Mirandre

Registruj se
Prijavi se

SVE VRSTE VEŠTAČKIH ZUBA

SVE VRSTE VEŠTAČKIH ZUBA Svaka mlađa ili starija osoba koja se suočila sa gubitkom zuba razmatra mogućnosti njegovog nadomešćivanja veštačkim zubom. Zub se može izgubiti zbog kvarova, ali i ako se nasilno izbije ili polomi usled udarca ili pada u sportu i slično. Postoji više vrsta veštačkih zuba, a ovde ćemo Vam detaljno objasniti i kojih kako biste imali jasniju sliku tokom izbora i odlučivanja. Neke vrste su znatno skuplje od drugih, a ovde ćemo saznati i zašto. O svakom tipu veštačkih zuba biće detaljno naknadno reči, ali prethodno da ih upoznamo. Opisane procedure lečenja nedostatka zuba već dugo praktikuju stomatoloske ordinacije a njihova ponuda podrazumeva izvesne razlike u cenama ovih stomatoloških usluga koja potiče od vrste materijala koji se koristi ili, na primer, od proizvođača zubnog implanta koji se nude.

SVE VRSTE VEŠTAČKIH ZUBA


VRSTE ZUBNIH KRUNICA

Za bojam zubnih kruna ili krunica svi znaju, čak i oni koji ih nemaju i ne trebaju im. Neko ih još naziva navlakama. Kada se one pomenu, tu su dva poddtipa o kojima se govori: metalokeramičke krunice i bezmetalne krunice. Kad neko ima veštački zub, on je beo i manje ili više izgleda lepo i prirodno. Šta je onda tu metalno, a šta bezmetalno, porcelansko itd? Ovo pitanje zbunjuje mnoge laike, tako da ćemo Vam objasniti jednostavnim jezikom, kako ne bi više bilo zbunjivanja. Oštećeni zub koji se izbrusi sa strane(koji je polomljen, ili ga je karijes toliko pojeo da ga više od pola nedostaje) - je osnova. Podrazumeva se da je koren zuba zdrav i izdržljiv. Ako nema korena, osnova mora biti zubni implant (metalni šraf koji se šrafi direktno u kost i predstavlja veštački koren. Sad kad znamo šta je osnova, da vidimo šta je navlaka ili krunica. Krunica je napravljena od keramike ili porcelana i izgleda kao šupalj zub odozdo. Međutim, ona kao takva ne može se direktno postaviti ili nalepiti na gore pomenutu osnovu. Između izbrušenog patrljka zuba postavlja se metalna osnova od zlata ili titanijuma (ako su metalokeramičke krunice u pitanju) na koju ide porcelanska (već opisna krunica), ili se na patrljak postavlja bezmetalna osnova od cirkonijuma (nema metala = bezmetalne krunice) preko koje ide porcelanska (opisana) navlaka. I to je to – slojevi veštačkog zuba su razotkriveni! U narednim tekstovima biće detaljno reči o svim vrstama veštačkih zuba (i krunica), kao i o procesu njihove ugradnje.

METALOKERAMIČKE KRUNICE

Metalokeramičke krunice su starija varijanta i već više decenija su u upotrebi. One nisu izbačene iz prakse, iako ih sve više zamenjuju bezmetalne krunice. Zašto su i dalje u upotrebi? Njihova cena je duplo manja od cene bezmetalnih krunica koje se izrađuju od cirkonijuma i porcelana. Metalna osnova je od zlata ili titanijuma, i 99% osoba nema nikakve alergijske reakcije na prisustvo ovih plemenitih metala u ustima. Imaju malo manje prirodnu nijansu od bezmetalnih krunica, ali zato su i jeftinije. Svako ko nema nikakav problem s tim da ima metal u ustima, može da ih ugradi.

