Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za transport i selidbe neophodne su kartonske kutije

Zamislite samo koliko toga se pakuje u kartonske kutije i kako bi život naprosto bio nezamisliv bez njih. Veoma su praktične zbog svih svojstava koje imaju, a setimo ih se svaki put kada treba nešto negde transportovati ili kada se selimo.

Ima ona stara izreka koja kaže da ko se seli taj se ne veseli. Jasno je zašto, ali to ne mora da bude tako. Ima kojekakvih mudrolija koje nisu baš uvek istinite. Kada pomislite na selidbu, prvo o čemu razmišljate je pakovanje i organizacija. Sve što posedujete treba transportovati iz tačke A u tačku B, a da se pri tom ništa ne ošteti ili izgubi. Naravno, da Vam prvo na pamet padaju kartonske kutije jer ima li ičeg boljeg od njih kada je u pitanju transport. U zavisnosti od životnih okolnosti, selidba je nekome trenutak koji je jedva čekao, nekog drugog je iznenada zadesila, a nekom trećem je prilika za novi početak i tako. Ali, ali koji god da je povod, selidba ne treba da bude stresna, bar što se pakovanja tiče. Tek u tim trenucima postanete svesni koliko stvari posedujete. Merite ih i premeravate računajući koliko će Vam kartonskih kutija biti potrebno. Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da što lakše odradite ovaj proces i da čak, na neki način uživate u njemu. Deluje Vam nemoguće? Evo šta treba da radite.

Blog ilustracija: Za transport i selidbe neophodne su kartonske kutije


Foto: Pixabay

Pre svega, trebalo bi da spakujete sve što je lomljivo u kartonske kutije koje ćete najpre obložiti dodatnim slojem zaštite. To može biti neka tkanina, ćebad, peškiri i slično. Treba biti inventivan i praktičan. Na taj način, ne samo da štite stvari od lomljenja, već i dodatno koristite prostor u kutijama koji bi inače ostao prazan.

U kartonske kutije bi trebalo takođe da spakujete i ostale stvari koje nisu garderoba. Tačnije rečeno, sve što inače držati složeno ili okačeno u ormarima bilo da je reč o vešu, čarapama ili odeći jednostavnije je pakovati u najlonske džakove. To su stvari koje se neće oštetiti čak iako se džak pocepa. Za njihovo pakovanje nije potrebno obezbediti oblik koji će ih štiti. Isto tako, ne zaboravite da deo ovih mekanih stvari iskoristite za oblaganje bilo čega lomljivog, kao što je već napomenuto. To se ne mora odnositi samo na lomljive stvari kao što je posuđe, čaše, vaze ili slično, već se mogu zaštiti i ćoškovi nameštaja od grebanja i guljenja. Isto tako tehnički uređaji, koji kada ih kupite dolaze u kartonskim kutijama i pakovanjima, ali obično imaju ćoškove zaštićene stiroporima ili kartonskim zaštitnim elementima. Sada, kada ih kao već korišćenje transportujete, verovatno nemate originalna kartonska pakovanja, stiropore i ostalu zaštitu, ali zato imate stolnjake, kuhinjske krpe. Prekrivače i peškire u koje ih možete umotati pre pakovanja.

Sve što zapakujete u kutije od kartona osigurajte selotejp trakom sa svih strana. Karton je jek i izdržljiv materijal, ali ako su kutije preopterećene, može da se desi da pukne. Selotejpom možete ojačati ćoškove, ili ako Vam je neka kutija, odnosno njen sadržaj naročito važan, onda je celu obložite selotejpom trakom ili je umotajte u samolepljivu providnu foliju i na kraju zalepite već pomenuti selotejp.

Bilo da koristi kutije iste veličine ili su različite, trebalo bi da ih sve obeležite. To radite tokom pakovanja. Koliko god da Vam se čini da ste zapamtili gde je šta i koliko god da žurite ili Vas mrzi da pišete, ipak to uradite. Bićete sami sebi zahvalni. Kada se kutije poređaju po vozilu koje će ih transportovati, izgubićete orijentaciju gde je šta. Raspakivanje je proces koji traje duže nego što mislite. Može da se desi, odnosno, sigurno će se desiti da Vam nešto odmah zatreba kad stignete, ili da Vam zatreba vrlo brzo. Ako kutije nisu obeležene, teško ćete to naći. Raspakivanje često duže traje nego pakovanje, jer kad se pakujete jedino Vam je važno da sve bude bezbedno i da stane u određeni prostor kamiona. Retko ko je super organizovan kada je pakovanje u pitanju, a čak i da je tako kad na kutiji ne piše šta je unutra, onda ni sortiranje i organizacija pakovanja nema smisla. Dakle, kad stignete na novu lokaciju, Vaše raspakivanje može da se rastegne tokom više dana, pa čak i nedelja. Želećete da sve stavite na svoje mesto i da napravite neki novi smisleni raspored. Ako to ne uradite, tek tada ćete biti u haosu i nećete moći ništa da nađete. Kada budete organizovali svoj novi životni prostor, prvo treba pametno da osmislite gde će šta stajati od nameštaja i da li imate viška ili nešto fali. Tek kada taj deo odradite, možete da počnete da raspakujete raznorazne sitnice i krupnice kojima ćete određivati novo mesto. Kartonske kutije za pakovanje su i u ovom slučaju praktične jer po njima možete pisati direktno markerima i flomasterima bez bojazni da će se skinuti, kao što je to slučaj sa plastikom. Nisu Vam potrebne čak ni nalepnice, tako da ste tu uštedeli. Kada pravite natpise budite sažeti i jasni, ali navedite sve što je unutra. Naravno, ne svaki predmet pojedinačno, već vrstu predmeta koja se unutra nalazi. Ako u istu kutiju pakujete nešto što nema veze jedno s drugim suštinski jer na kraju neće biti u istoj prostoriji, kao na primer albumi sa slikama i tanjiri za kolače, onda i jedno i drugo napišite na kutiji. Ako napišete samo albumi sa idejom da Vas to asocira da su unutra i tanjiri, verovatno ćete u čitavoj gužvi to zaboraviti. Zato, kada je obeležavanje kutija u pitanju, budite uredni.

Jedno važno podsećanje za kraj. Kad se selite iskoristite priliku da se otarasite stvari koje Vam realno nisu potrebne. To će terapijski delovati na Vas. Olakšaćete sebi posao pakovanja ako imate manje stvari. Razmislite dobro kad pakujete nešto, da li Vam to stvarno treba ili se vezujete za previše stvari. Vežite se za misli, uspomene koje imate u glavi, za trenutke i emocije. Čuvajte fotografije, ali ne preterujte sa čuvanjem salveta koje ste pokupili na putovanju i ne nagomilavajte suviše stvari koje spadaju u kategoriju uspomena. One će vas ugušiti u novom prostoru, a nećete imati dovoljno vremena da ih gledate toliko često kako bi njihova uloga uspomene i buđenja lepih emocija imala smisla.

Pročitajte još:

- Praktična strana i prednosti kartonskih kutija

M. K.
Back to Top