Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Odredjivanje pola deteta u ginekološkoj ordinaciji

Kada žena ostane u drugom stanju vrlo brzo kreću nagađanja u vezi sa polom bebe. Za to se vezuju različita verovanja, ali najsigurniji metod je ultrazvučni pregled u ginekološkoj ordinaciji.

Blog ilustracija: Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja
Foto: Pixabay

Pregledi kod ginekologa u toku trudnoće obavljaju se po određenom planu. Tačno se zna u kojoj nedelji trudnoće se radi ginekološki pregled, ali i u kojim nedeljama trudnoće se radi ginekološki ultrazvuk. Najvažnije je utvrditi da li je zdravstveno sve u redu i sa mamom i sa bebom. Na običnom 2D ultrazvuku vidi se puno toga. Međutim, prvi pregled koji je osmišljen kako bi se pomoću njega uradio detaljniji prenatalni skrining je dabl test koji se radi u 11-12. nedelji trudnoće. Prilikom ovog pregleda trudnica se upućuje da uradi 4D ultrazvuk. Postoje ginekoloske ordinacije u kojima se radi 4D ultrazvuk pomoću koga se dobija mnogo jasnija i preglednija slika. Štaviše, to je trodimenzionalna slika, tj. video na kome se sve dešava u realnom vremenu. U poodmakloj trudnoći, to je odlična prilika da roditelji po prvi put vide lice svoje bebe, čak pre rođenja. Pregled se snima na CD ili se snimak može prebaciti na USB koji se daju mami za uspomenu. Tu su zabeleženi posebni momenti jer je uz pomoć napredne tehnologije omogućen prenos uživo trenutnih bebinih aktivnosti. Neke bebe se igraju svojim prstima, neke zevaju, dok neke čak mašu (naravno, to samo tako deluje, ali je beskrajno simpatično). Ukoliko ginekološka ordinacija u kojoj se vodi trudnoća nije opremljena ultrazvučnim aparatom sa ovim naprednim mogućnostima, onda se trudnica upućuje da ovaj pregled uradi na drugom mestu. Svakako, to je prilika da se sa velikom preciznošću otklone nedoumice ili eventualne sumnje i da se potvrdi da je sve teče u skladu sa očekivanjima.

Neki roditelji jedva čekaju da saznaju pol bebe i ne mogu da dočekaju trenutak kada će ginekolog moći to da utvrdi na ultrazvučnom pregledu. S druge strane, neko ima želju da to ipak ostane tajna do samog porođaja i da sazna pol tek kad se beba rodi. I jedni ni drugi imaju svoje razloge i objašnjenja. Svako ima pravo da bira. Ponekim parovima su stavovi podeljeni, pa se dešava, da na primer otac deteta želi da zna pol unapred, a mama bi volela da to bude iznenađenje. Treba poštovati svačiju želju. Zato ginekolozi tokom pregleda unapred pitaju trudnicu da li želi da sazna pol bebe.
Neko želi da sazna pol unapred zbog jake znatiželje, a neko je delimično motivisan praktičnim razlozima. Za bebu treba pripremiti dosta stvari, a između ostalog treba pripremiti krevetić ili kolevku ili srediti dečiju sobu. Ako unapred znamo pol bebe onda nam to olakšava izbor boja. Za devojčice standardno roze, a za dečake plavo. Međutim, nekim roditeljima to nije važno i upravo žele da izađu iz tih okvira birajući garderobu neutralnih boja, tako da je prikladna za oba pola.

Blog ilustracija: Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja
Foto: Pixabay

Kada najranije ginekolog može da utvrdi pol deteta

Uz pomoć ekspertskog ultrazvuka veoma rano može se prognozirati pol bebe, već negde oko 11. ili 12. nedelje. Međutim, svi smo svedoci da nekad i te prognoze mogu da omaše i da nas slika zavara. U odnosu na položaj bebe u stomaku, dešava se da lekar ne može odmah da utvrdi koji je pol, i da se to tek tokom nekog od narednih pregleda to vidi.

Verovanja u vezi sa polom deteta

Opšte je poznato da se mnoga verovanja vezuju za prognoziranje pola bebe. Među najpoznatijima je ono prema kome se pol bebe predviđa na osnovu oblika stomaka trudnice. Ovo je primenjivo tek u poodmakloj trudnoći kad je stomak već znatno vidljiv. Prema ovom verovanju, žene kojima je stomak spušten i ima više okrugao oblik, nose žensko dete. Suprotno od ovoga, trudnice kojima stomak više ide u špic i podignut je, nose dečaka. Postoji i donekle slično verovanje koje se odnosi na izgled zadnjice majke tokom trudnoće. Ono glasi da se buduće majke devojčica ima veće zadnjice tokom trudnoće i da se najviše goje u tom delu. Sledeći način za prognoziranje pola deteta ustvari nije sujeverje već je naučno objašnjen. Naime, postoje neki dokazi da su grudi trudnica koje nose devojčice više porastu tokom trudnoće u odnosu na grude onih žena koje nose dečake jer testosteron sprečava njihov veći rast.
Do sada opisana verovanja uglavnom su razonoda za okolinu. Radoznale komšinice ili čak slučajne prolaznice ponekad prokomentarišu nešto u stilu – „lepa trudnica, čisto i blistavo lice – biće žensko“. Ima ljudi koji ova sujeverja shvataju krajnje ozbiljno, dok nasuprot njima, ima i onih kojima su zabavna i doživljavaju ih kao razonodu i igru.
Ali, postoje i neka zanimljiva verovanja koja su u stvari činjenice koje nisu još uvek naučno objašnjene. Tako, na primer, ako buduća mama sanja svoju bebu i u snu otkrije da li je to devojčica ili dečak, zaista se san i obistini. Ovo je neka vrsta telepatske veze majke i njene bebe. Može se opisati i kao intuicija koja nikad ne greši. Žene često, ne vezano od snova, osete kog će pola biti beba. Ova moćna veza se manifestuje i u materijalnom obliku. Jedna od najfascinantnijih zanimljivosti u vezi sa mamom i njenom bebom je da bebine ćelije nakon rođenja ostaju u telu majke zauvek. One potiču iz pupčane vrpce i kada se beba rodi, presele se u neki deo maminog tela. To može biti kičmena moždina, pluća, jetra ili srce. Da, drage mame, dobro ste čule, bebine ćelije zauvek bukvalno žive u vašem srcu. „Nosim te u srcu“ – reči su koje sada svaka mama može svojoj maloj ili velikoj bebi reći znajući da je ona tačna u svakom smislu.

Blog ilustracija: Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja
Foto: Pixabay

Ako pitate trudnice da li bi želele da bude bata ili seka, većina bi Vam odgovorila da nije važno, samo da beba bude zdrava. Tačno tako! Čak i mame koje imaju dva dečaka i priželjkuju malu mezimicu princezu, ipak će reći da je jedino važno da im beba bude dobro. Tako da, ako i ne znate pol unapred ili ginekolog nije siguran, to zaista nije toliko bitno. Budućoj mami treba obezbediti sve uslove da se ona u svakom trenutku oseća opušteno i zadovoljno i da je, koliko god je to moguće, zaštićena od svega što joj ne prija.

Ginekološke ordinacije pretvaraju se u posebna mesta u kojima se oseti divna energija, svaki put kada na pregled dolaze buduće mame i kada im se ukaže prilika da čuju otkucaje srca svoje bebe ili da po prvi put vide njeno lice.

Pročitajte još:

- Ginekološke ordinacije – praćenje trudnoće

M. K.
Back to Top