Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najtraženiji kursevi engleskog u školama stranih jezika

U školama stranih jezika uvek je najveće interesovanje važilo za kurseve engleskog jezika. Ovaj svetski jezik mnogo je više od jezika naroda koji njime govore. To je jezik koji predstavlja izbor broj 1 u međunarodnoj komunikaciji. Stoga ni ne čudi što najviše đaka u privatnim školama stranih jezika pohađa upravo ove kurseve.

Međutim, kada kažemo kurs engleskog jezika, to nije dovoljno, jer treba da budemo malo određeniji. Naime, skoro sve skole stranih jezika u ponudi imaju veći broj različitih vrsta kurseva engleskog jezika. Podela se vrši prema više kriterijuma. jedan od osnovnih kriterijuma podele je podela po uzrastu. Kada je ova podela u pitanju, sve je jasno. Uzrast članova grupe veoma je važan. Na primer, kada su deca u pitanju, veoma je važno da jednu grupu čine ona koja su istog ili sličnog godišta. Ukoliko bi razlika u godinama među decom bila veća, grupa ne bi bila kompaktna i nastava se ne bi mogla sprovoditi. Zašto? Upravo zato što se i nastavni programi formiraju prema uzrastu i interesovanjima. Ako pogledate udžbenike za mlađe osnovce, oni su puni bojanki i sadržaja koji su prilagođeni tom uzrastu. Često su tu prisutni i neki crtani junaci. Ako biste istu tu knjigu dali tinejdžeru, naravno da mu ne bi bila zanimljiva i da bi rekao da je za bebe. Naravno, kada je engleski jezik u pitanju, tinejdžeri su već stekli određeni nivo znanja jer engleski se u osnovnim školama uči od prvog razreda. Tako da ovaj primer i nije baš adekvatan. Ali, ako posmatramo iz aspekta sadržaja onda je jasno da on treba da bude prilagođen uzrastu. Na primer, ako imamo tinejdžera koji je već dosegao napredni nivo znanja, kurs kreiran za njega nije isti kao i za neku odraslu osobu koja je na istom tom nivou znanja. Tinejdžeru su zanimljive teme kao što su muzičke grupe, razgovori između junaka koji su njegovog uzrasta, dešavanja u školi i na raspustu… Udžbenici za odrasle podrazumevaju sasvim drugačije teme. Istina je da postoje teme, kao što su na primer putovanja, gradovi, muzeji – koje bi bile zanimljive i odraslima i deci, ali njih nema dovoljno da bi i jedni i drugi koristili isti nastavni materijal i bili zajedno u grupi.

Blog ilustracija: Škole stranih jezika


Foto: Pixabay

Podela prema nivou znanja je druga osnovna podela. Ona se primenjuje na skoro sve uzraste. Obično podrazumeva minimalno 3 do 4 nivoa znanja, a to su: početni, srednji, napredni i konverzacijski. Kada su najmlađi u pitanju, ne postoji ovoliko grupa, već jedna, eventualno dve. Kursevi engleskog jezika u školama stranih jezika kreiraju se i sa ciljem da se putem njih vrši priprema za polaganje ispita kako bi se dobio sertifikat. Opšte je poznato da ne postoji samo jedna grupa sertifikata. Štaviše, postoji ih nekoliko, a škole stranih jezika vrše pripremu za one najpoznatije. Inače, treba naglasiti da je znanje jezika nešto što je univerzalno i da pripremanje za polaganje jedne vrste testa ne znači da ste spremni samo za taj sertifikat, već da možete pokušati da polažete i neki drugi. Testovi se razlikuju po strukturi i rasporedu polaganja, ali suština je ista – koliko dobro znate engleski jezik.

Što se tiče same podele ona podrazumeva sledeće vrste testova, odnosno potvrda o znanju engleskog jezika: Test of English as a Foreign Language TOEFL, International English Language Testing System (IELTS), Cambridge English Qualifications, Pearson English Language Test (PTE Academic). Ovo su najpoznatiji i najpopularniji sertifikati za poznavanje engleskog jezika. Pored njih postoje i neki koji su manje poznati opštoj javnosti, ali svejedno i oni su priznati u nekim zemljama ili od strane izvesnog broja kompanija. Tu spadaju: Business English Certificate (BEC), Test of English for International, Communication (TOEIC) i Integrated Skills in English exams (ISE)…

Ako dolazite u školu stranih jezika s namerom da se pripremite za polaganje nekog od navedenih ispita, onda je potrebo da to i naglasite. Mnoge škole stranih jezika imaju posebne programe, koji su kreirani specijalno za to. U okviru njih uči se jezik, ali se stiču i dodatne veštine koje su neophodne za polaganje ispita. Jedna od njih je brzina. Bilo da je u pitanju čitanje ili pisanje. Ona se stiče vežbom. Na primer, deo testa koji podrazumeva razumevanje pročitanog teksta nekad podrazumeva da treba da prelećete preko rečenica i da ih ne čitate detaljno i polako. Na kraju ćete razumeti dovoljno da odgovorite na pitanja, ili ćete znati u kom delu teksta se nalazi odgovor na pitanje i tako čete ga lako pronaći. Profesori na kursevima povremeno simuliraju situacije sa ispita kako bi se polaznici što bolje pripremili.

U nekim školama stranih jezika ne postoje posebni kursevi kao priprema za polaganje ispita, ali zato postoje veoma kvalitetni opšti kursevi koji takođe mogu biti odlična priprema. Na Vama je da izaberete u skladu sa cenom, terminima i lokacijom same škole stranih jezika.

Naredna podela kurseva stranih jezika odnosi se na to kojim intenzitetom, se odvija nastava. Intenzivni kursevi engleskog u ponudi su skoro u svim školama. Ovi kursevi podrazumevaju da se nastava odvija više puta nedeljno, negde čak i svaki dan, osim vikenda. Cilj ovih kurseva je da se u što kraćem vremenskom roku stekne što veće znanje. Za intenzivne kurseve opredeljuju se polaznici koji su dobili ponudu za posao u inostranstvu, ili oni koji iz bilo kog razloga treba da savladaju jezik u ograničenom, što kraćem roku. Alternativa intenzivnim kursevima su individualni časovi koji se, takođe, odvijaju u školama stranih jezika. Nastava „jedan na jedan“ veoma je dobar način za brz individualni napredak.

Još jedna podela odnosi se na to da li je reč o kursu engleskog jezika koji ima opšte usmerenje ili je reč o nekoj varijanti kursa jezika namenjenog određenoj struci. Najtraženiji su kursevi poslovnog engleskog jezika. Što se tiče kurseva za zdravstvene radnike, oni se nešto više traže za neke druge jezike, dok je u engleskom to ipak – business English.

Pročitajte još:

- Šta sve nude škole stranih jezika

M. K.
Back to Top