Mirandre

Registruj se
Prijavi se

TOTALNE ZUBNE PROTEZE

Postoji više načina lečenja nedostatka zuba kod pacijenata. Nekad je reč o nedostatku jednog ili nekoliko zuba, ali to može biti i nedostatak svih zuba u gornjoj ili donjoj vilici. O nekim metodama je već bilo reči, a današnja tema su totalne zubne proteze koje sve stomatoloske ordinacije nude kao opciju. Koje su njihove karakteristike, prednosti i mane, kao i kako uopšte dolazi do toga da su pacijentu neophodne totalne proteze?

Blog ilustracija TOTALNE ZUBNE PROTEZE


Foto: Pixabay

VRSTE ZUBNIH PROTEZA

Pre svega zubne proteze ne treba mešati sa ortodontskim aparatima koje pacijenti takođe nazivaju protezama. Ortodontske fiksne proteze su aparati koji služe za ispravljanje i korigovanje položaja zuba u vilici, kao i položaja samih vilica. To nisu veštački zubi koji služe kao zamena za prirodne koji nedostaju. Ortodontske proteze mogu biti i mobilne u zavisnosti od toga da li ih pacijent sam može stavljati i skidati po želji ili to radi stomatolog. One nose naziv i dečije zubne proteze. Međutim, one nisu naša tema ovde i pročitajte o njima u posebnim tekstovima u kojima je sve detaljno objašnjeno. Ovde objašnjavamo šta su totalne zubne proteze kao vrsta veštačkih zuba. Druga vrsta proteza u značenju veštačkih zuba su parcijalne zubne proteze koje se od totalnih razlikuju samo potome što ne pokrivaju čitavu vilicu, već samo popunjavaju mesta gde zubi nedostaju.

KO JE KANDIDAT ZA TOTALNU ZUBNU PROTEZU

Osobe koje u jednoj ili u obe vilice nemaju ni jedan zub kandidati su za totalnu zubnu protezu. Nedostatak zuba može se lečiti na još više načina kao što su: zubni implanti, zubni mostovi, metalokeramičke krunice i bezmetalne krunice. Nije tajna da su totalne proteze uglavnom izbor starijih osoba i da se mladi retko na njih odlučuju.

PREDNOSTI I MANE TOTALNIH PROTEZA

Njihova prednost je cena koja je znatno niža u odnosu na bilo koju drugu opciju. Mana im je što ne daju osećaj blizak osećaju prirodnih zuba kao što je to slučaj sa implantima koji su daleko skuplji. Totalne proteze su mobilne i pacijent ih može stavljati i vaditi po želji. Pacijenti obično ne spavaju s njima i odlažu ih tokom noći. Ako se ne pričvrste dobro Mladim osobama je ovakvo rešenje neprihvatljivo jer im je potrebno da stalno imaju osećaj da imaju lepe zube. Ovo je važno zbog samopouzdanja koje daje lep osmeh. Drugo, totalne proteze mogu da ispadnu ako se ne pričvrste dobro. Ako se to dogodi baki ili deki, to nije strašno, čak može biti i simpatično ako završi na nekom smešnom videu. Ali za mladu osobu to je neprihvatljivo. Mana totalnih zubnih proteza je i to što je za njih potrebno najviše vremena za privikavanje. Može da se desi da u početku žuljaju pacijenta i onda stomatolog procenjuje kako da ih koriguje, a za šta je potrebno vreme da se vilica navikne. Bilo kako bilo, one su strano telo i zato su najmanje komforne u ustima.

Blog ilustracija TOTALNE ZUBNE PROTEZE


Foto: Pixels

OD ČEGA SE PRAVE TOTALNE ZUBNE PROTEZE

Totalne zubne proteze se postavljaju preko vilične kosti i nadomešćuju deo grebena. Materijal od kog se prave je akril. Boja i oblik zuba je takav da su vremenom one dosta napredovale tako da podsećaju na prirodne zube.

