Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najbolje novogodišnje žurke u dečijim igraonicama

Niko se ne raduje više novogodišnjim i božićnim praznicima od dece. Roditelji se maksimalno trude da im prirede što više zimskih čarolija. Ako vam ponestane ideja kako biste mogli da ispunite ove praznične dane, u nastavku vam dajemo neke zanimljive i korisne ideje.

Blog ilustracija:Najbolje novogodišnje žurke u dečijim igraonicama


Foto: Mirandre

Pre svega, budite svesni da je za dobar provod i kvalitetno vreme sa decom najvažnije dobra atmosfera i isto takvo raspoloženje. Trudite se da ne mislite o problemima i zaboravite na brige. Na red je došlo nekoliko dana opuštanja u kojima ne treba podleći bilo kakvim pritiscima i ne dozvolite da budete nervozni. Nikuda ne žurite i ništa ne morate. Pretpraznične gužve po gradovima mnogima smetaju, ali vi, nasuprot svima njima budite opušteni i potrudite se da osmislite poneku zanimljivu aktivnost koja uključuje druženje sa vašim detetom. Ako niste isplanirali da negde otputujete i ako ste odlučili da za praznike ostanete kod kuće, treba vam ideja kako da detetu ispunite dan, a da on u tome istinski uživa.

Šta je to čemu se daca najviše raduju ovih dana? Deda Mrazu, poklonima ispod jelke, preredbama, proslavama, dečijim predstavma, koncertima… Da li postoji neko mesto gde je sve to objedinjeno? Odgovor je da. To su decije igraonice koje organizuju deci najomiljenije novogodišnje žurke i proslave. Svaka od naših najboljih igraonica, negde u prvoj polovini decembra objavi datume kada će za svu zainteresovanu decu biti organizovana proslava nove godine. Bez obzira da li dete ide u vrtić, koji već imaorganizovanu predstavu, ili ste vi zaposleni u kolektivu koji pravi priredbe za decu zaposlenih na kojima Deda Mraz deli paketiće, novogodišnje žurke u igraonicama su nešto posebno i skoro da možemo da tvrdimo da su deci najomiljenije.

Zašto je to tako? Pre svega, igraonice se svojski trude da otkriju šta je to što je trenutno najaktuelnije i šta decu najviše može da obraduje. Pored Deda Mraza koji predstavlja nepromenjivu konstantnu koja će uvek biti broj jedan među mališanima, uvek postoji neki crtani ili dečiji film koji je u tom trenutku najpopularniji. Deca se vezuju za junake crtaća koji predstavljaju njihove heroje. Bilo koji sadržaj koji nosi pečat tih junaka, deci je primamljiv. Traže od roditelja da im kupuju garderobu sa slikama omiljenog lika, igračke koje taj lik predstavljaju, kao i razni aksesoar i bio šta što se može naći sa tim motivima. Nekada je izbor sličan i kod dečaka i kod devojčica. Ali, češće je slučaj da devojčice biraju svoje princeze, a dečaci svoje moćne super heroje. Diznijevi junaci su decenijama bili jedni od najomiljenijih. Svim roditeljima dobro poznato „Zaleđeno kraljevstvo“ omiljeni je crtać skoro svim devojčicama i ponekom dečaku. Pošto se pojavio i nastavka, dečije oduševljenje se nastavlja. Ako roditelji nisu sigurni šta bi mogli da poklone svojoj deci na Novu godinu, odnosno šta bi Deda Mraz mogao da im donese, bilo šta sa motivom omiljenih crtanih junaka, nešto je što će dete zasigurno najviše oduševiti. A zamislite kako bi bilo da neka mala princeza može da se druži sa Elzom i Anom makar tokom jednog popodneva? Dečije igraonice su nastojale da svoje proslave nove godine kreiraju tako da deca budu oduševljena. Uloženo je mnogo truda i istraživanja da se naprave kostimi i scenografija. To je poput neke male pozorišne produkcije. Ali, pošto oštrom oku mališana ništa ne može da promakne, kreatori ovih malih predstava u dečijim igraonicama imali su ozbiljan zadatak. Niko od njih nije hteo da deca sa žurke odu razočarana, sa pričom u stilu: „Ona devojka ne liči na Elzu uopšte“ ili „Anina haljina je bezveze, a bila je i raščupana“. Da, istina je da su deca najiskreniji i najsuroviji kritičari. Zato je zadatak još komplikovaniji, a dečije igraonice uspevaju da izađu na kraj sa izazovom.

