Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Organizujte skladišta uz pomoć kartonskih kutija

Red u kući – red u glavi. Ovo je jedna interpretacija poslovice koja je zaista tačna. Kako da organizujete prostor u kome skladištite stvari koje Vam nisu neophodne na svakodnevnom nivou? Kartonske kutije su od ogromne pomoći.

Kada imate dobro organizovan prostor, lakše se snalazite i brže možete pronaći sve što Vam je potrebno. Nasuprot tome, nered može da izazove pravu frustraciju pošto nemate kontrolu i gubite vreme da u datom trenutku pronađete sve što Vam treba. Ovo nam je svima dobro poznato. Prisetite se nekog momenta u kom ste tražili nešto, a niste baš planirali da potrošite previše vremena na lociranje tog objekta. Pogledate na mestu gde bi to nešto trebalo da se nalazi, prema Vašem mišljenju, kad tamo toga baš nema. Onda ste krenuli da se preslišavate gde još bi to nešto moglo da se nađe. Na pamet Vam pada nekoliko opcija. Proveravate svaku od njih po redu. Nije nigde. Tada svečano obećavate sebi kako ćete čim stignete da sredite sav ovaj nered i da prostor organizujete kako dolikuje. Nabavićete kartonske kutije raznih veličina i onda ćete smisleno da rasporedite i grupišete stvari u njih. Na kraju ćete ih obeležiti kako biste ubuduće znali šta se u kojoj od njih nalazi. Neće se više dešavati da ne možete nešto da pronađete. U svako trenutku precizno ćete moći da locirate bilo šta od stvari koje posedujete. Ovaj plan je sjajan. Kartonske kutije nisu samo pogodne za organizaciju stvari po kući, plakara, garderobera, fioka i slično. Njihova praktičnost u smislu praktičnog organizovanja prostora još više dolazi do izražaja kada su neka naša privatna skladišta u pitanju. To su uglavnom garaže, podrumi, tavani, vikendice, prostor ispod stepeništa u kući… prostor koji je svima nama potreban kako bismo odložili nešto što čuvamo, a nije nam neophodno svaki dan.

Blog ilustracija: Organizujte skladišta uz pomoć kartonskih kutija


Foto: Pixabay

Nazovimo sve ove prostorije jednim imenom – skladišta. Iako ona to suštinski nisu, ipak mi smo ih u to pretvorili. Evidentno je da nam je svima potrebno mesto gde sklanjamo stvari koje se retko koriste, ali tu su i stvari koje se sezonski odatle vade i vraćaju. Tako, na primer, da počnemo od novogodišnjih ukrasa i veštačke jelke, ako je imamo. To su predmeti koji su aktuelni oko mesec dana godišnje, dok ostalih jedanaest meseci treba da se sklone negde gde ne smetaju, ali gde se mogu sačuvati do naredne godine. Najbolje je odložiti ih u kartonske kutije, prethodno upakovane u najlonske kese. Na taj način su zaštićeni od prašine i lomljenja. Slično je i sa drugim zimskim stvarima. Tu mislimo i na zimsku garderobu. Naime, retko ko ima dovoljno mesta u ormarima da mu u prvom planu budu pomešane i zimske i letnje stvari. Oni koji imaju veće američke plakare ili garderobere, imaju sreće i sezonski mogu samo rotirati stvari tako da su one koje su trenutno u upotrebi dostupnije od onih koje čekaju svoju sezonu. Međutim, ako ipak nemate dovoljno mesta u stanu za stvari za sva četiri godišnja doba, onda ste možda primorani da ih popnete ne neki tavan ili da ih spustite u garažu. Odnosno morate ih odneti u privremeno skladište.

