadi koliko je važno pranje zuba i sve ostalo što činimo da bi zubi bili zdravi. Nek im ne bude stran odlazak kod zubara. Pranje zuba, još dva, tri minuta, deci je nešto najdosadnije. Načini da se privole da to rade su razni. Treba biti nežan ali istrajan. I da, dragi roditelji, deca se uče na primeru. Ako vide da vi ne perete zube baš svako veče, nema razloga ni da ona to rade. Još ako snime da pljunete pastu posle deset sekundi, prete četkicu i završavate pranje, pa zašto bi se onda ona zamlaćivala dva minuta. To je čitava večnost. Većina odraslih ni ne zna baš tačno šta je pravilno a šta ne, kada je reč o higijeni. E zato, kad odete u stomatološku ordinaciju, vi spremite pitanja. Neka ona služe da saznate sve što ne znate, i ako treba zapišite odgovore.

Najvažnija poruka za kraj, koja sve sumira je da morate redovno da idete kod stomatologa. A naročito ako primećujete krv tokom pranja zuba. Treba da znate da krv dok perete zube nije uvek smak sveta. Moguće je da ste malo grublji bili sa četkicom i da ste tako povredili desni. Ali, jedino što je bitno i tačno je da sigurno ne treba da nagađate i da kod zubara odete, videli krv ili ne. U stomatološkoj ordinaciji dobićete uputstva u vezi sa higijenom. Treba i da znate da pušači i osobe koje konzumiraju alkohol, gle čuda, imaju povećan rizik od dobijanja bolesti desni. Tako da, prestanite da pušite! Kada odete na pregled pitajte sve svog stomatologa. Napravite sebi podsetnik. Pravila u vezi sa održavanjem higijene su jasna i možete ih pročitati u našim tekstovima, a što se praktične primene tiče, zubar će Vam dati sve smernice. Na primer, reći će Vam koju veličinu interdentalnih četkica treba d koristite. Pokazaće Vam kako se one upotrebljavaju. Pitaćete ga i u vezi sa preporukom o vrsti četkice i paste koja je najbolja za Vas itd. proverićete zdravlje zuba i desni saznati sve što treba kako biste sprečili da se jave oboljenja zuba i desni.

Pročitajte još:
- Kako se leči povlačenje desni u stomatološkoj ordinaciji

M. K.

Back to Top