Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako se radi snimanje zuba

Snimanje zuba je dijagnostička metoda koja ima za cilj pružanje jasne slike stanja zuba i vilice, kako bi se s preciznošću mogao utvrditi uzrok nekog stomatološkog oboljenja. Ova metoda ima za cilj i stvaranje pregledne situacije pre neke stomatološke intervencije.

O prilikama kada se radi snimanje zuba već je bilo reči. Jasno je da se ono ne primenjuje samo kada se javi bol. Na primer, pre ugradnje zubnog implanta obavezno se pravi rentgenski snimak zuba, tj. ortopan. Što se tiče same procedure, njenog trajanja i ostalih pratećih stvari, one zavise od vrste snimanja koje se radi pacijentu. Trebalo bi napomenuti da je nekad isplativo otići na snimanje zuba pre odlaska kod stomatologa, a ako se javi bol koji ne možemo da definišemo odakle tačno dolazi. S druge strane to nosi sa sobom određeni rizik jer može da se dogodi da pogrešimo. Kad odemo kod zubara, poslaće nas da snimak ponovimo zato što je taj koji smo mu doneli neupotrebljiv za dalje lečenje.

Blog ilustracija: Kako se radi snimanje zuba


Foto: Pixabay

Procedura snimanja zuba je ono što najviše interesuje pacijente kada dođu u ordinaciju za snimanje zuba, odnosno u centar za snimanje zuba. Neki ortopan centri posluju u okviru stomatološke ordinacije kao sporedna delatnost. Naročito u većim stomatološkim ordinacijama. Njima je isplativo da imaj svoj ortopan kako bi pacijenti sve mogli da obave na jednom mestu i kako bi se uvek uradio pravi snimak, baš onaj koji je doktoru potreban.

Većina ordinacija za snimanje zuba posluje samostalno, odnosno nezavisno u odnosu na bilo koju stomatološku ordinaciju. Snimanje zuba veoma kratko traje. Zato se ono ne zakazuje. Proverite radno vreme ordinacije i samo se pojavite na licu mesta. Ako se desi da se više osoba pojavilo istovremeno, sačekaćete malo u prijatnom ambijentu čekaonice, pročitati novine ili pogledati nešto na telefonu ili TV-u. Pošto je procedura veoma kratka i brzo se završi, ne može da se desi da dugo čekate. Pripremićete se tako što ćete ukloniti sav metalni nakit sa glave i vrata. Ako ste zaboravili da ga poskidate kod kuće, to nije problem, uradićete to u ordinaciji. Ukoliko volite da odete spremni, onda je ovo jedino što treba da znate i da uradite pre odlaska na snimanje zuba.

Kada dođete na red prozvaće Vas tehničar ili sestra. Aparat se postavlja tako da snimi baš onaj deo vilice koji treba, ako se radi mali snimak zuba, koji se drugačije zove dentalni radiogram. Pored malog snimka, postoji i panoramski snimak cele vilice, na kom se vide svi zubi u vilici. Ovaj snimak je važan i često se radi pre neke intervencije. Kada se radi mali snimak zuba onda se jasnije uočava kada neki problem koji postoji na zubu i koji treba da se leči.

Trajanje samog snimanja veoma je kratko. Kada se ono završi, potrebno je par minuta da se obradi snimak. Ako je u pitanju 2D snimak, ukupno zadržavanje pacijenta u ordinaciji može biti svega desetak minuta. Kod 3D snimanja koje se ne radi standardno, već isključivo ukoliko stomatolog to zatraži, snimak se obrađuje oko pola sata jer ima mnogo slika i uglova gledanja. Inače, 3D snimanje zuba nije potrebno raditi često, i to samo ako 2D snimak ne pruža jasnu sliku. Dakle, vreme koje je potrebno izdvojiti za snimanje zuba veoma je kratko. Čak iako odete kod stomatologa i ona Vam kaže da ipak prvo odete negde da snimite zub, nemojte misliti da je to neko specijalno odlaganje koje morate posebno da planirate. Dovoljno je samo da kontaktirate jedan od ortopan centara koji se nalaze na spisku na našem sajtu ili da se jednostavno samo pojavite tamo. Kada uradite snimak možete se vratiti kod svog stomatologa. Ako Vas boli zub, sve možete brzo završiti i ne morate dugo još da trpite bol. Nasumično nagađanje zašto zub boli ili njegovo otvaranje napamet nije ni malo dobro. Može da ostavi posledice, ako se otvori pogrešan zub. Ustvari, svakako ostavlja posledice ako se zdrav zub bespotrebno buši i otvara. Niko sebi ne može da priušti da ima rupu na zdravom zubu i da ga zbog toga mora lečiti.

Što se tiče cena snimanja zuba, ova dijagnostička procedura ima nisku cenu, koja se kreće od oko 500 dinara za dentalni radiogram do oko 1500 – 2000 din za ortopan cele vilice. 3D snimanje zuba je skuplje i njegova cena kreće se od 3500 dinara pa naviše, u zavisnosti od veličine snimka. Kada idete na snimanje i ako doktor zatraži da se uradi 3D snimak, raspitajte se o kojoj tačno vrsti se radi i veličini snimka. Ali, to će sve stajati u uputu. Zato je bolje da uvek na snimanje idete sa uputom kako ne bi došlo do grešaka i vraćanja na ponovno snimanje.

Doze radijacije koje organizam apsorbuje tokom snimanja zuba veoma su male u poređenju sa drugim vrstama rendgenskog snimanja. Snimanje zuba ne radi se česti, a u odnosu na to kolika je korist od njega, ne treba ga odbijati ili izbegavati ako nam je motiv da se ne zračimo. Naime, količina zračenja jednog ortopana manja je od razlike u zračenju okruženja ili pozadinskog zračenja između dva grada ili dve oblasti na istom kontinentu ili u istoj državi. Tokom jednog leta avionom od Londona do Njujorka primimo dozu kosmičkog zračenja koja je jednaka dozi tokom jednog rendgenskog snimanja pluća. A snimanje zuba još manje zrači od toga.

Kada ne bi bilo snimanja zuba, oni bi se lečili napamet i u skladu sa pretpostavkama. Snimanje zuba je nekad toliko važno, jer se pomoću njega otkrivaju anomalije koje ni na koji drugi način ne bismo mogli da detektujemo. One nekad zahtevaju dodatne intervencije i pripreme koje prethode glavnom zahvatu. Na primer, nekada je neophodno uraditi intervenciju na sinusu pre ugradnje implanta. Negde imamo slučajeve da je osoba pretrpela povredu vilice i da je zato neophodno da se na snimcima vidi dosta toga pre nego što se pristupi nekoj operaciji i slično.

Snimanje zuba je brza, jeftina, bezbolna i bezbedna dijagnostička procedura koja se radi po potrebi, a u skladu sa uputom stomatologa ili oralnog hirurga.

Pročitajte još:

- Koliko zrači snimanje zuba

M. K.
Back to Top