Najbolji način da sve lepo složite kako biste znali gde se šta nalazi, jeste da dobro razmislite šta je od stvari nešto što se rotira sezonski, a šta je tu nešto što veoma retko vadite. Shodno tome, kupite kartonske kutije u koje ćete sve rasporediti. Najbolje je da ih sve obavezno obeležite nalepnicama ili da napišete markerima šta se unutra nalazi. Kada je sezonska garderoba u pitanju sve je jasno. Treba je zapakovati u najlonske kese u pažljivo složiti u veće kutije koje su najdostupnije, jer brzo će doći vreme da te stvari ponovo nosite. Ovde naročito mislimo na zimske jakne i kapute – stvari koje su veoma kabaste, a ujedno se mogu dosta izgužvati i pohabati ako ih tokom letnje sezone ne spakujemo kako treba. Najlon u koji možete ubaciti pokoju kesicu lavande, ili stare novine, čuvaće ih od prašine i moljaca. Kutije od kartona u koje ćete potom poređati ove najlonske kese čuvaće oblik stvari kao što su blejzeri i kaputi kako se oni ne bi previše gužvali. Isto tako, kartonske kutije pružaju dodatnu zaštitu od prljanja i prašine. Sa kutija se ona može mnogo lakše očistiti nego sa kesa.

Dalje, kada pomislite šta je to sve što držite u skladištu u kartonskim kutijama, a nije Vam potrebno sezonski, onda treba da razmislite da li s Vam te stvari zaista potrebne. Zašto nešto čuvate. Sve što je svrstano u segment uspomena, trebalo bi da bude složeno po nekoj logici, tako da nije samo nagurano u neke nedefinisane gomile koje skrivene leže u ćošku garaže. Nije čak ni razvrstano po kartonskim kutijama kako biste lakše pronašli nešto što niste želeli da pogledate. Ako je tako onda to ni ne vrši funkciju uspomene. Uspomene bi trebalo da budu predmeti koje s vremena na vreme uzimamo i gledamo ili ih pokazujemo našim bližnjima, prijateljima i rođacima. Njihova uloga je da nas podsete na nešto ili nekog i da izazovu emocije. Granica između hordera i osobe koja ume da razazna šta treba da bude uspomena, a šta ne, ponekad je veoma tanka. Ali svakako, uspene su nešto što najteže odbacujemo i prebiramo ih više puta pre nego što donesemo sud u koju kutiju da ih stavimo – onu u garaži ili onu gde je smeće. Svakako uspomene, treba razvrstati, složiti i poređati u kutije koje su takođe lako dostupne. Kako ne bismo izgubili nit i upali u svakodnevicu koja se uporno ponavlja, što čini da dobijamo utisak kako vreme sve brže i brže prolazi, ponekad, makar tokom praznika, treba da otvorimo kutije sa uspomenama i da ih razgledamo. Kad smo imali foto albume, slike smo mnogo više gledali nego danas kada ih ima previše u digitalnom obliku.

Došli smo do toga da je najvažnije da sve što čuvate u svom malom ili velikom skladištu, bude razvrstano po kartonskim kutijama koje su jasno obeležene. Ako Vam nije dovoljno da napišete na kutiji par reči markerom, koje treba da budu asocijacija na sve što se unutra nalazi, ili ako je nalepnica suviše mala za sve što želite da napišete, zalepite providan najlon ili najlonsku foliju sa strane na kutiju. To će biti poput džepa u koji ćete zadenuti spisak sa svim stvarima koje su unutra. Popišite sve što ste unutra stavili. Poređajte kutije po podu ili po policama tako da je spisak uvek vidljiv. Ovako ćete sve mnogo lakše naći.

Na kraju, kada budete napravili ovako veliko spremanje svoje garaže ili tavana i kada budete sve lepo složili po kartonskim kutijama i obeležili, osećaćete se kao da ste došli sa neke sjajne terapije ili seanse. Bićete zadovoljni svojim postignućem, a red u skladištu daće Vam osećaj mira i stvoriće i neki red u glavi.

Pročitajte još:

- Za transport i selidbe neophodne su kartonske kutije

M. K.
Back to Top