Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najbolji dizajn sobnih vrata

Sobna vrata su veoma važan deo enterijera. Njihov dizajn je veoma značajno utiče na to kakav utisak stičemo kada posmatramo bilo koji prostor. Raznolikost boja, materijala i dezena omogućava veće bogatstvo izbora i usklađivanje detalja.

Ako bismo hteli da analiziramo koja sobna vrata imaju najbolji dizajn tu bi bilo više pobednika. Ustvari ovo je takmičenje koje nema pobednika. Gde je ta linija između dobrog ukusa i onog što to nije? Ili, još važnije, koji detalji razlikuju vrhunska sobna vrata od onih koja to nisu i koja bismo mogli nazvati prosečnim? Dizajn sobnih vrata je umetnost. Vešto oko, umeće i iskustvo onoga ko osmišljava kao će konačni proizvod izgledati najzaslužnije je za to što neki modeli imaju bolju prođu od drugih.

U dizajniranju nema autorskih prava i brendova. Naročito kada je u pitanju proizvod koji može biti poprilično generički, a to su sobna vrata. U životu smo ih videli na hiljade, ali da li smo nekada zastali i rekli da nam se neka posebno sviđaju i da izgledaju neponovljivo? To bi bio neki nesvakidašnji model koji bismo zasigurno zapamtili. Možda ima neobičnu i neočekivanu boju, šaru ili ukrase. Ipak, sve zavisi od mesta i namene gde se nalazi. Sobna vrata koja se ugrađuju u kuće i stanove, uglavnom imaju svedene linije, a ekstravagancija se kod ovih modela ne očekuje. Ako bismo u nečijem stanu ili kući videli izuzetno neobična sobna brata, to bismo verovatno zapamtili. S druge strane, poslovni prostori, lokali i slični objekti mogu imati sobna vrata koja su u posebnim bojama ili dezenima i kojima su dizajneri hteli da daju poseban pečat. Ipak, najviše su zastupljeni modeli koji su univerzalni i koji se lako mogu uklopiti u svaki prostor. Takvi modeli imaju više kupaca i stoga je logično da se firme koje se bave proizvodnjom sobnih vrata ne odlučuju da serijski proizvode modele koji ne bi bili dovoljno isplativi jer za njih interesovanje ne bi bilo tako veliko.

Blog ilustracija: Najbolji dizajn sobnih vrata


Foto: Pixabay

Ali, šta je onda sa sobnim vratima koja na prvi pogled izgledaju obično, a to ustvari nisu? Može da se desi da jedan dizajnerski detalj promeni kompletan utisak. Kao i kod mnogih drugih stvari, poenta je u detaljima. Neko ima smisla za to, a neko ne. Neko ume da kreira savršen model i zato se upravo bavi tim poslom. Izgled sobnih vrata prvo privuče kupce. Potom se gleda njihova funkcionalnost. Kvalitet se ne meri samo time kako ona izgledaju već i od kakvih materijala su napravljena. Isto tako, za dobar kvalitet važno je i da ona besprekorno funkcionišu.

Za besprekorno funkcionisanje nije dovoljno da sobna vrata budu samo po sebi lepa i kvalitetna. Neophodno je i da budu ugrađena pažljivo. Ako se sobna vrata ne montiraju pažljivo, ona neće raditi kako treba. Teško će se otvarati i zatvarati. Prilikom montaže i onih najskupljih i najkvalitetnijih modela treba voditi računa o tome da se poštuju uputstva koja daju majstori a koja su uvezi sa rukovanjem prvih nekoliko dana. Naime da bi sobna vrata lepo legla, potrebno je da se sa strane postave razni dodaci koji će omogućiti da se materijal koji se koristi za popunjavanje rupa sa strane, lepo slegne. To faktički znači da treba biti strpljiv kako bi e okvir vrata formirao tako da sama sobna vrata savršeno prijanjaju u njega. Kako uvek ima malih odstupanja, ovo se postiže tako što se kartoni i slični komadi materijala, na primer drvca, postavljaju sa strane, tako da se dobije savršeno poklapanje okvira i samih sobnih vrata. Ukoliko postoje i milimetarske razlike to nije dobro. Rezultiraće time da se vrata teško otvaraju jer se ivice okvira i vrata taru jedna o drugu, takođe, vrata će se teško zatvarati uz škripu. Nema smisla kupovati skupa sobna vrata, ako ona nisu valjano postavljena. Tako da uvek treba pazariti sobna vrata o d najboljih proizvođača i prodavaca kako bi njihovi iskusni majstori uradili montažu. Ako sobna vrata montira neko ko to dosad nije radio, ta osoba onda nije upoznata sa procedurom jer nema iskustva. Zbog neznanja može da se desi da pre vremena izvadi drvene kočiće sa strane i da se lepak okvira osuši, a da sobna vrata ne prijanjaju lepo. Popravka ovakvog kvara je komplikovana jer iziskuje vađenje okvira vrata i ponovno postavljanje. Zato, odmah u početku treba biti pažljiv i posao poveriti najboljim i najiskusnijim majstorima.

Što se samog dizajna tiče, postoje modeli sobnih vrata koji su veoma jednostavni i napravljeni u običnim, prirodnim bojama drveta, a da pri tom deluju moćno i skupo. Ako nađete ovakva sobna vrata, nećete pogrešiti. Ina se uklapaju u svaki enterijer. Proverite koliko su debela i kakvu izolaciju pružaju. Važno je da štite od prodora zvukova iz jedne sobe u drugu.

Ako ipak želite da nabavite neka sobna vrata koja su neobična, možete naručiti da se urade specijalno za vas po meri. Boje se mogu menjati zahvaljujući folijama koje se lepe. Ako ste negde videli neki model neobičnih boja i dezena, možete tražiti od najboljih proizvođača da vam izrade baš takva vrata. Takođe, moguće je eksperimentisati sa raznim modelima kvaka dok ne dobijete savršen konačni proizvod. Ima sobnih vrata koja su specifična po tome što imaju staklene delove i metalne ukrase. Ovakva sobna vrata uvek su aktuelna. Naročito su interesantna sobna vrata koja imaju veće površine od peskiranog stakla. Ono je zamagljeno, tako da se ne vidi unutrašnjost sobe, niti se iznutra može videti spolja. Ustvari, vide se samo obrisi i primećuje se kad neko ulazi ili izlazi. Ovakvi modeli sobnih vrata odavno postoje. Njihova prednost je propuštanje svetlosti. Naročito su praktični za ugradnju u prostorije koje nemaju dovoljno prirodne svetlosti i onda se ovim putem ona propušta iz druge sobe koja je više osvetljena. Mutno staklo je zaslužno za to da se zadrži privatnost.

Postoje modeli sobnih vrata koji imaju poseban reljef po sebi. Oni mogu izgledati veoma elegantno. Ako su dizajnirana sa merom, onda ovakva sobna vrata deluju kvalitetno i skupoceno. Izbor kupca zavisi od ličnih afiniteta. Dobra vest je da modela ima zaista mnogo, ali i da je moguće naručiti poseban model koji ste negde videli i dopao vam se. Proizvođači sigurnosnih vrata napraviće za vas ta posebna vrata ili će vam predložiti da uzmete nešto slično iz već postojećeg programa. Bilo kako bilo, modela zaista ima puno, tako da će svako naći odgovarajući.

Pročitajte još:

- Postavljanje sobnih vrata

M. K.
Back to Top