Mirandre

Registruj se
Prijavi se

ZUBNI MOSTOVI

Mnoge starije, ali i sve više mlađih osoba iz ovih ili onih razloga dođe u nekom trenutku u situaciju da im nedostaje jedan ili više zuba. Razni su načini lečenja nedostatka zuba koje nude stomatoloske ordinacije, a odabir zavisi od mogućnosti i preferencija pacijenta u odnosu na preporuke stomatologa. Zube koji nisu naši prirodni jednim imenom zovemo veštački zubi. Ima ih nekoliko vrsta i način na koji se ugrađuju.

Kada se dijagnostikuje stanje i predlože mogući načini lečenja krezubosti ili bezubosti, neko dalje vrši selekciju rukovodeći se ekonomskim momentom, dok ima osoba koje žele da se detaljno informišu o tome šta koje rešenje nudi, zašto su metalokeramičke krunice jeftinije od bezmetalnih krunica, kao i kakve posledice ili eventualne nus pojave može imati bilo koja medicinska stomatološka procedura.

Sigurno ste često čuli od osoba koje posećuju stomatološke ordinacije zarad saniranja nedostatka zuba u jednoj ili obe vilice, priču o zubnim mostovima. Mnogi pacijenti ne znaju tačno šta su zubni mostovi i mešaju ih sa nekim drugim tehnikama kao što su zubne proteze ili zubni implanti. Pre svega da razjasnimo: zubni most je niz od dve ili više spojenih uzastopnih krunica. Zubni mostovi mogu biti metalokeramički ili bezmetalni, u zavisnosti od kakvih vrsta krunica su sačinjeni.

KO TREBA DA UGRADI ZUBNI MOST

Osobe kojima nedostaju dva ili više zuba u nizu mogu da reše taj problem ugradnjom zubnog mosta. Pre svega i pre svakog stomatološkog zahvata neophodno je uraditi snimanje zuba kako bi stomatolog na osnovu snimka imao tačan uvid u stanje u ustima. Zubni mostovi se mogu ugrađivati preko prirodnih korena zuba ili ukoliko pacijent nema koren, kao oslonac mosta može se koristiti i veštački koren, odnosno zubni implant. U situacijama kada je potrebno ugraditi zubni most koji se sastoji od 3 ili više krunica, kako bi on bio stabilan potrebno je da se on navlači ili na izbrušene zdrave zube ili na oslonce od implantata.

KAKO SE UGRAĐUJE ZBNI MOST

Priprema za ugradnju podrazumeva brušenje zdravih zuba na koje će se nakačiti most. u savremenoj stomatologiji koristi se po potrebi i anestezija kako bi se neprijatnost prilikom brušenja umanjila. Pacijent treba da bude strpljiv jer rezultat koji će doći je vredan toga. Pošto su zubni mostovi ustvari krunice u nizu, njihova ugradnja je slična kao ugradnja pojedinačnih krunica. Kad se izbrusi zub ili kad je implant spreman za nadogradnju, uzima se otisak. Na osnovu otiska prave se krunice koje će se savršeno uklopiti. Dok se čekaju krunice pacijent nosi privremene zube. Ova procedura je gotova za nekoliko dana kada se dolazi na postavljanje mosta koji će se nakon probnog perioda trajno fiksirati. Rok trajanja mostova je veoma dug, a potrebno je neko kraće vreme da se pacijent na njega navikne. Najvažnije je da je pacijentu udobno dogk govori i žvaće i da ga ni u jednom trenutku ništa ne žulja. Osećaj svojih prirodnih zuba ništa na ovom svetu ne može da zameni, pa čak ni implanti. Ali, vremenom se pacijent navikne na svoje nove veštačke zube i koristiti ih kao prirodne.