Druženja sa omiljenim junacima iz crtaća, prati dolazak Deda Mraza koji deci deli paketiće. Neke igraonice osmislile su program tako da deci bude predat paketić koji su unapred pripremili roditelji u skladu sa dečijim željama i njihovim mogućnostima. Druga vrsta programa podrazumeva paket koji nudi dečija igraonica a to znači da osim žurke, deca dobijaju paketiće od Deda Mraza koji je igraonica kreirala, a koji ima neku određenu vrednost. Paketić je kombinacija omiljenih igračaka, knjiga, kao i deci omiljenih slatkiša i grickalica. Tako da, prilikom rezervacije, dečija igraonica predočava roditeljima na koji vid novogodišnjih paketića se odlučila.

Prisustvo najboljih animatora na proslavama Nove godine u dečijim igraonicama, nešto je što se podrazumeva. Verovatno ste nekad bili u situaciji da imate vremena za igru sa detetom, a da vam baš u tom trenutku ponestane ideja čega biste mogli da se igrate. Naročito ako želite da igra bude u isto vreme i veoma zabavna, a i da se kroz nju nešto nauči. Tada ste, možda, krenuli da tragate za savetima i idejama na internetu. Neke igre su pogodne isključivo za grupu dece, a vama je potrebna neka za koju je dovoljno dvoje. Kada ste konačno pronašli to što vam odgovara, moguće da ste pomislili koliko treba biti kreativan ako svakodnevno radite sa decom. Neophodno je imati mašte, a sve začiniti znanjem i iskustvo. Animatori koji rade pri dečijim igraonicama sve to poseduju. Njima nikad ne ponestaje ideja za igru. Aktivnosti se prilagođavaju uzrastu i broju dece. Kada naprave odabir i raspored igara, tu nije kraj. Posmatraju kako deca reaguju na neku igru, da li ih je dovoljno zainteresovala i da li se dobro snalaze. Ako primete da nešto ne štima, odmah sledi promena. U dečijim igraonicama igre podstiču i takmičarski i timski duh. Na novogodišnjim žurkama i proslavama prisutan je veći broj dece, tako da animatori sa njima mogu igrati igre u kojima se pravi podela na ekipe koje se međusobno takmiče i znanju, veštini ili brzini. Deca obožavaju da navijaju jedni za druge, da bodre jedni druge. Pobedi se raduju kao da su osvojili svetski kup, a poraz može i do suza da dovede. Ali, to je sve važan deo odrastanja. Kroz timske igre uče da pomažu jedni drugima, kao i da budu tolerantni prema onim članovima ekipe koji nisu bili na visini zadatka, pošto se i sami nekad nađu u toj ulozi. Igre koje sprovode animatori, gotovo uvek su sastavni deo proslava novogodišnjih i božićnih praznika.

Pored predstave (koja je često druženje sa omiljenim junacima), deo žurke sa karaokama, kvizova, igara bez granica na proslavama u igraonicama mogu biti prisutni i najbolji mađioničari. Neke igraonice imaju posebne atrakcije u vidu žonglera i momaka i devojaka koji se kreću na štulama. U svojoj maštovitosti i kreativnosti neki stalno prevazilaze i sebe i konkurenciju, a plod toga us pravi mali karnevali.

Pročitajte još:

- Dečije igraonice kao mesto okupljanja porodice
- Dečije igraonice spas u zimskim danima

M. K.

Back to Top