Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Od potrebe do luksuza u salonima nameštaja

Svakome od nas dobro je poznat onaj jedinstveni osećaj da, kada dođemo umorni domu svom prilegnemo da se odmorimo. I svi se mi trudimo da naš kutak za odmor bude što primereniji našem ukusu ili potrebama. Pa tako, neki od nas vole da samo ispruže noge na hoklicu, udobno smešteni u naslonjaču koji se vremenom oblikovao po određenim delovima našeg tela. Neki opet uživaju u ljuljašci na terasi, pa ako imaju hladan koktel u zamagljenoj čaši pri ruci u vrelim letnjim danima, tim bolje. Možda je nekom potrebna prostirka na podu ili ortopedski ležaj sa prilagođenim uzglavljem ili jastukom. Okružićete se policama sa knjigama koje su složene na stilizovanoj polici. Možda ste korpu sa pletivom odložili na stočić za fiksni telefon, koja više tome ne služi, jer, pobogu, svi već imamo mobilne telefone. Kako bilo, prodiskutovati o nameštaju je potrebno. Tema je kud široka kud omiljena bilo da kupujete, prosto razgledate i maštate o tome šta bi trebalo ili moglo da se zameni ili nevino učestvujete u razgovoru.
Bez obzira koji povod imate zbog kog su saloni namestaja u centru vaše pažnje, bez obzira da li ih tražite u telefonskom imeniku, mapama na internetu ili po komšiluku, njih je zaista mnogo. Nema više uniformnosti i mnoge male radionice visoko su odskočile na tržištu nameštaja jer su se majstori stolari dosetili da ponude kupcima uslugu, dizajn ili praktično rešenje koje veliki centri specijalizovani samo za prodaju nameštaja ne nude. Nije zgoreg raspitati se i obići i te male salone u kojima možete pronaći unikatne komade nameštaja koje zaista na nekom drugom mestu nećete ni videti. Opremiti garsonjeru ili jednosoban stan je prava umetnost. Takve radionice nude usluge izrade nameštaja po meri. Malo kupatilo ili kuhinja zahtevaju precizno uklapanje i maksimalnu iskorišćenost iovako skučenog prostora koji treba rasteretiti a ne dodatno opteretiti nepotrebnim delovima. Često se mogu pronaći „kuhinje na metar“ opremljene ukusno dizajniranim policama manje ili veće zapremine sa svim pratećim aparatima, toliko vešto raspoređenim da na prvi pogled i ne pojmite šta sve sačinjava malu ali funkcionalnu kuhinju. Mala kupatila takođe se mogu veoma lako opremiti kupatilskim nameštajem uz malo više truda oko rasporeda.
Blog ilustracija: Od potrebe do luksuza u salonima nameštaja Foto: Pexels, Pixabay
Saloni nameštaja najčešće imaju svoj izložbeni prostor koji je podeljen po kategorijama. Izlaže se nameštaj za predsoblja, dnevne sobe, spavaće sobe, dečije sobe, kuhinje i kupatila. Većina salona nameštaja u svojoj ponudi ima police i ormariće različitih dimenzija znači širine, visine i dubine pa je neophodno da znate koja okvirna dimenzija navedenog može da se dimenzijom i naravno, dizajnom uklopi u prostor koji ste mu namenili. Veliki saloni nameštaja mogu sebi da priušte sprat po kategoriji u objektu gde se salon nalazi. Ne mogu se svi saloni pohvaliti ovom prednošću ali se svaki dekorater trudi da ne morate da pitate prodavca gde se koji odeljak nalazi. Uživaćete u samoj šetnji kroz pregledano uređen i dobro prostorno isplaniran salon nameštaja. Ako preferirate svetski poznate ali i neke poznatije domaće proizvođače nameštaja i ako je u pitanju franšiza kao način poslovanja, tada će vam potraga biti znatno olakšana jer je raspored odeljaka u samim salonima jednak u svim salonima na svetu, gde god da salon postoji.

Čak i malim stanovima koji nemaju u svom sklopu hodnik ili predsoblje potreban je prostor za odlaganje ogrtača i obuće. Bez obzira da li volimo panelne vešalice koje se jednostavno montiraju na zid ili ugradne plakare sa kliznim vratima, saloni nameštaja nude nam veliki izbor materijala, boja i dezena koji će zadovoljiti ukus i najzahtevnijeg prostora i kupca.