Izvor: YouTube

BEZMETALNI ZUBNI MOSTOVI

Bezmetalni zubni mostovi napravljeni su od krunica koje su keramičke, tj. porcelanske. Inače, keramika je zajednički činilac svih zubnih kruna, ali se ne razlikuju po onome što se ispod nje nalazi. Kako je već bilo reči bezmetalne su one krunice čija osnova je od cirkonijuma. Ovaj materijal svojim karakteristikama daje odlične estetske rezultate. Mostovi od ovih krunica imaju izuzetne karakteristike. Kod njih nema bojazni da će se usled povlačenja desni videti metalni delovi krunica. Ali, bezmetalni zubni mostovi su skoro dva puta skuplji od metalokeramičkih. Zato su metalokeramički još uvek dosta traženi u stomatološkim ordinacijama. Obrada bezmetalnih krunica i modelovanje može se vršiti i kompjuterski uz pomoć savremene tehnologije CAD/CAM.

METALOKERAMIČKI ZUBNI MOSTOVI

Metalokeramički zubni mostovi se prave od niza spojenih metalokeramičkih zubnih krunica. Osnova je metal: zlato, medicinski čelik, kobalt, titanijum, hrom i nikl. Mali procenat pacijenata ima alergijsku reakciju na metal. Desni postanu iritirane prisustvom metala u ustima, zato se njima ne mogu ugrađivati ove jeftinije zubne krunice, već su rešenje cirkonijumske. Most je neophodno dobro i stručno postaviti kako nigde ne bi došlo do žuljanja i kako se metal ni u kom slučaju ne bi video. Boja zuba je slična prirodnoj boji, ali ovi zubi nisu toliko savršeni kao oni sa cirkonijumskom osnovom.

Lečenje nedostatka zuba veoma je važno jer to nije samo estetski i funkcionalni problem, već njegovo zanemarivanje može imati posledice u vidu povlačenja zuba, teškoće pri govoru, kao i razne druge probleme izazvane u sistemu organa za varenje zbog neadekvatnog žvakanja i usitnjavanja hrane. Neko kome nedostaju bočni zubi sa jedne strane više opterećuje drugu stranu žvakanjem. Ako to nije toliko vidljivo, osmehse skuplja i odlazak u stomatološku ordinaciju se odlaže zbog drugih prioriteta. Kako zdravlje zuba nije samo pitanje estetike, već je naučno dokazano da se bolesti zuba reflektuju na čitav organizam, sledi zaključak da je lečenje ovog stomatološkog problema svakako jedan od prioriteta.

NAJČEŠĆA PITANJA U VEZI SA ZUBNIM MOSTOVIMA

Pitanje da li je zubni most fiksan ili mobilan pacijenti veoma često postavljaju. Nemojte da se stidite da pitate, jer ko pita ne skita. Ovo pitanje se postavlja, pre svega, jer pacijenti mešaju zubne mostove sa parcijalnim protezama. To naravno nije isto, a ni slično. I jedno i drugo predstavlja rešenje za nedostatak nekoliko zuba u nizu, s tim što su zubni mostovi zacementirani i oni se ne skidaju nikad. Nasuprot njima parcijalne proteze se skidaju isto kao i totalne i osoba ih nosi i stavlja po želji i potrebi. Naravno, zubni mostovi predstavljaju bolju i skuplju varijantu. Nezaobilazno pitanje je pitanje cene. Cena zubnog mosta zavisi od vrste i od broja krunica, kao i od činjenice da li se on kači na prirodan zub ili na implant. Cena se formira tako što se sabiraju cene svake krunice koliko god da ih ima. Kako se cena metalokeramičkih krunica kreće se oko cifre od 80 €, a cena bezmetalnih krunica od 150 € do preko 200 € - sami napravite okvirnu kalkulaciju. Tu treba uzeti u obzir da je moguće da u nekoj stomatološkoj ordinaciji i dijete neki popust na određen broj krunica, ili neku drugu pogodnost pri plaćanju. Kada je reč o pogodnostima pri plaćanju, naše najbolje stomatološke ordinacije koje su sve predstavljene na našem sajtu, uglavnom nastoje da izađu u susret pacijentima i omoguće razne opcije plaćanja na rate ili odloženo. Zovite ih i raspitajte se o kakvim to pogodnostima pri plaćanju se govori na sajtu Mirandre.

Pročitajte još:
- SVE VRSTE VEŠTAČKIH ZUBA


M. K.

Back to Top