Mirandre

Registruj se
Prijavi se

BEZMETALNE KRUNICE

Pitanje koje pacijenti veoma često postavljaju u stomatološkim ordinacijama je kakve vrste krunica ili zubnih navlaka postoje i u čemu je razlika između bezmetalnih zubnih krunica i metalokeramičkih zubnih krunica. Sve stomatoloske ordinacije nude i jedne i druge. Ovde ćemo detaljno objasniti šta su bezmetalne zubne krunice, kako izgleda procedura ugradnje, kolika je cena i kakva je razlika između njih i metalokeramičkih krunica.

Blog ilustracija BEZMETALNE KRUNICE


Foto: Pixabay

Prethodna tema bila je metalokeramičke krunice. Zubne navlake ili krunice su vrste veštačkih zuba koje se koriste za lečenje nedostatka zuba ili veća estetska i funkcionalna oštećenja zuba. Same zubne krune još nose naziv i zubne navlake zato što se one bukvalno navlače na patrljak od postojećeg zuba, ili u slučaju potpunog nedostatka zuba nakon vađenja, njihova osnova su zubni implanti.

Pre svega, da krenemo od onog što je zajedničko bezmetalnim i metalokeramičkim krunicama – a to je materijal od koga je napravljen vidljivi spoljni deo veštačkog zuba – porcelan. Porcelan je vrsta keramike koja se peče na veoma visokim temperaturama. Ovaj materijal vuče svoje korene iz Kine. Ima veoma lepu sjajnu boja koja zube čini blistavo belim. Jak je i izdržljiv i zato je izbor stomatologa.

MATERIJALI OD KOJIH SU NAPRAVLJENE BEZMETALNE KRUNICE

Bezmetalne zubne krunice su , kako im sam naziv kaže, napravljene od materijala koji ne sadrže metal. Njihova osnova je napravljena od cirkonijuma. Ovaj materijal karakterističan je po svom sjaju i transparentnosti i odlično imitira prirodnu boju i teksturu zuba, tako da je on izbor stomatologa broj jedan! Ispitivanja cirkonijuma pokazala su da je on apsolutno biokompatibilan i to u znatno većoj meri u odnosu na metal, koji u malom procentu slučajeva (manje od 1%) može da izazove alergijsku reakciju okolnog tkiva – tj. desni. Povrh svega cirkonijum je veoma jak i izdržljiv. Iako je otkriven dosta davno, tek novija tehnološka dostignuća su omogućila njegovu primenu u savremenoj stomatologiji. Danas se cirkonijumske krunice skoro smatraju standardom, ali to ne znači da su metalokeramičke izbačene iz upotrebe. Naime, metalokeramičke s znatno jeftinije, a ono po čemu su „lošije“ je činjenica da cirkonijumske imaju lepšu prozirniju boju, dok metal zubu može dati neku posebnu nijansu koja je malo manje prirodnija i blistavija u odnosu na cirkonijumsku. Drugi razlog zašto su cirkonijumske bolje od metalokeramičkih je to što cirkonijumske se kroje kompjuterski i ne moraju gotovo uopšte ili samo milimetar da se podvlače pod desni (što je idealno), dok metalokeramičke moraju da se podvuku pod desni kako se metal ne bi video. Ako desni krenu da se povlače to prouzrokuje da se vrh neke stare krunice vidi poput metalnog okvira zuba, što je estetski apsolutno neprihvatljivo. Kako veštački zub izgleda i kakav utisak ostavlja veoma je važno jer se veštački zubi postavljaju i iz funkcionalnih i iz estetskih razloga. Tako da, ukratko rečeno, estetika je ta koja je apsolutno na strani bezmetalnih krunica, a cena je na strani metalokeramičkih.

CENA BEZMETALNIH ZUBNIH KRUNICA

Kao što smo već napomenuli, znatno niža cena metalokeramičkih krunica je jedini razlog zašto su one još uvek u igri. To ne znači da su one loše, to samo znači da postoje bolje- bezmetalne krunice – koje su pre svega po estetskim karakteristikama znatno naprednije. Ako već govorimo o ceni – pogledajte ovde cenovnik bezmetalnih krunica u stomatoloskim ordinacijama. Sada će biti više reči o samoj proceduri postavljanja bezmetalnih zubnih kruna ili navlaka.

