Mirandre

Registruj se
Prijavi se

METALOKERAMIČKE KRUNICE

Kada je reč o veštačkim zubima tu govorimo i o načinu lečenja problema nedostatka zuba, ili načinu lečenja zuba koji su se polomili ili su zbog kvara oštećeni. U nekim slučajevima veštački zubi se koriste kada prirodni imaju veće estetske nedostatke, tako da se pacijenti odlučuju na ugradnju krunica ili faseta kako bi poboljšali izgled zuba.

Možemo slobodno reći da su krunice pored implanata vrhunac dostignuća u stomatologiji jer svojim izgledom imitiraju prirodni izgled zuba, samo što je to u njihovom slučaju dovedeno do savršenstva kada je u pitanju oblik, veličina i boja zuba. Kvalitetni veštački zubi su toliko dobri da niko ne bi rekao da to nisu u pitanju Vaši prirodni zubi.

Blog ilustracija METALOKERAMIČKE KRUNICE


Foto: Pixabay

Ovde će biti detaljno reči o metalokeramičkim krunicama koje stomatoloske ordinacije imaju u svojoj ponudi, a koje predstavljaju jedan od načina lečenja funkcionalnog i estetskog problema nedostatka zuba. Kada se pomenu stomatološke ordinacije i jedan od najčešćih zahteva pacijenata je ugradnja krunica. TU figuriraju dve vrste a to su metalokeramičke i bezmetalne krunice. Nekada su bile aktuelne i čisto metalne krunice koje su se izrađivale od zlata, ali one su danas uglavnom prevaziđene. Šta su krunice, od kojih materijala se prave, kolika je cena zubnih krunica, kako se postavljaju, koliko dugo traje procedura i da li je bolna i da li postoje komplikacije i nus pojave – sve su ovo pitanja na koja ćemo dati odgovore u narednim redovima.

O vrstama veštačkih zuba već je bilo reči, a sada ćemo pre svega objasniti šta su to krunice, sa akcentom na metalokeramičke krunice. Krunice su vidljive navlake koje se postavljaju preko izbrušenog prirodnog zuba (zubnog patrljka) ili u slučaju potpunog nedostatka zuba, krunica se postavlja na zubni implant. Metalokeramičke krunice nose takav naziv zato što su napravljene od kombinacije metala i keramike tj. porcelana. Naime, metalni deo krunice se ne vidi, on je unutra i postavlja se direktno na zubni patrljak, a keramički, tj. porcelanski deo ide preko. Metalni deo izrađen je od legura metala zlata, paladijuma, kobalta, hroma, molibden i nikla, a može biti i od titanijuma. Od svih ovih metala nikl je jedini koji može biti problematičan jer ukoliko postoji alergija na metal, to je najčešće nikal. Ipak, netrpeljivost prema metalu u ustima i alergijska reakcija okolnog tkiva, tj. desni može se javiti kod veoma malog broja ljudi koji čine manje od jedan posto svih pacijenata kojima je ugrađena metalokeramička krunica.

CENA METALOKERAMIČKE KRUNICE U STOMATOLOŠKIM ORDINACIJAMA

Zašto su metalokeramičke krunice veoma tražene u stomatološkim ordinacijama i kakva je njihova cena u odnosu na bezmetalne krunice u stomatološkim ordinacijama? Pre svega popularnije su od bezmetalnih zbog cene koja je niža u odnosu na bezmetalne krunice. Bezmetalne krunice predstavljaju noviju i napredniju tehnologiju u odnosu na metalne, ali ukoliko pacijent nema alergiju na metal, može za njih da se odluči. Druga razlika je u tome što bezmetalne imaju cirkonijum koji je u beloj boji, dok metal nije, tako da iako se metal ne vidi, to ipak utiče na boju zuba koji izgleda za nijansu tamnije. U stomatološkim ordinacijama smo se raspitali šta još utiče na cenu i rekli su nam da cena metalokeramičke krunica može biti za nijansu veća ako se ona postavlja preko zubnog implanta u odnosu na cenu kad se postavlja preko zubnog patrljka.

PROCEDURA POSTAVLJANJA KRUNICE U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI

Procedura traje nekoliko dana. Pre svega, ako je u pitanju postavljanje na zubni patrljak, potrebno je da se on izbrusi i da se potom uzme otisak na osnovu koga se pristupa izradi krunice. Pacijent u dogovoru sa stomatologom bira oblik i nijansu zuba, tako da se što bolje uklopi sa okolnim zubima. Dok pacijent čeka da krunice budu gotove, nekoliko dana nosi privremene krunice. Čitava procedura je bezbolna, jedino samo brušenje nekom može da bude neprijatno i tada se može upotrebiti lokalna anestezija. Procedura je rutinska i svakodnevno se sprovodi u svim stomatološkim ordinacijama. Važno je da imate povrenja u svog doktora i da budete strpljivi dok čekate krajnji rezultat. Kada je u pitanju potpuni nedostatak zuba metalokeramička krunica se postavlja preko zubnog implanta ili u slučaju nedostatka više zuba u nizu može se postaviti metalokeramički most kod kog se krajevi kače na zdrave zube ili se kače na implante, ili kombinaciju jednog i drugog.Izvor: Youtube

KADA SE UGRAĐUJU METALOKERAMIČKE KRUNICE

Pacijenti koji su iz nekog razloga izgubili zub ili im je zub toliko oštećen zbog lomljenja ili kvarova da on više nije ni funkcionalno ni estetski prihvatljiv, kandidati su za ugradnju metalokeramičkih krunica. Osobe koje nemaju alergiju na metal (a to je velika većina ljudi) mogu da biraju između metalokeramičkih (jeftinijih) i bezmetalnih (skupljih) krunica. Metalokeramičke imaju samu krunu od porcelana koji je vrsta keramike pečene na veoma viskoj temperaturi i koja je veoma jaka i izdržljiva. Boja porcelana je sjajno bela i zato dobijeni zub izgleda i estetski lepo. Kada su u pitanju manji estetski nedostaci kao što je razmak među zubima (dijastema) on se ne mora rešavati isključivo krunicama nego se mogu koristi i fasete. Nezadovoljstvo bojom zuba može se rešiti izbeljivanjem. Nepravilan raspored donekle mogu korigovati fasete ili se pacijent može odlučiti da neko vreme nosi fiksnu protezu. U svakom slučaju treba se konsultovati sa svojim odabranim stomatologom imajući u vidu da je za neke probleme postavljanje krunica nepotrebno agresivna metoda jer se tu dosta bruse zdravi zubi. Podsećamo da pre svega treba da nastojimo da pravilnom higijenom, ishranom, načinom života, očuvamo zdravlje svojih prirodnih zuba što duže. Zato je važno da redovno posećujemo odabranu stomatološku ordinaciju i da se ne bojim zubara, jer preventiva mnogo znači!

M. K.

Back to Top