Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Krevet od euro paleta ideje

Gde su se to ukrstile ideje za opremanje enterijera i industrija. Nekada su samo oni koji rade u fabrikama, manje više, znali šta su to palete i kakve vrste postoje, ali ne tako novi, ali i dalje veoma popularan trend njihove upotrebe u uređenju prostora doveo je do sve većeg interesovanja za njih. Verovatno ste već videli da su euro palete veoma praktične iz više aspekata. Koriste se u industriji i tu je njihova upotreba nezamenjiva, ali pored toga imaju još jednu veoma zanimljivu primenu. Naime, nameštaj od euro paleta već nekoliko godina je veoma popularan. Tome svedoče i mnoge ideje sa slikama koje možete naći na internetu. Način na koji se uz pomoć drvenih dasaka očas posla sklopi ljupki krevet sa dušekom, ili se bez skoro imalo truda dobije praktičan i veoma lep klub stočić, fascinira sve više ljudi širom planete. Kada pogledate neke od fotografija sa idejama, pomislite da biste i Vi voleli da kreirate tako neki kutak u svojoj sobi. Razni komadi nameštaja mogu da se naprave od euro paleta poput stočića, stolica i klupa, ali kreveti su mnogima najinteresantniji. Zašto baš kreveti? Razloga je mnogo.

Blog ilustracija: Krevet od euro paleta ideje


Foto: Pixels

Zbog čega prvenstveno poželite da napravite krevet od euro paleta kada vidite neku inspirativnu sliku

Lepo skockana soba, sa nenametljivim rustičnim detaljima i skoro obavezno sa nekom biljkom sa strane, a na sredini, ili u ćošku krevet od euro paleta. Ovakav prizor ste sigurno imali prilike da vidite ako ste tražili ideje za opremanje enterijera na internetu ili Vam je to zapalo za oko na nekom od onih inspirativnih onlajn magazina u kojima se nude razne kreativne ideje, kao i saveti i receptu iz kategorije uradi sam. Ovakve slike imaju ponešto zajedničko, a rustični akcenat je sigurno jedna od tih stvari. Često u enterijeru prednjači bela boja, koju prate svetle pastelne nijanse sa tonovima sive. Boja euro paleta je natur – nefarbana, ali ima i onih gde su palete ofarbane u neku drugu boju poput sive, svetlo plave, tamno braon i slično. Na krevetu se nalazi dušek sa jednobojnom posteljinom, koja takođe ima neki nežan i smirujući ton. Obično su tu poređani i ukrasni jastuci i poneko čupavo ćebe. Sve Vas prosto zove da se tu opustite i lenčarite. Ima sve više primera gde se upotrebila i iigra sa rasvetom, tako da su male novogodišnje svetiljke rasute po podu ispod kreveta od euro paleta, tako da čitav krevet sija poput svećnjaka. Ovo asocira na toplinu praznične atmosfere i daje čitavom enterijeru poseban akcenat. Međutim, šta je to šta Vas prvo privuče i pomislite da biste to voleli da sprovede i u svom domu? Jednostavnost. U kom smislu? U smislu da odmah pomislite da biste sami ovo mogli da napravite bez ičije pomoći, bilo da ste žensko ili muško i da nemate nikakve veze, ni dodirnih tačka sa stolarskim zanatom. Štaviše, za ovakav projekat ne morate da znate ni ekser da zakucate. Ustvari, ne morate ni da posedujete ijedan komad alata niti da imate jedan slobodan ekser u kući. Za sprovođenje projekta „napravi sam svoj krevet od euro paleta“ ne treba Vam nikakvo predznanje, alat ili veština. Jedino što Vam može zatrebati to je malo snage da donesete palete do mesta gde biste želeli da napravite svoj novi krevet, ali o tome koliko su teške euro palete biće priče kasnije.

Euro palete su jeftine a kreveti napravljeni od njih izgledaju sjajno

Druga stvar na koju ste pomislili ako znate kolika je cena euro palete jeste da za male pare možete napraviti sobu iz časopisa! Upravo tako. Možda ste dosad viđali razne ideje kako da opremite stan ili kuću, ali Vam je za mnoge od njih prošlo kroz glavu da tu treba uložiti dosta novca, pa ste onda samo slegli ramenima ili sanjarili o tome kako biste voleli to jednog dana da kupite sebi i da napravite baš takvu sobu. Ali, sa euro paletama je sve drugačije. Fasciniraju Vas upravo zbog toga što tako pristupačne a daju fantastičan efekat. Ako niste dosad znali cena jedne euro palete dimenzija 120 cm x 80 cm kreće se već okvirno od 650 dinara za tamne i 750 din za svetle palete, a kada su u pitanju palete koje nemaju poseban žig, one se mogu naći po još povoljnijim cenama.

