Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Napredna dijagnostika u ginekološkim ordinacijama

Važnost pravilne dijagnostike u ginekologiji je od ogromnog značaja. Kako su savremene ginekološke ordinacije odgovorile izazovu praćenja tehnoloških dostignuća i da li je danas mnogo lakše dijagnostikovanje nego što je to nekad bilo?

Sve ginekoloske ordinacije nastoje da idu u korak s vremenom. Moderni uređaji koji su u upotrebi od velike su pomoći. Lekari nastoje da svoje ordinacije opreme što savremenijim dijagnostičkim aparatima kako bi proces lečenja bio brži i pouzdaniji. Pored svakodnevne ginekološke prakse, dijagnostika je veoma važna prilikom praćenja trudnoće, tj. razvoja ploda u materici. Trudnice su najčešći posetioci ginekoloških ordinacija. Redovne kontrole podrazumevaju mnoštvo dijagnostičkih metoda kojima se potvrđuje zdravlje ploda i trudnoće. Prati se dosta parametara koji za cilj imaju da obezbede da trudnoća bude propraćena od početka do kraja i da se na vreme uoče eventualne poteškoće. Pravovremeno reagovanje od ključne je važnosti. Takođe, rezultati mogu upućivati na potrebu za dodatnim lečenjem ili primenom nekih postupaka.

Blog ilustracija: Ginekološke ordinacije
Foto: Pixabay
Ultrazvučna dijagnostika ne predstavlja nikakvu novinu u ginekologiji. Ona se godinama menjala u smislu da je naprednija tehnologija zamenjivala zastarelu. Došlo se do toga da se ona veoma široko primenjuje. Naročito je važna u praćenju trudnoće, i to od samog njenog početka. Jedan od prvih pregleda jeste potvrđivanje trudnoće ultrazvučnim pregledom. Kada žena posumnja da je u drugom stanju, ona prvo radi kućni test na trudnoću. On pokazuje da li trudnoća postoji ili ne. Čak i oni nisu uvek potpuno pouzdani, jer može da se desi da nije proteklo dovoljno vremena kako bi test bio pozitivan. Mnogo pouzdanija varijanta je test koji se radi iz krvi i kojim se proverava nivo beta hcg hormona placente čiji nivo naglo raste u trudnoći. Ginekolog nalaže da se ovaj test uradi ukoliko ima neke sumnje da trudnoća postoji, a da ona, na primer nije vidljiva na ultrazvuku. Inače, ovaj test je važan i u dijagnostikovanju vanmaterične trudnoće. na osnovu njegovih rezultata reaguje se brzo. Međutim, to je laboratorijska metoda, ali i one imaju sve veći značaj, naročito u prenatalnom skriningu.

2D ultrazvuk koristi se kod običnih redovnih pregleda žena koje jesu ili nisu trudnice. Njegovom primenom može se videti dosta toga. Na primer, kod žena koje planiraju začeće, ultrazvuk je glavna alatka pomoću koje se radi folikulometrija kako bi se utvrdili plodni dani, odnosno vreme kada je najveća verovatnoća da se desi začeće. Kod žena koje nisu u fazi planiranja potomstva, eho, tj. ginekološki ultrazvuk je metoda kojom se proverava zdravlje materice, jajnika i jajovoda. Značajan je i u lečenju steriliteta, ali i raznih ginekoloških oboljenja.

Pored 2D ultrazvuka, postoje i 3D i 4D ultrazvučni aparati koje nema svaka ginekološka ordinacija. Oni nisu neophodni za svaki pregled, ali koriste se, na primer u 12. nedelji trudnoće kao deo dabl testa koji je postao standardni pregled u trudnoći. Njegovi rezultati predstavljaju proveru genetskog zdravlja ploda u ranoj fazi trudnoće. Osim ovog testa, postoje i drugi slični testovi koji se kasnije rade. Njihova preciznost je velika. Najnovija dostignuća predstavljaju testovi koji zamenjuju invazivnije metode, poput amniocenteze, koja je postala obavezan pregled za starije trudnice, ali umesto nje može se uraditi poseban test analizom krvi koji ne zahteva uzimanje plodove vode čime se smanjuje rizik koji postoji prilikom ovog postupka. Svakako da je on manji u odnosu na ono što rezultat donosi, ali ako postoji bezbolniji i bezbedniji način da se dođe do nekih odgovora, uvek se njemu pribegava. Šta je to što 3D i 4D ultrazvuk prikazuju, a što stari 2D ne može. Naime, na ovim ultrazvukovima vidi se mnogo jasnija i bolja slika, iako je doktorima najčešće dovoljno da imaju 2D ultrazvuk. Međutim, budućim mamama se mnogo više sviđaju sličice beba koje generiše 3D i 4D ultrazvuk. 4D prikazuje bebu u stomaku u realnom vremenu, kao da imate kameru i gledate direktan prenos iz materice. Beba može sisati palac, igrati se svojim prstićima, spavati, gutati plodovu vodu, mahati… Neprocenjivo! Ovakve snimke mame čuvaju na CD-u ili u štampanom obliku. Jednog dana pokazaće ga svojoj bebi koja je već velika devojčica ili dečak. Zaista impresivno je imati sliku bebe koja još nije ni rođena. Ovi pregledi budućim roditeljima bude posebne emocije. Lekari na njima vide dosta toga, ali najviše im se raduju pacijentkinje.

Prilikom posete ginekološkoj ordinaciji, jedan od čestih pregleda je i kolposkopija. Kolposkop nije nov aparat, ali postoje njegove savremenije i modernije verzije. Ginekološke ordinacije nastoje da svoju opremu pravilno održavaju i da vremenom menjaju ona koja je starija i umesto nje nabavljaju nove, bolje i moćnije aparate.

Međutim, neki uređaji dugo ostaju u upotrebi. Oni se ne oslanjaju toliko na najnovija dostignuća. Jedan od njih je mikroskop koji služi za analiziranje uzoraka sekreta koje se vrši u samoj ginekološkoj ordinaciji.

Opremljenost modernim aparatima podrazumeva i da sva oprema bude savremena. Tu spadaju i ginekološki stolovi. Kako bi se izbegao sterilan osećaj zdravstvene ustanove, privatne ginekološke ordinacije nastoje da obezbede što prijatniju atmosferu. Veoma važnu ulogu ima i udoban, lepo dizajniran ginekološki sto za preglede. Ginekološki stolovi su sami po sebi veoma odbojni. Oni koji se viđaju po državnim ustanovama deluju suviše bolnički. Međutim, ako je isti taj sto presvučen nekom vedrom bojom veštačke kože i ako ima debele udobne sunđeraste podloge, onda je i samim pacijentkinjama pregled prijatniji. Ginekološka ordinacija treba da bude tako uređena da u njoj obiluje toplina boja na zidovima i podovima. Fotografije ili slike na zidovima trebalo bi da imaju umirujući ton. Čak i same pacijentkinje će nesvesno biti mnogo opuštenije u ovakvom okruženju. Dijagnostika i moderni aparati su jedno, a uređenje je drugo. Kvalitetna usluga u privatnim ginekološkim ordinacijama podrazumeva da je i jedno i drugo na vrhunskom nivou. Aparati najnovije tehnologije vođeni stručnim lekarima u kombinaciji sa prijatnim ambijentom u ordinaciji predstavljaju pun pogodak.

Pročitajte još:

- Ultrazvučni pregled trudnica u ginekološkoj ordinaciji

M. K.
Back to Top