Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Merenje kvaliteta usluge staračkog doma

Da li se nekom skalom može izmeriti nivo kvaliteta usluga u staračkom domu? Iako bi se nekom moglo učiniti da je reč o nečemu što je donekle subjektivno, ipak, to je moguće. A evo i kako?

Kada se bira staracki dom u proces je uključena cela porodica, ili bar neko od mlađih srodnika, u zavisnosti koga starija osoba koja je u pitanju ima. Pošto ima više od par stotina otvorenih domova za stare, treba napraviti selekciju. Od velike pomoći bila bi neka skala koja bi mogla brojno da predstavi ocenu kvaliteta usluga. U biranju doma, neki faktori su individualni i nemerljivi, tako da se oni ne bi mogli brojčano izraziti putem ocene. Jedan od ovih faktora je mesto, tj. adresa staračkog doma. Nemoguće je oceniti da li je neko mesto za dom za stare bolje od drugog, u odnosu na blizinu drugih odrednica. Na primer, ako neko traži dom za stare koji je što bliže kući ili stanu gde žive mlađi članovi porodice, onda mu ne znači to što je neki dobar starački dom daleko, kada on ne ulazi u uži izbor. Jedino što se može ocenjivati kada je mesto doma u pitanju je kvalitet okoline. To je prvi deo ocene. Naime, bilo da je reč o seoskom ili gradskom domu postavlja se pitanje kakva je njegova okolina i kojom ocenom se može oceniti. Tu spada, lepota i kvalitet kraja u kom se dom nalazi. Pored toga važna je i bezbednost samog kraja. Boravak u staračkom domu koji je u bezbednom okruženju i u kraju koji važi za jedan od lepših i boljih je automatski poen za kvalitet. Iako stanovnici doma nemaju direktan kontakt sa komšilukom, ipak, činjenica da je reč o dobrom naselju, ili delu grada govori o tome ko tu stanuje. Izborom kvalitetnog okruženja smanjuje se mogućnost nekih neželjenih situacija i bezbednost je na višem nivou. Nasuprot tome, svi znamo da postoje neki krajevi koji su problematičniji u koje niko ne voli da zalazi, pa bi to predstavljalo poteškoću porodici kada ide u posetu. Najvišu ocenu dobili bi ili domovi koji su izolovani u prirodi ili oni koji su locirani u otmenijim gradskim četvrtima.

Blog ilustracija: Merenje kvaliteta usluge u staračkom domu
Foto: Pixabay

Deo ocene kvaliteta čine i zvuci koji se čuju, odnosno nivo spoljašnje buke. Ako ona potiče od saobraćaja i ako je intenzivna, onda je ocena niska. U gradovima mora da se čuje saobraćaj, ali ako je dom u mirnijoj ulici u kojoj se ti zvuci jedva razaznaju u daljini, onda je ocena viša. Gustina naseljenosti okoline utiče i na to kakva buka može da se generiše. Glasna muzika iz lokala ili iz privatnih kuća i stanova, nekontrolisani lavež pasa i slično, smanjuju bodove za kvalitet u ovom segmentu.

Veličina dvorišta, parka, bašte je važna. Mala dvorišta su veliki minus. Neuređene bašte u kojima nema staza za šetanje, takođe. Prostranstvo nosi veliki plus, a naročito ako je posebno oplemenjeno planski zasađenim biljkama. Savet je da se za uređenje angažuju inženjeri hortikulture.

Prilagođenost prostora invalidima u staračkom domu mora da se podrazumeva. Ako bi neki starački dom ovo prevideo, onda bi ti bio ozbiljan minus. Naravno da se to neće desiti, ali zato, bodove za kvalitet dobijaju starački domovi koji imaju lift unutra i koji nemaju nijedno stepenište koje nije pokriveno rampom ili pokretnim stolicama. Sve što je više od jednog sprata u idealnim uslovima treba da ima i lift i pokretnu stolicu, jer ima osoba koje su klaustrofobične i stresno im je da se voze liftom.