KAKO SE PRAVE I POSTAVLJAJU TOTALNE PROTEZE

Za pravljenje proteze potrebno je vreme. Pacijent koji se odluči na ovaj način nadomešćivanja zuba u vilici prvo treba da uradi kontrolni snimak vilice kako bi se videlo da je u desnima sve sanirano i da ne postoji neki zapaljenski proces. Dešava se da se proces izrade proteze nastavlja na prethodno vađenje preostalih zuba koji zbog oštećenosti nisu više u funkciji i zreli su za vađenje. Tada stomatolog već ima uvid u situaciju i daje zeleno svetlo za izradu proteze. Nakon svih priprema, uzima se otisak na osnovu koga se pravi proteza. Kad bude gotova, pacijent više puta dolazi na kontrolu kako bi se pratilo kako proteza pristaje jer najčešće je neophodno da se naprave neke korekcije. Nekad se desi da proteza žulja na određenom mestu, te je tu treba dodatno izbrusiti i oblikovati. Ovo se sve radi pažljivo da se ne bi preteralo. Zato je neophodno da pacijent u stomatološku ordinaciju dolazi nekoliko puta. Kada se sve probe završe i kada se utvrdi da je zubna proteza dobro napravljena i da lepo pristaje ona se pričvršćuje za vilicu pomoću posebnog lepka za ti namenu.

PROBLEMI SA DONJOM ZUBNOM PROTEZOM

Ponekad se dešava da se pacijenti žale da se donja zubna poteza lako odlepljuje i ispada tokom jela ili govora. Za ovo nije krivac nekvalitetan lepak, već je najčešće uzrok velika resorpcija koštanog grebena na koji proteza direktno naleže. U ovakvim situacijama ne može se postići neophodna stabilnost. Na koji način se ovo rešava? Najbolje rešenje je ugradnja implanta koji će služiti kao nosilac zubne proteze na koji će se ona kačiti posebnom kopčom i biće stabilna.

ŠTA DOVODI DO GUBITKA SVIH ZUBA U VILICI

Kada neko ostane bez jednog zuba to nije redak slučaj. Međutim kakav splet okolnosti dovodi do toga da neko ostane bez svih zuba u vilici. Fizička trauma, ali najčešće razna oboljenja zuba i desni dovode do toga da osoba gubi jedan po jedan zub i tako dolazi u situaciju koja se naziva bezubost vilice. Veoma često su nepravilna higijena, nemar i loša ishrana uzročnici koji malo po malo troše zube i dovode do njihovog kvarenja, pucanja i raznih procesa koji krenu kao klupko da se odmotavaju do konačnog vađenja zuba. Moramo biti iskreni i reći da i genetika ima svog udela u celoj priči, ali da je dosta toga na nama da rešimo i da razmislimo kako se ophodimo sa sopstvenim zubima. Pacijenti koji su ostali bez zuba, sigurno bi ih mnogo bolje čuvali kad bi im se ukazala druga šansa. Čak ni zubni implanti koji predstavljaju trenutno najsavršenije moguće rešenje nadomešćivanja zuba i koji daju osećaj koji najviše liči na osećaj svojih prirodnih zuba – nisu isto komforni kao pravi zubi. Zato treba slušati upozorenja stomatologa u vezi sa pravilnom higijenom i preventivnim pregledima.

PRAVILNA HIGIJENA TOTALNIH ZUBNIH PROTEZA

Totalne zubne proteze treba prati bar jednom dnevno. Savet je da se to čini iznad posude pune vode ili iznad lavaboa koji je pun vode kako se proteza ne bi oštetila ako slučajno ispadne. Za pranje je potrebno koristiti mekanu četkicu za zube i ne koristiti zubnu pastu. Razlog je zato što je ona suviše jaka i abrazivna prema materijalu od kog su napravljene zubne proteze. Preporuka stomatologa podrazumeva da se proteza svakako skida tokom noći i da se drži u posebnoj tečnosti koja služi za čišćenje zubnih proteza. Održavanje zubne higijene veoma je važno. Osobe koje su došle u situaciju da ostanu bez svih zuba, higijenu zubne proteze ne bi smele olako da doživljavaju. Zanemarivanje higijene može dovesti do pojave infekcija usled bakterija koje se nagomilavaju. Preporučuje se i redovno ispiranje usta tečnošću za tu namenu.

CENA TOTALNE ZUBNE PROTEZE

Kao što smo već naglasili cena totalne zubne proteze je znatno niža u odnosu na bilo koje drugo rešenje veštačkih zuba u celoj vilici. Prosečna cena zubne proteze po vilici je oko 250 €, ali u nekim stomatološkim ordinacijama se može naći i po nešto nižoj ceni, dok je negde skuplja. Detaljne cenovnike po stomatološkim ordinacijama možete videti kod nas na sajtu.

M. K.

Back to Top