BEZMETALNE KRUNICE

Bezmetalne krunice od cirkonijuma i porcelana su krunice novije generacije, i bolje su i skuplje id metalokeramičkih. Iako ni metalokeramičke nisu loše, da vidimo zašto su ove bolje i zašto sve više postaju standard u stomatološkim ordinacijama. Osnova koja se postavljana izbrušeni zubni patrljak je od cirkonijuma koji je veoma jak i izdržljiv i daje zubu prirodnu boju. Pošto nema metala, nema ni mogućnosti da se izazove alergijska reakcija okolnog tkiva, tj. desni.

SVE VRSTE VEŠTAČKIH ZUBA


ZUBNI IMPLANTI

Kada se govori o veštačkim zubima pominju se i zubni implanti. Ako vas zbunjuje koja je razlika između krunica i implanata, tu smo da Vam objasnimo. Zubni implanti su neophodni kada je pacijentu izvađen zub zajedno sa korenom. Dogod postoji zdrav i stabilan koren, ostatak zuba se može nadomestiti na drugi način – tj. nadogradnjom zubnih krunica. Ali, ako korena nema, njega zamenjuje zubni implant koji je ustvari metalni titanijumski šraf koji se ušrafljujue direktno u viličnu kost. O zubnim implantima, kao i o procesu ugradnje, detaljno je bilo reči i to možete pogledati na stranici: procedura ugradnje zubnih implanata u stomatološkoj ordinaciji.

ZUBNI MOSTOVI

Zubni mostovi nisu pojedinačni veštački zubi, već oni predstavljaju niz veštačkih zuba koji se kači sa obe strane na zdrave zube, ili na veštačke zube koji kao koren imaju zubni implant ili na veštačke zube (krunice) koje su postavljene na zdrav koren zuba. Što je most kraći, on je čvršći i stabilniji, a kada nekome nedostaje više zuba u nizu, onda stomatolog izlazi sa predlogom kako bi se to najbolje moglo rešiti, gde postaviti most, a gde implant. Nekad je moguće odlučivati između više rešenja i kombinacija. Zubni mostovi su fiksna rešenja, a mobilna rešenja su parcijalne proteze koje se mogu skidati po potrebi.

VINIRI - FASETE

Fasete lil viniri/veniri suštinski nisu veštački zubi. To su samo tanke porcelanske ljuspice koje služe da ulepšaju zube koji baš nisu lepi. Kad kažemo „baš nisu lepi“, mislimo na boju koja nije bela, ružan oblik (suviše uzan zub), blago nakrivljen položaj, ili postoji razmak između zuba (dijastema). Pošto su u pitanju tanke ljspice, pomoću njih se ne mogu rešiti neki drastični problemi lošeg rasporeda, nedostatka većeg dela zuba i slično, ali dosta toga može. Kod njihove ugradnje zdrav zub na koji se postavljaju se ili minimalno brusi ili se ne brusi uopšte (non prep fasete) i preko njega se lepi porcelanska faseta. Ovo je metoda koja je neuporedivo manje invazivna od ugradnje zubnih krunica i treba je praktikovati pri rešavanju estetskih nedostataka kad god je to moguće. Nasuprot njoj, kad se postavljaju krunice (bilo koja vrsta) zub se brusi u tolikoj meri da od njega ostane samo patrljak. Ne bismo Vam to preporučili da radite sa svojim zdravim zubima samo da biste im ulepšali boju ili malo korigovali veličinu i oblik. Zato je interesovanje za keramičke fasete sve veće u stomatološkim ordinacijama.

TOTALNE I PARCIJALNE PROTEZE

Totalne zubne proteze i parcijalne proteze su najjeftinija varijanta veštačkih zuba. Mlade osobe se retko odlučuju za ovaj izbor, ali zato su one veoma popularne među starijom populacijom. Proteze se s lakoćom skidaju i stavljaju po potrebi. Ova metoda je veoma stara, ali verovatno nikad neće biti napuštena.

M. K.
Back to Top