Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Pametna garažna vrata

Nove tehnologije i rešenja koje koriste benefite mreža i interneta prisutne su svuda oko nas. Olakšavaju nam život, čine svaki dan jednostavnijim i bezbednijim. Tu spadaju razni pametni uređaji. Između ostalog, u domaćinstvu, veoma je dobro imati pametna garažna vrata. Omogućavaju daljinsko upravljanje i kontrolu. Veoma su jednostavna, a kako su pametne tehnologije opšte rasprostranjene, cena im je sve pristupačnija.

Pametna garazna vrata veoma su korisna jer pojednostavljuju ulazak i izlazak iz garaže. U mnogim situacijama ovakav način pametne kontrole veoma je praktičan i koristan. Da vidimo kako ona funkcionišu. Pre svega, pametna garažna vrata oslanjaju se na moderne tehnologije. Način rada veoma je jednostavan. Komunikacija se obavlja preko mreže, tako što su je na jednom kraju uređaj koji se ugrađuje u sama vrata, a na drugom je aplikacija kojom se upravlja iz daljine. Uređaj je mrežni uređaj i ima svoju ip adresu. Uloga aplikacije je da omogući daljinsku kontrolu rada garažnih vrata. Olakšanje u mnogim situacijama.

Kako se montiraju pametna garažna vrata? Pre svega, ova garažna vrata ni po čemu se ne razlikuju od običnih garažnih vrata, tj. od onih koja nemaju prefiks da su pametna. I jedna i druga garažna vrata potpuno isto izgledaju i imaju istovetnu funkciju. To je zaštita garaže. I jedna i druga mogu biti napravljena iz segmenata. Modernije, savremenije varijante prave se od pločastih materijala, tako da se lakše sklapaju kad treba i imaju manju masu nego što je to bio slučaj sa nekadašnjim metalnim vratima od garaže. Manja masa omogućava lakšu pokretljivost i upotrebu manje količine energije da bi se vrata od garaže otvorila ili zatvorila. Segmentirani delovi omogućavaju lakše zatvaranje i manje dodatnog prostora koji je potrebno izdvojiti za garažna vrata u samoj garaži, za vreme kada su ona otvorena. Jednostavno se slažu u prostor ispod plafona garaže, a mogu biti i urolana, ako je to praktičnije zarad uštede prostora. Montiranje garažnih vrata ne razlikuje se od montiranja pametnih garažnih vrata. Jedina razlika je u tome što pametna vrata od garaže imaju poseban uređaj, kao dodatak, koji kontroliše funkciju zatvaranja i otvaranja. Praktično, to je prekidač kojim se i daljinski može upravljati, jer to mu je glavna svrha.

