Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Novogodišnja priredba u vrtiću

Deda Mraz, pokloni, paketići i priredba za roditelje: vreme novogodišnjih praznika je omiljeni period mališanima u privatnim vrtićima.
Deca i vaspitači pripremaju se danima, možda čak i nedeljama za svečanosti koje svi privatni vrtici priređuju krajem decembra. Prostorije vrtića adekvatno su ukrašene. Deo dekoracije je kupljen u prodavnici, ali najveći deo čine ukrasi koje su sama deca pravila uz pomoć vaspitača, ili na kreativnim radionicama uz pomoć roditelja. Kako svedoče vaspitači i osobe koje vode privatne vrtiće, ovo je doba godine kada imaju najviše posla jer žele da praznici proteknu u savršenom skladu i da proslava svake godine bude još bolja od one prethodne. Čim e završi već razmišljaju o sledećoj i padaju im napamet nove ideje. Šta bi se moglo poboljšati ili kakvu novinu dogodine da uvedu.

Blog ilustracija: Odvajanje dece od roditelja: prvi put sa vrtićem na zimovanje


Foto: Pixabay
Zašto deca uživaju u praznicima

Svim roditeljima i vaspitačima dobro je poznato da deca obožavaju praznike, proslave, a naročito Deda Mraza i darivanje. Prijatna iznenađenja u vidu poklona, kroz koje se provlači mit o irvasima, sankama koje lete, patuljcima radionici u kojoj se prave paketići – mališanima su beskrajno zanimljiva. Ovaj bezbrižni period treba podariti svom detetu i pustiti ga da veruje u neverovatne i magične priče. To je dobro za njegovo odrastanje u vedroj i veseloj sredini u koju je uneta određena dinamika. Iskakanje iz svakodnevice budi kreativnost i maštu kod dece. Iako priča o Deda Mrazu koji donosi poklone samo dobroj deci, nekom može zvučati kao ucenjivanje ili mera kontrole, to je s druge strane priča čija je poenta da se slikovito prikaže bajka, dobro i zlo, kao i način da se detetu usađuje ideja o pravim vrednostima. Deda Mraz neki vezuju za običaje vezane za zapadno hrišćanstvo i zato čak misle da treba da ga se odreknu ako pripadaju drugoj veri. Međutim, Deda Mraz je deo globalne kulture koji ne bi trebalo da bude obojen nijednom nacijom ni religijom. Najmlađi kroz priču o njemu ne treba da nauče kako da budu poslušni, već kako da budu iskreni, dobronamerni, tolerantni, predusretljivi, ljubazni prema drugima, kako da pomažu kad god mogu, kako da poštuju sebe, svoje vršnjake, ali i mlađe i starije. Nagrada u vidu poklona, koliko god da je on simboličan, veoma je cenjena.

Igra tajni prijatelj

Za praznike deca očekuju poklone i veoma im se raduju. Privatni vrtići spremaju paketiće za sve upisane mališane. Međutim, pored ovih paketića koje će im uručiti Deda Mraz lično (jer svi vrtići ga poznaju), postoji jedna veoma zanimljiva igra koju deca mnogo vole. To je igra „tajni prijatelj“ ili „tajni Deda Mraz“. Ona se može igrati u vrtiću sa decom iz starije grupe i sa predškolcima, odnosno sa mališanima koji imaju više od 5 godina. Igra se igra na sledeći način: Na parčićima papira ispišu se imena svakog deteta iz grupe. Papirići se ubace u neki šešir ili kutiju iz koje se izvlače. Deca se udobno smeste na tepihu ili jastučićima i svako pojedinačno dolazi do vaspitača koji je pred njima sa kutijom (ili šeširom) sa imenima i izvlači jedan papirić. Iako većina dece u ovom uzrastu još ne zna da čita, vaspitač je tu da pomogne. Pročita ime na papiriću i šapne ga detetu, tako da niko ne sme da čuje. To je ime druga ili drugarice kome dete koje je izvuklo papirić treba da pripremi neki poklončić za novu godinu. Unapred se dogovori dan do kada treba predati poklone, kao i datum kada će se pokloni razmenjivati, odnosno deliti. Takođe, poenta ove igre je darivanje nečeg što nije skupo i što je simbolično. Unapred se rodilji obaveste da cene poklona ne bi trebalo da prelazi određenu manju sumu novca. Tu se uklapaju na primer: šolja, komplet šnalica i gumica za kosu, neka lepa sveska za crtanje ili manja igračka. Do poslednjeg trenutka trebalo bi se truditi da se ne otkrije ko je kome tajni prijatelj. Deci je ovo veoma uzbudljivo. Uče kako se čuva tajna i kako je lepo kad nekog iznenade. Razmišljaju o drugu ili drugarici čije su ime izvukli, i trude se da mu kupe nešto što će ga zaista obradovati. Pokloni se čuvaju kod vaspitača u ormaru do momenta kad treba da se razmene to može biti na priredbi ili tokom nekog od pretprazničnih dana. A kada taj dan konačno dođe, deca su oduševljena iznenađenjima i poklonima. Nema veze što su pokloni sitni. Deca u ovom periodu ni nemaju osećaj koliko nešto košta, a raduju se onome što su dobili od druga i drugarice, kao da je nešto što su čitave godine želeli. Isto tako, željno iščekuju da vide reakciju druga ili drugarice na poklon koji su oni odabrali i pripremili za nju ili njega. Veoma praktična i zanimljiva igra koja se može igrati nekoliko puta tokom godine, a ne samo za novogodišnje i božićne praznike.

Priredba za roditelje

Svaka grupa vredno i brižljivo sprema priredbu za roditelje. Vaspitači se maksimalno trude da animiraju decu, a s druge strane žele da se lepo predstave i da roditelji budu ponosni na njih. Ako ste roditelj i dobijete poziv za dečiju priredbu, gledajte na sve načine da raščistite svoj raspored tog dana i da se obavezno pojavite. Deci je to veoma važno, da znaju da ste tu uz njih, a važno je i vama jer u trenutku kad vaše dete nastupa na priredbi ne postoji bitnije mesto na ovom svetu na kom vi treba da budete. Pružite mu podršku i budite ponosni. Ovo je ogroman podsticaj za jačanje samopouzdanja i izgrađivanje zdrave i stabline ličnosti.

Privatni vrtići gotovo da se utrkuju ko će lepšu priredbu da napravi. Neizostavni deo su Deda Mraz i paketići. Neki privatni vrtići došli su na sjajnu ideju da priredba delimično ima i humanitarni karakter koji se ogleda u prikupljanju hrane, odeće, higijene ili novca koji se donira nekoj organizaciji kojoj je potreban.

Pročitajte još:
- Odvajanje dece od roditelja: prvi put sa vrtićem na zimovanje

M. K.

Back to Top