Kada je opremanje dnevnog boravka u pitanju, možda je vreme da preispitamo svoje nasleđene ili linijom manjeg otpora stečene navike. Sam izraz naglašava svrhu prostorije pa to više nije babina „primaća soba“ namenjena samo gostima i koja je uglavnom bila najreprezentativnija prostorija u kući ili stanu. To je prostorija u kojoj ukućani provode najviše vremena i gde je udobnost porasla do imperativa. Dobar kompjuterski sto sa stolicom koja zadovoljava ergonomske standarde u sadašnje vreme sačinjava sastavni deo dnevnih soba. Udobna sofa ili garnitura za sedenje dok se odmarate, gledate program na TV ili slušate muziku uz ručni rad ili dobru knjigu, stočić na koji odlažete dnevnu štampu, šolju kafe ili društvene igre omiljene vašim ukućanima, manje ili veće police koje ne moraju neminovno zauzimati mnogo prostora da bi bile funkcionalne, sve to čini ponudu svakog i najskromnije opremljenog salona nameštaja.
Blog ilustracija: Od potrebe do luksuza u salonima nameštaja Foto: Solomon Rodgers, Pixabay
Nema svaki dom trpezariju kao posebnu prostoriju za ručavanje. Često je slučaj da se obroci ne samo pripremaju u kuhinjama već i konzumiraju u istom prostoru. Stoga je neophodno svoj kuhinjski odnosno trpezarijski prostor izmeriti i dobro isplanirati. Većina salona nameštaja zapošljava stručnjake – arhitekte ili planere prostornog uređenja koji će vam pomoći da opremite ne samo kuhinju nego ceo stan na najbolji moguć način, a opet u skladu sa vašim potrebama, ukusom ili zahtevima.

Spavaće sobe su pre svega najintimniji prostor u svakom domu, čak i kada živite sami. Ni gostima ne pada napamet da zaviruju u spavaće sobe, bar onima kojima je dobro vaspitanje ispred radoznalosti. Da li u svojoj spavaćoj sobi samo prenoćite ili volite da se beskonačno izležavate, sami birajte svoje krevete. Vaše zdravlje ne treba da trpi zbog neprilagođenog ležaja. Ako zbog toga što vam ležaj nije tvrd ili mek koliko volite, navikli ste ili vam iz nekih zdravstvenih razloga ne odgovara, pravac u prvi salon nameštaja! Svima nam je dobro poznato koliko nam je zdrav san neophodan. Ako ovu priču zaokružimo estetskim momentom ,spavaća soba predstavlja oazu mira i zdravlja, fizičkog i psihičkog. Većina dobro opremljenih salona nameštaja odavno u svojoj ponudi ima ne samo medicinske madrace ili krevete kojima možete podešavati visinu ili nagib uzglavlja. Većina ih nudi i vrlo kvalitetnu posteljinu prelepih boja i dezena od različitih materijala i u mnogo dimenzija. Tu je i ponuda jastuka i prekrivača, takođe u širokoj paleti boja i dezena a takođe su punjeni kvalitetnim prirodnim ili veštačkim materijalima. Jastuci izrađeni u mnogo dimenzija i oblika, od kvadratnih, pravougaonih, valjkastih do ovanih ili okruglih ili oni anatomski prilagođeni našem vratu i ramenima koji omogućuju glavi najprirodniji položaj za spavanje dobra su garancija mirnog sna. Prekrivači punjeni materijalima koji su odlični toplotni izolatori više nisu preteški da bi održavali telesnu toplotu koju tokom spavanja gubimo. Lagani i meki poboljšavaju zdrav i dobar san.

Roditelji vole da im deca borave u prostoru koji je prvo prilagođen uzrastu deteta. Nega novorođenčadi zahteva krevetiće, duboke pretince, umerene pastelne boje, čvrste i sigurne ogradice i obavezne korpe za igračke. Nisu samo specijalizovane prodavnice dečijih potrepština tu da nam ponude „sve za bebe“. Većina boljih salona nameštaja ima vrlo kvalitetan nameštaj za uređenje dečijih soba. Kako nam deca rastu, i sobe menjaju svoju dekoraciju. Bilo da su to kreveti na sprat ili u obliku vozila, cveta ili nekog drugog dekorativnog elementa, neminovno su veći. Sa decom rastu i potrebe a tako i lični ukus dece. Divna rešenja za male dečije sobe je sve zastupljeniji i popularniji nameštaj iz jednog dela. U donjem delu je pisaći sto, sa jedne strane je garderober, sa druge stepenice koje vode do ležaja na vrhu. Ovo je osnovna šema a svojih varijacija ima nebrojeno. Žive boje, glatke ivice i sigurnost odlikuju kvalitetno izrađen nameštaj za dečije sobe koji je obavezni deo ponude svakog salona nameštaja.
Blog ilustracija: Od potrebe do luksuza u salonima nameštaja Foto: Pexels, Pixabay
Kupatilski nameštaj pre svega treba da se odlikuje kvalitetom materijala koji treba da bude pre svega vodootporan. Neophodno je da se dobro može očistiti a da se ne haba brzo, što znači da treba da je zaštićen od razornog delovanja hemikalija kojima većina nas čisti svoja kupatila. Naravno da postoje prodavnice i saloni koji se bave prodajom svega što vam može zatrebati u kupatilu, od nameštaja, kada i lavaboa preko prostirki i peškira do čaša u kojima držite pastu i četkicu za zube. Ali i svaki salon nameštaja nudi vam izbor kupatilskog nameštaja, jednako kvalitetan i vrlo lepo dizajniran a relativno jeftiniji u odnosu na cene u specijalizovanim prodavnicama. Razlika u ceni bi mogla da vas natera da obiđete više prodajnih mesta pre nego što se odlučite za kupovinu. I neka vas ništa ne sprečava da udovoljite svojim potrebama ili željama pa makar to značilo malo više šetnje ili vožnje.