Blog ilustracija: Pametna garažna vrata


Foto: Pixabay

Koje su prednosti pametnih garažnih vrata? One su višestruke. Prva i osnovna odnosi se na praktičnost. Kada negde idete, jednostavnim pritiskom na dugme daljinskog, vrata od garaže će se otvoriti. Kada dolazite kući, pre ulaska, sačekaće vas otvorena vrata garaže. Takođe, moguće ih je povezati sa GPS sistemom u kolima kako ne biste morali čak ni dugme da pritiskate, već sama garaža „zna“ kad ste pred vratima i zna kada treba da ih otvori. Ali, pošto vaše približavanje ne znači da hoćete da parkirate kola u garažu, već samo ispred da ih ostavite, onda je opcija u kojoj sami pritiskate dugme ipak češće u upotrebi i korisnija. Otvaranje i zatvaranje garaže svakako je obavezna radnja kada iz garaže izlazite ili kad hoćete da uđete. Zašto ne biste preskočili nepotrebno izlaženje iz kola kada dođete s puta? Isto važi i za polazak iz kuće. Pametna garažna vrata omogućavaju da direktno kroz unutrašnja vrata iz kuće uđete u garažu, ukoliko je ona nije izdvojena kao poseban objekat. Naravno, ako je garaža u sastavu kuće, tako da imate i ulazna vrata u nju koja vode iz same kuće, onda je ovo velika prednost iz više razloga. Prvo, ako napolju pada kiša ili sneg, hladno je ili duva vetar, vi se ne morate oblačiti kako biste izašli napolje, otvorili spolja garažu i potom ušli u kola i krenuli. Zatim treba opet izaći iz kola i zatvoriti garažu. Sa kišobranom u rukama, sve ovo je nezgodno, a bez njega možete da pokisnete kao je napolju pljusak. Ako je hladno i duva vetar, morate da oblačite kaput ili jaknu, a ako ne biste morali da izlazite napoje, onda biste jednostavno mogli da uđete u kola, uključite grejanje i krenete. Sa pametnim garažnim vratima nećete pokisnuti, nema hladnoće i smrzavanja i nema potrebe da oblačite jakne i kapute kad ulazite u kola, naročito ako idete na duži put, kada ćete ih svakako na prvom semaforu skidati. Druga prednost ogleda se u tome da štedite vreme sa pametnim garažnim vratima. Čak i kada su napolju vremenske prilike prihvatljive, tako da vam ne treba ni kišobran ni kaput, izlazak iz garaže duže traje ako ne možete, jednostavno, da sednete u kola i sačekate par sekundi da se sama garažna vrata otvore, te potom krenete. Kada negde žurite, svaki minut je dragocen. Bez pametnih garažnih vrata, morate izaći napolje, otvoriti vrata od garaže, ući u kola, isparkirati ih napolje, izaći, zatvoriti garažna vrata i tek onda ponovo sesti u kola i krenuti. Kada dolazite kući, morate izaći iz kola, otvoriti vrata od garaže, i tek onda uparkirati kola u garažu. Kada to uradite, ne možete, jednostavno, da uđete u kuću kroz unutrašnja vrata od garaže, već morate okolo. Koliko je to samo radnji više i koliko više vremena!

Iza aspekta bezbednosti pametna garažna vrata su veoma praktična. Pre svega, ako se desi da krenete negde na put, pametne kuće vam omogućavaju da iz daljine proverite sve ono zbog čega ste nekad morali da se vraćate. Da li ste zaključali kuću, zatvorili vrata od garaže, da li ste pogasili sve električne uređaje, naročito šporet. Sa pametnim upravljanjem preko mreže, možete sve to proveriti, i ako treba na daljinu ugasiti sve što treba, zaključati, a i spustiti otvorena garažna vrata. Dovoljno je da znate da to možete proveriti i neće vam se više dešavati neprijatne situacije da se preslišavate da li nešto jeste ili niste uradili. Sama ta pomisao je umirujuća. Svi smo mi manje ili više ponekad rasejani. Nema osobe kojoj se ne desi ponekad da izađe iz kuće i da posle nekog vremena nije baš sigurna da li je zaključala i sve pogasila po kući ili nije. Neko kome se ovo često dešava, razvio je neki sistem koji će mu pomoći da se seti. To su, na primer, rituali u kojima svesno zaključavate vrata, proveravate ringle, utičnice, gledate da li su prozori zatvoreni. Čak i da ste uspeli da ovladate ovim ritualima, sve je to opterećujuće i bolje je znati da uvek možete da proverite. Ima osoba koje pored tih rituala, ipak zapadnu u sumnju. Znaju da su zaključale kuću ili zatvorile garažu, pa ipak kad krenu na put, počinje da im se javlja crv sumnje. Za njih, ali i za sve druge, jedino olakšanje su pametne kuće.

Bezbednost je povećana i u smislu da ne morate izlaziti iz kola uopšte kad dođete kući. U njima ste bezbedni. Zamislite da ste stigli pred kuću i da vas tu čeka neki pas lutalica koji ne izgleda baš pitomo, ili se tu mota neka sumnjiva osoba. Dovoljno je da je mrak i da vam je neprijatno da se tu šećkate. Sa pametnim garažnim vratima, brzo ih i neočekivano otvarate, parkirate se, zatvaraju se vrata za vama, a vi bezbedno izlazite iz kola i već ste u svojoj kući. Uz sistem otvaranja vrata, pali se i svetlo u garaži, tako da vam to pruža dodatnu sigurnost.

Pročitajte još:

- Sa ili bez prozora - garažna vrata nove generacije


M. K.

Back to Top