Mirandre

Registruj se
Prijavi se

NAJBOLJA I NAJGORA HRANA ZA VAŠE ZUBE

Mnogo toga smo do sad rekli o udravlju zuba i o pravilnom načinu održavanja oralne higijene. Neki saveti su zlata vredni i nipošto ih ne bi trebalo zanemarivati jer njihovom primenom očivaćemo svoje zube.

Blog ilustracija: Fluor u oralnoj higijeni


Foto: Pixabay

U više navrata bilo je reči i ozdravim navikama koje treba praktikovati kako bismo sprečili oboljenja zuba i desni. Redovno i pravilno pranje zube, korišćenje zubnog konca, upotreba interdentalnih četkica i ispiranje usta tečnošću koja je namenjena toj svrsi, ali i redovni stomatološki pregledi čine načine kojima obezbeđujemo da naši zubi budu zdravi. Mnoga oboljenja kao što su karijes ili paradontopatija mogla bi biti psprečena ako bismo se beskompromisno pridržavali ovih uputstava. Najbolje bi bilo kada bismo stvorili takvu rutinu da nam stomatoloske ordinacije služe isključivo za redovne kontrole ili za skidanje kamenca, izbeljivanje zuba ili korekciju njihovog položaja uz pomoć ortodontskih aparata, a da svojim delovanjem i odgovornošću jednostavno sprečimo da nam se zubi kvare i obolevaju. Međutim, pored ovih, dobro poznatih, higijenskih praksi, veoma je važana zdrav način života koji podrazumeva i zdravu ishranu. Kako da prepoznamo koje vrste hrane i koje namirnice su dobre za naše zube, a koje ne?

Namirnice koje blagotvorno deluju na zdravlje zuba

U ovu grupu spadaju napici koji su prirodni i koji imaju antiseptičko dejstvo. Zubi su deo živog tkiva i njihova snaga zavisi od kvaliteta namirnica koje unosimo i od njihovog sastava. Hrana koja je zdrava za zube, zdrava je za čitav organizam i za sve sisteme organa, tako da nećemo pogrešiti. Pre svega da krenemo od napitaka:

- Napici koji su prirodni antiseptici i antioksidansi. Jedan od primera je zeleni čaj koji blagotvorno deluje na zdravlje zuba, ali pored njega tu su i crni čajevi. Oni sadrže polifenole – to u supstance koje neutrališu loše bakterije koje čine zubni plak. Jednostavno, dejstvo ovih čajeva je veoma povoljno za zdravlje zuba, a za to su znali još antički narodi i zato su ih koristili u svojoj svakodnevnoj ishrani.

- Mleko i mlečni proizvodi su odličan izbor kada je u pitanju hrana i napici zdravi za zube. Oni su dobar izvor kalcijuma i stoga deluju veoma povoljno na čvrstinu kostiju i zuba. pored mleka, sira, jogurta, pavlake, kefira treba napomenuti da su i druge namirnice koje su bogate kalcijumom odlične za jačanje zuba i kostiju.

- Namirnice bogate kalcijumom kao što su: sardina, losos, badem, pasulj, čija seme, protein surutke, lisnato zeleno povrće, smokve…

- Hrana i pića koja sa drže fluor. To je voda, ali i napici kao što su sokovi za čije pravljenje je korišćena voda obogaćena fluorom. Tu spadaju i gotove prerađevine od pilećeg mesa, ribe i plodova mora, kao i druge fabrički pakovane namirnice kao što su žitarice u vidu pahuljica i slično. Kada pominjemo sokove, tu mislimo na one koji nemaju veći procenat šećera.

- žvake bez šećera su dobre ze zdravlje zuba jer se njihovim žvakanjem stvara veća količina pljuvačke koja ispira usta i u čisti zube. Zato su one dobro rešenje tokom dana, kad ne peremo zube. Ako smo van kuće i a hoćemo da posle obroka zaštitimo i na neki način očistimo zube, žvaka nije loš izbor. Nasuprot njima hrana i pića koja suše usta nisu dobri jer smanjuju količinu pljuvačke.

Hrana koja je loša za zube

Još od malih nogu smo naučili ili je trebalo da naučimo da je šećer veoma loš za zube. Njime se loše bakterije u našim ustima hrane i to im omogućava da se razmnožavaju i stvaraju zubni plak koji vremenom izazove karijes i tako dalje – to je početak puta propadanja zuba, ako se odmah nešto ne preduzme.

Sltkiši – sve vrste slatkiša gde spadaju bombone, čokolade, torte, kolači, sladoled loše su za zube, i kada ih konzumiramo bilo bi idealno da odmah potom peremo zube. Na žalost, nismo uvek u mogućnosti da to uradimo. Kiselost u ustima se naglo povećava, a ona pogoduje razvoju štetnih bakterija koje su glavni izazivači karijesa.

Slatki sokovi – sokovi i drugi slični napici koji su puni šećera veoma nepovoljno utiču na zdravlje zube. Zahvaljujući tome što su to tečnosti, lako se zavlače između zuba i dopiru do onih delova u ustima do kojih nijedna četkica ne može dosegnuti i tako se stvaraju problemi. Bakterije pronalaze zavučene ćoškove u kojima mogu da caruju.

Ako već ne možete bez slatkiša, ne znači da treba da ih se potpuno odreknete. Rešenje je da se oni jedu uz glavne obroke, a ne posebno. Razlog je zato što se tokom obroka luči više pljuvačke koja ispira usnu duplju. Na taj način ćete biti zaštićeniji. Takođe, preporuka je da pijete što više vode kad jedete nešto slatko.

Osim slatkiša, hrana koja je lepljiva i lako se zalepi za zube takođe je loša a njihovo zdravlje. Teže se klanja četkicom i zato postoji mogućnost da se deo te hrane negde zalepi i zaglavi i izazove kvar zuba kasnije.

Kada je reč o pićima i sokovima koje sadrže dosta šećera, tu prednjače gazirani sokovi kojima je dodat šećer. Oni se smatraju najvećim uzročnikom karijesa kod dece i tinejdžera.

Alkohol takođe nepovoljno utiče na zdravlje zuba. deluje na usta tako što ih isušuje što je iz već pomenutih razloga nepovoljno.

Preporuka stomatologa kada je zdravlje zuba u pitanju je da svi treba da vode računa o higijeni zuba i usta, ali i da povedu računa o ishrani i namirnicama koje konzumiraju. Ako smo u situaciji da možemo da biramo, trebalo da se setimo da nešto povoljno utiče na zdravlje naših zuba i odlučimo se za to. Tako, ponekad u kafiću treba uzeti zeleni čaj umesto kafe, a nekom obroku treba dodati koštunjavo voće bogato kalcijumom i vlaknima. Svaki naš dobar izbor daje rezultate na duge staze.

Pročitajte još:
- Kada treba ići na pregled u stomatološku ordinaciju

M. K.

Back to Top