Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada treba ići na pregled u stomatološku ordinaciju

Opšte je poznato da je zdravlje zuba važno iz više aspekata. Ukoliko je narušeno ili zanemareno negativno se odražava na stanje čitavog ljudskog organizma i kao posledicu može imati razvoj oboljenja bubrega, organa sistema za varenje itd. Međutim, većina ljudi odlazi u stomatoloske ordinacije samo kada oseti neke tegobe. Ukoliko bi se to promenilo i ako bi počeli u većoj meri da idu na redovne stomatološke kontrole, došlo bi do velikih pozitivnih promena i zdravlje zuba opšte populacije bilo bi na znatno višem nivou. Šta sve dobijamo preventivnim pregledima, a šta možemo da izgubimo ako ih zanemarujemo? Pre svega, treba pronaći odgovore na neka pitanja i razotkriti nekoliko mitova. O važnosti preventive veoma često govorimo, ali nije na odmet da još jednom podsetimo na to koliko je njen značaj. Nadamo se da će naredni redovi biti inspiracija mnogima da promene neke loše navike.

Blog ilustracija: Kada treba ići na pregled u stomatološku ordinaciju


Foto: Pixabay

Kada dete treba prvi put odvesti na stomatološki pregled?

Da krenemo od najmlađih, kojima svakako na vreme treba usaditi dobre navike u vezi sa odnosom prema zdravlju zuba. dete bi trebalo odvesti na prvi stomatološki pregled kad mu niknu svi mlečni zubi. Ako odete i pre toga, nećete pogrešiti. Takođe, treba ga voditi na redovne kontrole u stomatološku ordinaciju jer i mlečni zubi mogu da se pokvare. Osim toga, kad niknu kutnjaci njima treba zaliti fisure kako bi se sprečio karijes. Kada dete ide redovno kod zubara ono će razviti pozitivan stav prema tome. Neće imati nepotreban strah. Vodite računa da se on kod deteta ne razvije vašom krivicom. Nikad ne spominjite bilo šta što je vezao sa stomatološkim pregledima ili lečenjima zuba u nekom negativnom kontekstu. Ako vas boli zub, naglasite da idete kod zubara kako bi vam on pomogao da vas zub prođe. Tada će dete pozitivno gledati na odlazak u stomatološku ordinaciju. Takođe, nikad nemojte pričati pred detetom, niti dozvoliti da neko drugi priča kako ga je bolelo dok mu je zubar vadio ili popravljao zub. O ovome je već bilo reči, ali kratko podsećanje nikad nije na odmet. Osim kontrola i pregleda još važnije je naučiti dete kako se pravilno peru zubi i usaditi mu naviku da to redovno čini.

Koliko često treba ići kod zubara?

I odrasli i deca treba da idu jednom godišnje na redovne stomatološke preglede. Po potrebi pregledi se zakazuju i češće u slučaju da se javi bol ili neka druga tegoba. Nekada stomatolozi nalože pacijentima da dolaze češće na pregled, a to se obično dešava nakon lečenja nekog većeg problema koji se javio, kako ne bi došlo do njegove eskalacije. Ukoliko neka osoba kreće u proces ugradnje neke vrste veštačkih zuba, onda su posete diktirane samom procedurom. Međutim, ovde je reč o preventivnim pregledima i koliko učestali oni treba da budu, a to nema veze sa bilo kakvim procesom lečenja ako za njega postoji potreba.

Šta stomatolog proverava na redovnim kontrolama?