Sopstvena kuhinja i profesionalni kuvar nose sledeću grupu bodova za kvalitet. Ako se hrana nabavlja iz keteringa, to je lošija varijanta nego da se sprema u samom domu, a važno je i ko kuva. Trebalo bi imati profesionalca na ovoj poziciji. Sva jela treba da odobri lekar i nutricionista, pošto je reč o dijetama koje se primenjuju za razna zdravstvena stanja. Sopstvena farma, povrtnjak i voćnjak u domovima za stare na selu je idealna varijanta.

Količina prirodne svetlosti nosi nove poene za kvalitet. Dom treba da bude orijentisan tako da nijedna bitna prostorija ne gleda na sever gde nema sunca skoro uopšte. Idealno je da dnevni boravci i trpezarije gledaju na jug i zapad, a spavaće sobe na istok. Kupatila, hodnici, ostave i pomoćne prostorije mogu da budu okrenute ka severu. Ako bi bilo obrnuto, dom za stare bio bi veoma mračan i stalno bi moralo da se pali veštačko svetlo. Ovo je veoma loše za psihu. Pazite kada birate! Izbegavajte staračke domove u kojima su stalno spuštene roletne.

Zvuci u samom domu su veoma značajni za ocenjivanje i davanje novih bodova na skali kvaliteta. Tišina je minus, smeh je plus. Zvuci neutralne, prijatne muzike u pozadini su plus, a zvuci rijalitija sa TV-a veliki minus. Sabirajte i oduzimajte.

Miris doma za stare je sledeće što se gleda. Zvuči malo surovo, ali je tako. Mnoge starije osobe pate od inkontinencije. U kvalitetnim staračkim domovima to se ne oseti jer se ekstremno vodi računa o higijeni prostora i ličnoj higijeni samih korisnika. Nepokretne osobe redovno se presvlače i kupaju. Isto je i sa onima koje nose staračke pelene. Sam dom za stare treba da miriše prijatno. Suviše jaki mirisi sredstava za dezinfekciju su odbojni jer čine da starački dom podseća na bolnicu, a to niko ne želi. To smeta i deci koja dolaze u posetu jer imaju utisak da su baku, deku ili roditelja ostavili u bolnici, a ne u domu za stare. Starački dom treba što više da liči na kuću. Takođe, hrana treba da zamiriše samo u vreme obroka, a ne da ceo dom po ceo dan miriše na kiseli kupus i zapršku. Sredstva za osvežavanje vazduha nisu baš zdrava za udisanje, a među stanovnicima staračkih domova ima i astmatičara i osoba sa alergijom. Nikako nije dobro bilo koji miris pokušati zamaskirati sa nekim osveživačem. Znamo i sami koliko nam je neprijatno kada u buticima preteraju, a to je izuzetno nezdravo i opasno za udisanje. Tako da, ako starački dom ima neutralan, a prijatan miris to sa sobom nosi puno bodova na skali, jer je znak da se ulaže mnogo truda i rada u kvalitet. Fascinantno je koliko miris i zvuk puno govore o staračkom domu.

Nabrojali smo ukupno 8 tačaka. Svakoj od njih dajte po 20 bodova, tako da je ukupan broj bodova 160. Svakoj tački oduzmite broj bodova po Vašem sudu, i na kraju saberite kako biste videli koji je rezultat. Nemojte očekivati maksimalan broj bodova, ali isto tako, napravite granicu ispod koje se ne ide. Sve ovo možete sami i za ocenjivanje ovih osam tačaka ne treba Vam ni prethodno poznavanje doma ni tuđa iskustva, jer ona mogu da budu subjektivna. Neka Vam ovo ocenjivanje pomogne u biranju. Za kraj podsetnik, tačke kvaliteta staračkog doma su sledeće:

1. Kvalitet okoline
2. Nivo spoljašnje buke
3. Veličina dvorišta
4. Prilagođenost prostora invalidima
5. Sopstvena kuhinja
6. Količina prirodne svetlosti
7. Zvukovi u domu
8. Miris u domu

Pročitajte još:

Aktivnosti u staračkom domu

M. K.

Back to Top