Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Odabir staračkog doma na osnovu lokacije

Staračke domove biramo na osnovu nekoliko kriterijuma. Jedan od njih je lokacija. Kada je ona važna prilikom pravljenja selekcije?

Opšte je poznato da kod nas ima veliki broj domova za stare. Ove ustanove raspoređene su na mnogo raznolikih lokacija. Tako se staracki domovi mogu podeliti prema tipu na gradske i seoske, s tim što postoji i jedna međuvarijanta staračkog doma koji je na obodu grada, u prigradskom naselju ili u nekom manjem mestu koje nema izrazito ruralni karakter. Bilo kako bilo, logično je da među ovim tipovima postoje izvesne razlike koje potiču od karakteristika koje većina ovih domova imam. Možemo izvući neke paralele i pronaći sličnosti između staračkih domova određenog tipa. Ipak, postoje i neke opšte karakteristike koje se odnose na sve domove za stare, bilo da se oni nalaze usred gradske vreve ili u oazi prirode i mira na selu. Svima im je zajedničko to da su prilagodili svoj prostor potrebama starih lica. Pružaju zdravstveni nadzor i negu nepokretnim i slabo pokretnim osobama, kao i starim osobama koje boluju od raznih vrsta oboljenja. Imaju medicinsko osoblje koje vrši svakodnevni monitoring zdravstvenog stanja. Tu spadaju kontrole lekara opšte prakse, ali i dnevne rutine koje sprovode medicinske sestre i tehničari. Njih čine: merenja krvnog pritiska, kontrola nivoa šećera u krvi kod dijabetičara, kontrolisanje EKG-a kod pacijenata sa kardio-vaskularnim smetnjama, kao i praćenje opšteg stanja i uočavanje eventualnih anomalija. Stanovnici staračkih domova su često pacijenti koji svakodnevno uzimaju terapiju koju su im lekari specijalisti prepisali. Osim toga što vode računa da niko ne preskoči uzimanje dnevne doze lekova, medicinske sestre staraju se i o tome da priključe i isključe infuziju, zamene katetere svakom kome treba. Briga o zdravlju je i briga o higijeni koja je naročito kritična kod nepokretnih osoba. Tretiranje dekubitusa i adekvatna nega koja se sprovodi kako bi se on sprečio ulazi u redovan opis posla medicinskih sestara i negovateljica. Sve ovo spada u standardne usluge domova za stare bez obzira na kojoj lokaciji se nalaze. Gde se onda uočavaju razlike?

Blog ilustracija: Odabir staračkog doma na osnovu lokacije
Foto: Pixabay

Starački domovi koji se nalaze u selima, mnogima su veoma primamljivi. Sam dolazak u njih predstavlja neku vrstu prijatnog izleta. Naročito osobama koje žive i rade u velikim gradovima, prija kada odu negde gde ej tempo znatno sporiji i gde se oseća veći mir. U idiličnom seoskom okruženju, vazduh je drugačiji, svežiji, čistiji i oštriji kada je hladno. Kako su ovi domovi uvek ušuškani u prirodnom okruženju gde ima dosta zelenila, raskošnog drveća i cveća, oko njih se uvek čuje cvrkut ptica i pesma cvrčaka. Nema saobraćajne buke i gužve koja bi nadglasila ove prijatne zvukove koji dolaze iz prirode. Vazduh miriše drugačije: na svežinu, pokošenu travu, lišće i sveće… domovi za stare u selima smešteni su u velikim kućama sa izuzetno prostranim dvorištima, kakvih u gradovima nema. Neki imaju svoje voćnjake, pa čak i male životinjske farme. Neki se nalaze u objektima koji su namenski građeni da budu domovi za stare, ali svakako princip je isti. Placevi u selima su jeftiniji i znatno veći nego u gradovima, tako da je sve prostranije i ima mnogo veću kvadraturu. To odagnava osećaj skučenosti bilo koje vrste. Bez obzira što se neko teško kreće ili što tom prilikom koristi ortopedska pomagala, ipak šetnja po dvorištima koja su gotovo nepregledna i pored toga širok pogled u daljinu, u beskonačna polja, ako je ravnica po sredi, pruža osećaj slobode i zadovoljstva. Cene staračkih domova u selima su često niže za isti kvalitet usluga ako se uporede sa cenama domova za stare u centru grada. Sve ove karakteristike navode na zaključak da su starački domovi u selima, ustvari idealni. Pirate se da li imaju neku manu.

Kao mana bi moglo da se okarakteriše to što su lokacijski udaljeni od grada, naravno ako ostatak porodice, tj. svi mlađi članovi žive u gradu. Udaljenost otežava dolazak u posetu. Mada, to ne mora da bude slučaj. Ako mladi voze kola i ako ne zavise od gradskog prevoza, onda sigurno mogu za izvesno vreme koje nije suviše dugačko da stignu do samog staračkog doma. Istina je, što je ujedno ustvari i nedostatak, to da ne mogu da svrate u posetu usput, kad se vraćaju s posla i kad imaju pola sata vremena, jer odlazak van grada treba posebno da isplaniraju. Ali, zato, svi oni koji ne žive u zemlji, a ostareli roditelj ili drugi srodnik treba da se smesti u starački dom, ne moraju da biraju prema lokaciji, jer svejedno, kada dođu na odmor u zemlju, svakako planiraju da izdvoje izvesno vreme za druženje sa njim ili njom.

Svi oni koji preferiraju dom za stare u centru grad, pre svega traže lokaciju koja je blizu i do koje se lako stiže. To ne sme da bude na uštrb kvaliteta. Starački domovi koji su u užem gradskom jezgru, nisu prostrani kao oni na selu, ali i među njima ima onih koji imaju prilično lepa dvorišta pristojne veličine. Što se tiče enterijera, on takođe može biti dosta dovoljno prostran. Iako se nalaze u gradu, uvek su locirani tako da ne budu direktno izloženi buci velikih saobraćajnica, već su negde zavučeni u jednu od manjih sporednih ulica. Čak iako su na nekoj od glavnih ulica, uvek ispred njih postoji neka prirodna blokada, u vidu drvoreda, koja sprečava prodor zvukova. Međutim, starački domovi u gradovima, iako nisu idilične oaze mira koje okružuje predivna priroda, ipak imaju mnogo prednosti. Ako je porodica blizu, mnogo lakše i brže dolazi u obilazak tj. u posetu. U blizini se nalaze sve zdravstvene ustanove ako zatreba nešto, a i olakša je dolazak lekara specijalista na zakazane preglede. Ako porodica izvede stariju osobu van doma u šetnju, tj. izlazak, mnogo je više mogućnosti za razne aktivnosti, a i brže se stiže kući. Porodicama koje stanuju u blizini to mnogo znači.

Ako je starija osoba koja treba da se preseli u dom dovoljno svesna da samostalno odlučuje o izboru, onda je njena volja zakon. Ako je pak reč o nekom ko više, na žalost, ne može sam da razborito rasuđuje i ko ima dodeljenog staratelja, to je obično član porodice i onda on ili ona odlučuju koji privatni dom za stare bi bio najadekvatniji izbor.

Pročitajte još:

Izbor staračkog doma na osnovu cene

M. K.

Back to Top