PROCEDURA UGRADNJE BEZMETALNIH KRUNICA

Ova procedura se ne razlikuje mnogo od ugradnje metalokeramičkih krunica u smislu da sve može da se završi brzo, ali ponekad je neophodno da pacijent dođe nekoliko puta. Prvo se radi ortopan – snimanje zuba, kako bi se na osnovu snimka dobio uvid u kompletnu situaciju u ustima pacijenta. Potom se pristupa pripremama za ugradnju bezmetalne krunice. Ona se postavlja na izbrušeni zubni patrljak zdravog zuba ili na zubni implantat ili implant ukoliko pacijent nema svoj koren. Cena bezmetalne krunice je nešto viša (neznatno) kada se on postavlja preko zubnog implanta. Sama krunica se oblikuje u skladu sa dogovorom sa pacijentom – bira se oblik, veličina i nijansa boje. Ona se u odnosu na uzeti otisak kompjuterski modeluje tako da savršeno pristaje na mestu gde se postavlja. Minimalno se podvlači pod desni – boja, oblik sjaj, prozirnost – sve ovo čini da se dobije savršen rezultat. Pacijenti koji su ugradili bezmetalne krunice apsolutno tvrde da one vrede svakog uloženog dinara, jer su čvrste i postojane, a izgledaju sjajno i prirodno! U toku same procedure, krunica se ne zacementira odmah i dok se čeka njena izrada postavljaju se privremene krune. Kad se ona postavi, prolazi probni period od nekoliko dana, nakon čega se ona trajno cementira. Rok trajanja može biti veoma dug, a svakako duži od decenije.Izvor: Youtube

KO JE KANDIDAT ZA POSTAVLJANJE BEZMETALNIH ZBNIH KRUNICA

Prvo da vidimo ko to nije i ko bi trebalo da razmisli. Pacijent čiji zub ima neki estetski nedostatak, ali koji je zdrav, treba da razmisli pre svega da li bi viniri – fasete rešile njegov problem. O tome detaljno treba da se raspita kod svog odabranog stomatologa koji će reći da li je on kandidat za njih. One su daleko manje invazivne, a naročito kada su u pitanju non prep fasete. Prirodne zdrave zube treba što duže čuvati, čak iako su malo krivi ili žuti. Za manje estetske korekcije (boja, oblik, razmak među zubima) – fasete mogu biti odlično rešenje jer kod njih nema toliko brušenja. Nasuprot njima, da bi se postavila krunica, od zdravog zuba ostaje samo patrljak i on se mnogo tanji i brusi. Posle je neophodno ekstremno voditi računa o higijeni i zdravom načinu života kako ne bi došlo do nekog procesa što bi dodatno zakomplikovalo situaciju. S druge strane, osobe kojima je neki zub znatno oštećen ili ga nemaju uopšte, nemaju o čemu da razmišljaju, neophodne su im zubne krunice koje mogu biti i deo zubnog mosta. Zubni mostovi mogu biti napravljeni i od bezmetalnih zubnih krunica. Zubne krunice mogu se ušrafiti i preko implanta (moraju se ušrafiti preko implanta). Preporuka je da se odlučite za skuplje bezmetalne krunice i da se raspitate kod stomatologa o pogodnostima prilikom plaćanja. Ako Vam je finansijski momenat iznad estetskog savršenstva, odaberite metalokeramičke krunice jer ni one nisu loše.

KAKO SE ODRŽAVAJU BEZMETALNE ZUBNE KRUNICE

Preporuka je da se one peru pastom za osetljive zube i da se koristi mekša četkica sa glavom koja ima manju površinu kako bi bolje prodirala po uglovima. Higijena zuba i usne duplja, redovno pranje i ispiranje usta moraju da Vam postanu navika, ako do sad nisu bili, jer možda Vas je baš nepoštovanje pravila održavanja higijene i dovelo do toga da morate da stavljate zubne krunice.

M. K.

Back to Top