Jedan od opredeljujućih faktora koji treba da se uzme u obzir pri kupovini nameštaja je materijal od koga je nameštaj napravljen. Drvo odavno više nije jedini materijal od koga se nameštaj izrađuje. Ali, ako ste ljubitelj nameštaja od punog drveta nije ga teško pronaći. Veliki je broj materijala koji se dobijaju presovanjem i lepljenjem drvenih opiljaka, mešanjem drvenog brašna sa polimerima koji takvim pločama daju čvrstinu i elastičnost. Plastificirane ili plastične ploče daju garanciju vodootpornosti a možete izabrati baš svoju omiljenu boju i nijansu. Ne bi bilo na odmet zamoliti prodavca da vam rastumači deklaraciju proizvođača koji svaki pojedinačni komad nameštaja ima na sebi u svim salonima nameštaja. To je najbolji put kako da svoj nameštaj, kada ste ga doneli kući dobro zaštitite i negujete.

Neizostavni deo ponude salona nameštaja je i nameštaj za bašte i terase. To je područje delovanja gde je većina proizvođača dala svojoj mašti na volju pa možete svoj spoljašnji kutak vrhunski opremiti. Ljuljaške, ugaone garniture od ratana, pletera, impregniranog drveta i mnogih drugih materijala, stolice i stolovi dizajnirani da ukrase svaki vrt i prosto vas vuku da se kafa popije napolju po bilo kom vremenu su deo velike ponude uglavnom svih salona nameštaja.
Blog ilustracija: Od potrebe do luksuza u salonima nameštaja Foto: Viki_B, Pixabay
Kao što je već rečeno, većina salona nameštaja zapošljava stručnjake koji se bave ne samo unutrašnjim uređenjem domova u smislu rasporeda nameštaja. Prostorne arhitekte i planeri osposobljeni su i visoko edukovani da vam mogu preporučiti materijale koji bi bili idealni da ih unesete u svoj dom potrebom i namenom. Odabir dizajna takođe, ako to želite možete prepustiti stručnjacima ili od njih dobiti savete u skladu sa vašim željama i mogućnostima kojima raspolažete. Nije neizvodivo ni stilsko usklađivanje novog nameštaja sa već postojećim. Mnogi saloni nameštaja prate svetske trendove u plasmanu. Pa tako, sve je više nameštaja izrađenog u minimalističkom stilu koji ostavlja dovoljno prostora i prostorije izgledaju svetlije i prostranije. Sve više domaćinstava preuređuje neku od prostorija u garderobu i potrebne su police ili nosači koji se ugrađuju na zidove. Mnogi saloni nameštaja obezbeđuju lako sklopive police koje se mogu sklopljene odložiti i ne zauzimaju mnogo dragocenog prostora.

Čak iako vam nije potreban novi nameštaj, preporuka je da svakako posetite jedan ili više salona nameštaja. To može biti sasvim ugodna šetnja. Možete videti i saznati koji su svetski trendovi u industriji nameštaja traženi a koji su „izašli iz mode“. Zašto propustiti priliku i ne kupiti neki unikatan manji ili veći komad nameštaja ako imate osećaj da je samo na vas čekao? Čak i ako nismo u mogućnosti da promenimo nameštaj u celom svom domu, ima kod svakog od nas ponešto što bi trebalo promeniti, neki prazan prostor koji se može „podići“, ugao koji bi baš bilo lepo način popuniti. A saloni nameštaja dostupni su i u malim mestima, baš između pekare i apoteke.
J. S.

Pročitajte još:

- Moderni stilovi u salonima nameštaja
Back to Top