Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Mlečni zubi i sve što treba o njima da znate

Mleči zubi su prvi zubi koji niču u vilici deteta. Roditelji imaju mnoga pitanja u vezi sa njima, kao na primer – kad treba da niknu mlečni zubi, da li mogu da se pokvare, kako se vade itd. Odgovore na ova i mnoga druga pitanja pročitajte u nastavku jer ovo je tekst o svemu što treba da znate kada su mlačni zubi u pitanju.

Blog ilustracija: Bele plombe ili crne: šta je bolje, stomatološke ordinacije


Foto: Pixabay

Kada niču prvi mlečni zubi

Stomatolozi kažu da ne postoji pravilo koje važi za sve kada je u pitanju vreme nicanja prvog zuba. uobičajeno vreme je negde oko bebinog šestog meseca. prvo niče jedna od donjih jedinica. Kada bebi nikne prvi zub to je veoma slatko i to je događaj koji se pamti. Svi roditelji beba treba da znaju da vreme nicanja prvog zuba, ili prvih zuba ne mora da bude striktno tada. Naime, dešava se da nekoj deci zubi niknu mnogi kasnije. Roditelji su tada veoma zabrinuti zašto se to dešava i da li je reč o nečemu što nije normalno. Svi oni treba da se opuste i da znaju da je sve to normalno. Zato nemojte nikad sud donositi na osnovu poređenja sa drugima. Ako je bebi vaše drugarice nikao zub sa 6 meseci, a vaša beba sa 9 meseci nema još ni jedan, to ne znači ništa. Jednostavnoj, nekoj deci znatno kasnije niču zubi i oko toga se ne treba brinuti. Naravno ako vas to muči uputite se do stomatoloske ordinacije i porazgovarajte sa dečijim stomatologom. Ovom prilikom smo želeli da vas utešimo činjenicom da ima potpuno zdravih beba kojima su zubi nikli veoma kasno, čak sa navršenih godinu i po dana.

Kako izgleda kada niču prvi zubi

Mlečni zubi su jedna od prvih roditeljskih briga. Kada krenu da niču, kod mnogih beba stvaraju bolnu neprijatnost koja se manifestuje plačem i nervozom. Roditelji ponekad ne ustanove odmah o čemu je reč i zašto je dete odjednom toliko nervozno i zašto ništa ne može da zaustavi iznenadni plač. Postoje razna verovanja kako ublažiti neprijatnost u vezi sa nicanjem prvih zuba. Tu su i bapski lekovi kao što je utrljavane belog vina u desni. Ništa od ovoga zvanična medicina i stomatologija ne priznaje i ne podržava. U apotekama mogu da se nabave gelovi koji su namenjeni bebama i utrljavaju se u bolne desni u periodu kad bebama niču zubi. Odabir odgovarajućeg gela koji će ublažiti bol treba da bude u skladu sa dogovorom sa pedijatrom ili dečijim stomatologom. Od ovih gelova ne treba očekivati čuda, njihova uloga je da ublaže bol i olakšaju proces. Veoma je važno kako roditelji reaguju na nicanje zuba i na koji način prihvataju dečiju nervozu. Naime, svi roditelji beba znaju koliko u prvim mesecima briga o njima može da bude zahtevna i intenzivna. Prati je isprekidano spavanje i često nedostatak kvalitetnog dužeg sna. Kada se sa tim iskombinuje plač deteta zbog potpuno prirodnog procesa, kao što je nicanje zuba, mnogim roditeljima sve to postane frustrirajuće. Ponekad je nicanje zuba praćeno i povišenom temperaturom, pa većina pomisli, bar na prvu loptu, da je dete bolesno, što samo povećava brigu. Ipak, svi roditelji treba da prihvate da je samo reč o normalnom i prirodnom procesu i da se ne nerviraju previše oko toga, kao i da ne brinu da li je sve to detetu bolno. Kroz to su i oni sami prošli kao deca i kroz taj proces prolaze sve bebe. Samo treba malo izdržati i ne paničiti ni oko čega.

Koliko ima mlečnih zuba i do kad oni niču

Kao što je već napomenuto početak i kraj nicanja mlečnih zuba nije nešto što važi za sve i ima izuzetaka, ali ono se najčešće odvija između šestog meseca i navršene dve godine. U vilicama ima ukupno 20 mlečnih zuba. To su svi zubi od jedinice do petice. Oni ne niču istovremeno, već jedan po jedan, ali preciznije rečeno, niču u parovima. Prvo niču donje jedinice, zatim gornje jedinice i dvojke. Potom niču donje dvojke, a prate i prvi kutnjaci. Očnjaci niču na kraju. Eto, ni mlečni zubi ne niču po redu.



Video: YouTubeYouTube
Da li mlačene zube treba prati

Odgovor je da. Svakako, i mlečne zube treba prati. U početku se oni peru sterilnom gazom, tako što se blago sa njih odstrane ostavci hrane. Ako ste nekad primetili u apotekama i drogerijama da postoje i četkice za zube za bebe, niste se prevarili. Pored četkica tu su i posebne paste za zube koje su obogaćene fluoridom. Bebama treba redovno časiti i prati zube gazom, a malo kasnije četkicom i pastom. Kada niknu svi mlečni zubi trebalo bi sa detetom svakodnevno praktikovati pranje zuba kako bi ono u najranije detinjstvu usvojilo ovu važnu naviku. Treba ga učiti kako se pravilno peru zubi kako bi ono vremenom to usvojilo kao nešto normalno što se podrazumeva. Pranje zuba je dosadno zato ga treba začiniti nekom zabavom kako se kod deteta ne bi stvarale negativne asocijacije. Treba biti uporan jer samo tako se postižu rezultati. Mlečni zubi se peru ne samo zato da bi se stekla navika pranja zuba, već zato što se i na njima može razviti cirkularni karijes koji ako se ne sanira može da se zakomplikuje. Posledice toga su infekcije i prevremeno vađenje mlečnih zuba koje vodi ka nepravilnom razviću vilice i rasporedu stalnih zuba. zato, ne zanemarujte važnost higijene usta i zuba od najranijeg detinjstva.

Kako se vade mlečni zubi

Još u periodu predškolskog uzrasta nekoj deci krenu da se klate mlečni zubi. Najbolje je i najsigurnije odvesti ih u stomatološku ordinaciju kako bi im stomatolog izvadio mlečni zub. Navika odlaska kod zubara treba da se usađuje kod dece veoma rano. Nemojte sami deci vaditi zube, jer to može da im stvori strah i neprijatnost, a može da se razvije infekcija. Međutim, ako je vaše dete odlučno, moguće da će samo povaditi većinu svojih zuba. tada je savet da se rana održava čistom i da se povede računa o zdravijoj ishrani.

Šta raditi kada se pokvari mlačni zub

Popravka mlečnih zuba podrazumeva saniranje karijesa. U tu svrhu koriste se glas-jonomer bele plombe koje nisu jake kao obične kompozitne bele plombe za odrasle, ali su dobre za mlečne zube. Da do karijesa na mlečnim zubima treba ograničiti unos šećera i redovno prati zube jer je zubna gleđ na njima manje izdržljiva nego na stalnim zubima.

Pročitajte još:
- Zubne plombe: bele plombe ili crne: šta je bolje
- Zalivanje fisura u stomatološkim ordinacijama

M. K.

Back to Top