Zašto je važan žig i da li su sve palete euro palete

Ako Vas zbunjuje u čemu je razlika između euro palete i drvene palete, a vidite da su ov prve skuplje, da to razjasnimo. Naime sve su to drvene palete, ali naziv euro paleta ima samo ona koja je napravljena prema tačno odrešenim standardnim merama, ima fiksan predodređen broj dasaka i eksera i njene dimenzije su uvek iste, gotovo u milimetar. Ona obavezno nosi na sebi poseban žig na kome piše EPAL. Tako ćete je raspoznati. S druge strane prave se i druge palete od drveta, ali one ne moraju da podležu tako strogim standardima. Neko ih zove drvene, imamo one koje su istih dimenzija kao euro palete, ali im visina varira, zatim tu su i one šire. Dakle, nestandardne palete prave se u raznim dimenzijama i imaju razne nazive kao što su drvene, voćarske, jednokratne. Za našu priču o pravljenju kreveta od paleta važne su samo ove prve standardne, a u nastavku ćete saznati zašto.

Krevet se pravi isključivo od euro paleta sa žigom

Ako se pitate – šta će mi žig na paleti ako mi možda za moj dušek više odgovara neka druga dimenzija kakvu imaju obične drvene palete bez žiga – na primer 120 cm x 100 cm, za to imamo jednostavan odgovor. Naravno da Vam za krevet ne znači ništa žig, iako on deluje veoma lepo estetski i daje još jednu rustičnu notu celom enterijeru, ali taj žig je garancija da su sve palete iste visine. Za pravljenje kreveta za jednu osobu treba minimum 2 euro palete. Teško ćete naći dve obične palete bez žiga koje su iste visine. Desiće se da Vam se dušak negde na sredini pregiba. Čak i da je par milimetara u pitanju Vi to možete osetiti. Zato se za pravljenje kreveta koriste isključivo euro palete sa žigom. Do sad smo rekli da im je dimenzija 1200 mm sa 800 mm , ali nismo rekli da im je visina 144 mm, tj. 14 cm i 4 mm. Ako stavite sve palete jednu iza druge, preko njih možete postaviti dušek dimenzija npr 200 x 80 cm. Veoma lepo izgleda kada je paleta i šira i duža od dušeka, ali ne mnogo, jer to deluje kao da Vam je krevet na nekom stepeniku. Pri tom, taj ekstra prostor možete iskoristiti kako policu na koji ćete staviti neki knjigu koju čitate pred spavanje, lampu i slično.

Koju klasu paleta izabrati za krevet

Postoji svetla i tamna euro paleta i one se dele na dve klase. Na Vama je da odlučite koji ćete kupiti. Tamne su više korišćene, a svetle mogu biti potpuno nove ili veoma malo korišćene. Da, one se prodaju mahom kao polovne. Ali to ne treba da Vas brine. Na njima nije bilo nikakve opasne hemije jer se u tu svrhu moraju koristiti obojene euro palete. Koju god da kupite, dovoljno je da je dobro obrišete i dezinfikujete i pustite da se osuši na suncu. Ako imate želju i veštinu možete je i ofarbati. Sjajno je to što je upravo štos u tome da farba ne bude savršena i da ima onaj isprani efekat, tako da koliko god da ste smotani sa četkom i farbom, ili to nikad do sad niste radili, ne brinite, baš to se i traži. Ako Vas ipak mrzi da ih farbate, izgledaće sjajno takve kakve su – u prirodnoj boji drveta jer one i jesu prirodno drvo.

Kako se pravi krevet od euro paleta

Ništa lakše. Pozovete jednu od naših kompanija koje se bave prodajom, pitate da li biste mogli da kupite samo par komada, odnosno da li rade maloprodaju, odete na lice mesta i kupite palete. Dođete kući, očistite ih i poređate po podu onako kako ste izračunali da je najbolje za Vaš dušek. Možete ih ređati u jenom redu, ali i u dva ako hoćete da Vam krevet bude viši. Samo vodite računa, na početku smo pomenuli da ako niste jaki treba neko da Vam ih donese do sobe jer jedna euro paleta teška 25 kg. tako da 4 palete i imate krevet od sto kila. Zato, ne preterujete, ako hoćete viši krevet možda je bolje da uzmete deblji dušek ispod koga je jedan red paleta. Idealno je da ste na visini od oko 40 cm od poda kako tokom noći ne biste udisali prašinu sa poda.

Pročitajte još:

- Euro palete – primena i upotreba

M. K.
Back to Top