Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako tretirati osetljive zube i desni saveti iz stomatoloških ordinacija

Osetljive zubi i desni zadaju dosta muka onima koji ih imaju. Stomatolozi nam svojim savetima pomažu da prevaziđemo nelagodu koju osećamo. Slede preporuke koje mogu da budu veoma od koristi u trenucima kada osetimo neprijatne simptome.

Od čega potiče osetljivost zuba? Kako se ona manifestuje? Najčešće je reč o neprijatnom osećaju koji podseća na bol u trenucima kada su zubi i desni nadraženi nekim stimulusima. Reč je o hrani ili napicima neprilagođene temperature. Isto tako, namirnice, tj. jela koja imaju intenzivne ukuse kao što je veoma kisela ili veoma slatka hrana izazivaju iste reakcije. Ovo može da bude veoma neprijatno. Kada nam se to desi, jedino što želimo je da se rešimo bola i osetljivosti. Kakve savete nam nude stomatoloske ordinacije s ciljem da što pre osetimo olakšanje. Na početku, trebalo bi utvrditi koji je razlog zašto su nam zubi osetljivi, odnosno da li to potiče od jednog ili više zuba ili su u pitanju desni. Shodno tome, primenjuju se razni načini da sebi pružimo prvu pomoć. Neretko, kada se priča o osetljivosti, ona često potiče od upaljenih desni. Ali, ako je reč o karijesu, onda je najbolji način da se rešimo bola, odlazak kod stomatologa. Ali, kako da reagujemo ako je osetljivost konstanto prisutna i ako nas remeti u svakodnevnim aktivnostima i ne da nam da se opustimo u uživamo u omiljenoj hrani.

Blog ilustracija: Kako tretirati osetljive zube i desni – saveti iz stomatoloških ordinacija
Foto: Pixabay

Stomatolozi preporučuju da, kada su u pitanju osetljive i upaljene desni, svakako imamo pri ruci gel ili sprej za smirivanje upale. Ovakvi gelovi se mažu bebama u periodu kad im niču zubi, kako bi im pružili olakšanje. Ništa drugačije nije ni sa nama odraslima. Sprej ili gel se kupuje u apoteci i za njega nije potreban recept. Raspitajte se kod svog stomatologa da Vam preporuči neku određenu vrstu koja bi Vam najviše odgovarala. U suštini nema suštinske razlike u sastavu, osim što je aplikacija drugačija. Sprej je lakši za upotrebu i praktičniji je kad smo van kuće, zato što se on jednostavno može naprskati na bolne desni. S gelom je malo drugačije. Potrebno je da su nam zubi i ruke čisti jer prstom treba da utrljavamo gel i masiramo mesto koje nas boli. Ovo je više za kućne uslove. Pacijenti koji pate od gingivitisa ili paradontopatije svedoče da im ov proizvodi donose znatno olakšanje. Gelovi i sprejevi sadrže i analgetsku komponentu koja umiruje bol.

Interdentalne četkice takođe su veoma praktične kada su osetljive desni u pitanju. Hrana koja se zavuče između dva zube gde je tkivo pod upalom, veoma može da zasmeta i da izazove tegobe. Ne možemo je izvući pomoću četkice za zube ili čačkalice (koje stomatolozi uopšte ne preporučuju). Nekad ni zubni konac nije dovoljan. Ali zato, interdentalne četkice odgovarajuće veličine mogu da završe posao. Treba ih provući između zuba i očistiti deo tik uz desni. Njima se ne čisti cela linija na granici dva zuba, jer za to služi zubni konac.

Ispiranje tečnošću za zube i usta nekada može malo da nadraži desni, naročito ako ona ima jak ukus ili je mnogo ljuta. Ali, njeno antibakterijsko delovanje je od velike važnosti. Zato je treba redovno upotrebljavati.

Umirenje u vidu prirodnog leka dolazi ako ispiramo zube i usta ohlađenim čajem od žalfije. Žalfija je veoma lekovita, ali čaj je bolje da se koristi za ispiranje, a ne za piće. To je zato što može da nadraži želudac. Međutim, za umirenje upala u usnoj duplji, žalfija je kao stvorena. Ona sadrži supstance koje deluju umirujuće, a ujedno dezinfikuju sredinu.

Sledeća u nizu je jedna nadaleko čuvena biljka po svojim lekovitim svoejstvima. To je vrste kaktusa, koja nam je dobro poznata. Pogodili ste. To je ale vera. Koristi se u vidu gela ili soka. Veoma je bogata vitaminima i mineralima, a sadrži cink i gvožđe.

Da li ste znali da pored svog uticaja na imuni sistem, vitamin C je veoma važan jer je to prirodni antioksidans. Namirnica koja je najbogatija vitaminom C je zelena paprika. Ona ima veći sadržaj ovog vitamina nego citrusno voće. Ali, svakako, odličan izvor vitamina C su i jabuke, limun, pomorandže. To je termolabilam vitamin i ne trpi visoke temperature. Zato ga treba konzumirati u svežem obliku.

Što se tiče osetljivosti zuba, ona zahteva i da se pasta i četkica odaberu po preporuci stomatologa. Obično se osobama koje pate od oboljenja desni savetuje meka četkica sa mikronski tankim vlaknima i manjom glavom. Na tržištu postoji više vrsta pasti za zube koje su namenjen upravo ovoj grupaciji. Često imaju prefiks senzitiv. Treba odabrati onu koja osobi individualno odgovara. Stomatolog Vam može dati preporuke i smernice. Treba da znate da pasta za zube ne čini čuda kao što to nekima deluje, i da je neophodno uložiti napor na više polja i promeniti svoje navike kako bi se poboljšalo zdravlje zuba.

Ostaci hrane i zubne naslage su te koje prave sve probleme. Zato se koriste razna sredstva kako bi se što efikasnije i detaljnije te naslage uklonile. Čak i kada su zubi pravilno raspoređeni u vilici, između njih prostor je uzan i tu se nagomilava zubni plak jer zapadaju ostaci usled teškoće da se ta mesta očiste. Stoga se naslage uklanjaju i u stomatološkoj ordinaciji raznim metodama. U kućnim varijantama koriste se irigatori, električne četkice, zubni konac i interdentalne četkice. Kod zubara se, pre neke intervencije svakako pristupa uklanjanju mekih i tvrdih naslaga.

U svakom slučaju, kada osetite bilo kakve tegobe treba što pre da odete na pregled u odabranu stomatološku ordinaciju. U međuvremenu, poslušajte savete zubara koji će Vam doneti trenutno olakšanje.

Pročitajte još:
- Kako se leči upala desni

M. K.

Back to Top