Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Moderni stilovi u salonima nameštaja

Saloni nameštaja nude za svakog po nešto. Moderni stilovi su veoma raznoliki i široko zastupljeni. Sledi mali vodič kroz najpopularnije od njih.

Kada se priča o modernim stilovima, priča je veoma široka. Danas nije dovoljno reći da je nešto moderno, već bi trebalo biti malo više specifičan. Šta uopšte znači moderan nameštaj? Koji je to nameštaj koji nije moderan, odnosno koji je to nameštaj koji je suprotstavljen sintagmi „moderan nameštaj“? Najbolje je pogledati šta nude saloni namestaja kako bismo znali šta je to što se najviše prodaje danas na tržištu. Treba da zavirimo u više njih kako bismo stekli kompletnu sliku. Inače, odlazak u više salona nameštaj je odličan potez ako planirate kupovinu novog nameštaja, tj. renoviranje stana ili opremanje novog prostora. Konstatacija zvuči suviše očigledno, ali sledi objašnjenje na šta se misli. Naime, mnogi prvo prave planove, skice u glavi ili na papiru. U stanju su da sede satima za računarom tražeći sveže ideje na internetu. Neko sedi i gleda u zidove, pokušavajući da zamisli kako da ulepša prostor, kako bi pre i posle trebalo da izgleda. Ima i onih koji u mašti kreiraju kuhinju, stolove, stolice, garnituru za dnevni boravak, zavese i krevet za spavaću sobu. Koliko god da je ovo zanimljiv i kreativan posao, veoma je zahtevan i naporan. Nije lako smisliti nešto i stvoriti to u glavi, a da bude toliko dobro da nas oduševi na neviđeno. Zato nije loše prvo krenuti po salonima nameštaja. Bez i jedne jedine ideje. Samo razgledati, osećati i meditirati. Bez pritiska. Ugledaćete nešto što ćete odmah poželeti da imate. Kao energije koje se privlače, kao ljubav na prvi pogled. Svaki komad nameštaja može biti polazna tačka. Neki se uklapaju u razne stilove, a drugi jasno daju naznaku u kom pravcu treba dalje da idete.

Moderni stilovi, dakle, šta oni predstavljaju? Imaju svoje kategorije i podele. One su nastale ili geografski, ili po epohama ili po strukturi na primer. Ono što je prva asocijacija na neki stil koji se nametnuo šire i duže od perioda u kom je nastao ili dalje od geografske širine i dužine gde je začet upravo je nosilac naziva datog stila. Na primer, jedan od trenutno najpopularnijih je skandinavski stil. Kako mu samo ime kaže, dolazi sa severa. Podneblje vrednih, praktičnih i srećnih ljudi. Sve je po meri i praktično. Karakterišu ga svetle boje drveta, dosta prirodnih i smirujućih tonova. Česta pojava biljaka i smirujućih nijansi zelene boje. To su nijanse kojima možete samo da se divite. Kada ih vidite imaju u sebi nešto magično. Lutaju od zelene do plave, preko tamno tirkiznih i petrolej nijansi boja. Zajednički imenilac im je da su uvek sveže, pozitivne i vesele. Iako, pre svega deluju umirujuće na naša čula. Dalje, tu je kombinacija topline u udobnosti. Ne postoji komad skandinavskog nameštaja koji ne deluje udobno, čak i na prvi pogled. U izložbenim salonima, sobe u ovom stilu nikad nisu pretrpane, svega ima taman koliko treba. Stil koji se najviše dopada porodičnim ljudima, jer nudi sve što im je potrebno: praktične kuhinje, lepe i udobne dnevne boravke, dečije sobe sa ukusom i stilom, ukrase koji zrače toplinom doma, ramove sa slikama na kojima je porodica. Međutim, ovaj stil nije namenjen samo onima koji su se porodično ostvarili. Univerzalan je pogodan i za samce, studente, mlade i stare. Dopadljiv je većini i zato je veoma popularan.

Blog ilustracija: Stilovi u salonima nameštaja Foto: hshotels, Pixabay


Za one malo smelije, koji žele da se udalje od većine, tu je boho stil. Šarmantan je, inspirativan, magičan, dalek, mističan. Zaista budi sva čula, rasplamsava maštu. Sam pogled na neku postavku nameštaja u salonu u ovom stilu, ne može nas ostaviti ravnodušnim. Poželimo sve to da preslikamo u svojoj kući. Raznobojne tapiserije, jastuci, tepisi sa posebnim geometrijskim šarama, slike u orijentalnom ili afričkom stilu, igra boja i oblika – sve to nas nadahnjuje da stvaramo. Ima nešto zaista čarobno što boho stil sa sobom nosi. Razmislite malo, ako vam se neka kompletna postavka dopadne i ako poželite da je prenesete u svoj dom, takvu kakva jeste, zašto je to tako? Zrači optimizmom i dobrim idejama. S jedne strane, budi nostalgiju i podseća na neke vedre boje i trenutke iz prošlosti, dok nas s druge strane zove da stvaramo dan po dan vedru budućnost, da putujemo, da sedimo sa prijateljima i smejemo se, da s putovanja donosimo sveže uspomene i nove ukuse. Ovaj stil namenjen je svima onima koji imaju u sebi nešto posebno, koji nikad nisu dosadni i koji misle da život treba da bude što zabavnija igra.

Priča o modernom ne može da zaobiđe minimalističko. Jednostavnost boja, oblika, količine. Malo je mnogo. Stil koji preferiraju matematički tipovi, poslovni, pedantni, praktični, jednostavni, okrenuti efikasnom postizanju ciljeva koji su iscepkani na manje celine. Daleko od toga da su dosadni. Štaviše, veoma su zanimljivi, ali i usredsređeni. Minimalistički stil ne može vas ostaviti ravnodušnim. Svako ko ima buku u glavi, oduševiće se idejom mira i jednostavnosti. Svega ima sasvim dovoljno. S druge strane, uživanja se nalaze negde drugde, između minimalističkih stolova i stolica, na terasama, među minimalističkim baštenskim garniturama.

Industrijski stil je deo priče o modernom. Lepše izgleda nego što mu ime kaže. Ako se neki od stilova može nazvati mladalačkim, to je onda ovaj. Umetnički je, možda više od drugih. Odnosi se više na uređenje enterijera nego na sam nameštaj. Štaviše, nameštaj koji se uklapa u ovaj stil, spada i u mnoge druge stilove. Detalji, kao što su klub stolovi nešto su što može biti potpuno u ovo stilu, kao nosilac priče. Materijali su veoma važni. Prednjači kombinacija metala, stakla i drveta. Dok se drugi stilovi ne prepoznaju toliko po materijalima, za industrijski stil može se reći da je nezamisliv bez ovih kombinacija. Ali, onaj koji je obavezan u priči je metal. Oštre, ali i zaobljene linije, metal i staklo, galerije i stepeništa. Uprkos svemu tome, udobnost je itekako prisutna. Stolovi sa metalnim nogama i staklenim površinama, oštre ivice, taburei tepisi i moderna umetnost na zidovima. Sve to čini industrijski stil. Za koji god da se odlučite, nećete pogrešiti jer posle pažljivog promatranja i biranja nameštaja u dobro opremljenim salonima, naći ćete ono što vam najviše paše. Ukusi su različiti, a važno je da za svakog ima po nešto.

Pročitajte još:

- Veliki izbor u salonima nameštaja

M. K.
Back to Top