Kada odete na pregled u stomatološku ordinaciju vaš stomatolog proverava kompletno stanje zuba i desni. Proverava da li su sve plombe na mestu, ako ih imate i gleda da li se možda negde razvio neki karijes. U slučaju da ga primeti, odmah se pristupa popravci. Ako stomatolog posumnja na neki proces može vam naložiti da uradite snimak zuba kako bi otklonio sumnje. Na ovaj način može se sprečiti dosta neprijatnih situacija koje bi se razvile da se problem nije uočio u startu. Zubar vam tokom kontrole može i posavetovati da se ukloni kamenac. Takođe, to je prilika da mu postavite sva pitanja koja ste hteli tokom godine. Ona se mogu odnositi na oralnu higijenu. Ako ste skoro otkrili interdentalne četkice ili ste počeli da koristiti konac za zube, posavetujte se sa svojim stomatologom u vezi sa tim kako biste bili sigurni da sve radite kako treba. Veoma dobra praksa je da napravite spisak pitanja koja želite da postavite. Na taj način neće se desiti da nešto zaboravite i da se toga setite tek kad se vratite sa pregleda u stomatološkoj ordinaciji. Kada se setite nekog pitanja, zapišite ga u belešci na svom telefonu, ili u neki rokovnik, ako ipak više volite da svoje podsetnike beležite na papiru. Značiće vam dosta da imate sva pitanja spremna kad na pregled odete.

Šta se dešava kad zanemarimo posete stomatološkoj ordinaciji?

Ako mislite da je preterivanje da toliko brinete o svojim zubima i da postavljate pitanja u vezi sa higijenom zuba, potrebno je da situaciju posmatrate iz drugog ugla. Kada neko počne da ima probleme sa zubima, najsrećniji bi bio kad bi mogao da se vrati u trenutak u kom su mu svi zubi bili zdravi. Propadanje zuba ne nastaje odjednom, osim ako nije reč o posledici nekog drugog problema u organizmu. Zanemareni kvarovi se šire, infekcije zahvataju desni i javljaju se bolni zapaljenski procesi. Načeti zubi se vremenom troše i dolazi se do tačke kad a se zub mora izvaditi. Svaki izgubljen zub je žarište koje otvara nova žarišta. Trebalo bi ga nadomestiti što pre. Ako osoba izgubi više od jednog zuba, to nije samo estetski, već i funkcionalni problem. Veštački zubi u vidu zubnih mostova kače se na zdrave susedne zube i time ih opterećuju. Malo po malo, svako zanemarivanje lečenja zuba dovodi do sve komplikovanijih i težih pogoršanja. Osim očiglednih neprijatnih posledica, jedna veoma važna posledica zanemarivanja preventive i cena lečenja zuba. ona se multiplicira ako zdravlje zuba ne kontrolišemo redovno i ako ne shvatamo ozbiljno održavanje higijene zuba. Zato treba dobro da razmislite kolika je cena stava da vas mrzi da redovno perete zube, da nemate vremena za zubni konac ili interdentalne četkice ili da zaboravljate da kupite ili koristite tečnost za ispiranje usta. Na sve to dodajte u računicu da li vam se više isplati da jednom godišnje odete kod stomatologa, eventualno zamenite neku plombu i skinete kamenac ili da dođete u situaciju da razmišljate koliko koštaju zubni mostovi, krunice i implanti.

Koja zubna oboljenja se mogu sprečiti redovnim pregledima?

Infekcije koje izazivaju bakterije izazivaju bolna zapaljenja desni koja mogu prerasti u paradentozu ili paradontopatiju. Ovo veoma neprijatno oboljenje veoma je nezgodno za lečenje. Prati ga niz tegoba, kao što je krvarenje desni, preosetljivost i bolovi. Zanemareni karijes može se proširiti i na zubnu pulpu, kada lečenje postaje mnogo komplikovanije. Sledi umrtvljavanje zube i vađenje živca, kao i operacija kanala korena. Niz neprijatnih procedura koji vas vremenom koštaju i zuba i novca. Zapamtite, nijedan veštački zub, ni najskuplji zubni implant ne može zameniti osećaj koji vam daju vaši prirodni i zdravi zubi. Zato čuvajte ih i negujte da ih što duže imate. Iako možda ne izgledaju savršeno, posavetujte se sa stomatologom koja neinvazivna metoda bi pomogla da se poboljša njihov izgled.

Pročitajte još:
- Zubne plombe: bele plombe ili crne: šta je bolje
- Mlečni zubi i sve što treba o njima da znate

M. K.

Back to Top