Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sa ili bez prozora - garažna vrata nove generacije

Da li ste u filmovima i serijama viđali moderna garažna vrata na luksuznim kućama, koja imaju i prozore sa gornje strane? Tačnije, to su segmenti od stakla koji se nalaze uz samu gornju ivicu i mogu biti različite visine. To su posebni dodaci koje svaka nova garažna vrata mogu imati.

Potreba za osavremenjavanjem vrata od garaže dovela je do toga da se na tržištu stalno pojavljuju inovacije koje garazna vrata čine mnogo praktičnijim i lepšim. Kada su se po prvi put pojavila segmentna vrata za garažu, ona su postala pravi hit. Svako ko je zidao garažu želeo je ovakva vrata na njoj. Odlikuje ih luksuzan izgled i veoma dobra funkcionalnost. Besprekorno funkcionišu i s lakoćom se njima rukuje. Napravljena su iz više delova, kako bi bila fleksibilna i kako bi se lako i jednostavno pomerala u prostoru. Šta je to što bi se na njih od detalja moglo pridodati kako bi bila još funkcionalnija? Pored tehničkih poboljšanja i inovacija u vidu daljinske kontrole rada, tu je još nešto zanimljivo – prozori. Ko još ima prozore na garaži, osim ako ona nije pretvorena u stambeni prostor? Ako govorimo o standardnoj garaži koja služi za to za šta joj i ime kaže, onda u prošlosti nije baš bilo puno takvih garažnih vrata. Štaviše, ne možemo ni da zamislimo metalna garažna vrata sa prozorima. Čemu bi služili prozori na garaži? Verovatno nikome dugo nije padalo na pamet da ih uopšte ugrađuje, jer je postojala bojazana za bezbednost. Staklene površine su slaba tačka koja bi se lako mogla iskoristiti za upad neželjenih uljeza. Ako je garaža na nekom mestu koje ima takav položaj da je lako dostupno prolaznicima i da nije ograđena dvorištem ili slično, onda bi neko zaista pomislio da je besmisleno imati prozore na garaži. Međutim, prozori bi i tada mogli imati rešetke i biti poput izloga u prodavnicama. Bezbedni, a opet propuštaju svetlost. Ali, ova ideja s a starim metalnim garažnim vratima nikad nije naročito zaživela. Kako je ona uopšte nastala?

Blog ilustracija: Garažna vrata


Foto: Pixabay

Naime, mnogi svoje garaže koriste i kao radionice. To su zgodna mesta za instaliranje alata i za raznorazno majstorisanje. Ako vam je hobi prepravka ili pravljenje komada nameštaja, potreban vam je prostor gde ćete se ovim baviti. Svako ko ima kuću, može da radi u dvorištu, osim ako nema specijalnu radionicu sa ovom namenom. Mada, većina onih koji imaju radionice, time se profesionalno i bavi. Svakako, učestalost bavljenja majstorijama diktira i potrebu da se neki prostor nameni isključivo tome. Ali, nema svako taj luksuz da ima posebnu radionicu, čak iako ima svoju kuću. Prostora nikad nije na pretek i potrebno je praviti kompromise. Tako da mnogi imaju garaže koje imaju više funkcija. Kada u njima nisu parkirana kola, onda mogu da se koriste i kao mesto gde se nešto pravi i stvara. Bilo da je popravka nameštaja ili kućnih aparata ili pak neki umetnički hobi. I svako ko se našao u situaciji da garažu koristi kao mesto za rad ili hobi, uvideo je da je velika mana manjak prirodnog svetla kada su garažna vrata spušten, tj. zatvorena. Kako da se to reši? Ugradnjom prozora. Ovi prozori nisu pravi veliki prozori kakve viđamo na sobama i takvim prostorijama, jer nema svrhe imati velike prozore na garaži. Ali, značilo bi bar malo prirodne svetlosti koja dolazi kroz šire prozore koji nemaju visinu. Oni se mogu otvarati iznutra na kiper, po želji. Imaju sve funkcije. Jedna je prirodno osvetljenje garaže kada se ona koristi za rad, a druga je prirodno provetravanje.

Ne zaboravite koliko je ustvari opasno boraviti u mestima koja su slabo provetrena. Garaže su naročito problematične jer, ako u njima nema dovoljno ventilacije, tu se nakuplja ustajao vazduh, ali i izduvni gasovi jer automobil se mora startovati dok ne krene iz garaže. S druge strane, sve što se ne može lako provetriti podložno je da se tu stvara vlaga. Zato su podrumi i garaže problematični. Jer ako uđemo unutra i osetimo miris memle, nije preporučljivo da boravimo u tom prostoru, a kamoli da tu nešto radimo satima. Zato su prozori na garažnim vratima veoma korisni.

Vlasnici kuća, kojima je garaža u dvorištu i ne izlazi direktno na ulicu, bez bojazni mogu staviti prozore na svoje garaže. Štaviše, ovo su široki prozori, ali nisu naročito visoki po dimenzijama. Nalaze se na vrhu vrata, tako da su teško dostupni. Više su poput šaltera, tako da realna opasnost o razbijanja ili upada uljeza, nije velika. Ako neko pak misli da garaža koja je skroz na ulici, ne b trebalo da ima prozore, pa čak ni manje, zbog bezbednosti, neka razmisli o tome da zatraži od proizvođača dodatnu sigurnost u vidu rešetaka preko stakla, koje je i ovako i onako debelo. Sve se može napraviti uz pažljivo planiranje, tako da se debljina garažnih vrata ne narušava, te se ona isto tako, s lakoćom otvaraju po šinama koje su na plafonu garaže. Ako se garažna vrata otvaraju na klasičan način i sastoje se od dva segmenta koji su vertikalni, tj. dva krila sa šarkama, onda je ugradnja staklenih delova sa rešetkama, još jednostavnija.

Kada nemate prozore na garažnim vratima, onda sve što radite unutra, morate raditi tako što zatvorenu garažu morate osvetliti veštačkim osvetljenjem, ili morate držati otvorena vrata garaže. Leti je to prihvatljivo, ali ako je hladno napolju ili ima padavina, nikom nije prijatno da se smrzava u otvorenoj garaži. Čak ni leti nije uvek idealno. Ako je garaža na ulici, ne voli svako da ima publiku dok nešto majstoriše po garaži. S druge strane, ako je garaža u dvorištu, onda je sve u redu da su vrata otvorena dok se radi, a napolju je toplo.

Prozori na garažnim vratima korisni su i za sve one kojima garaža na služi kao radionica ili atelje, i to samo zbog, već pomenute, ventilacije. Uvek ćete bolje provetriti garažu ako postoji deo koji može biti otškrinut. Stoga, razmislite o tome da zatražite od prodavca da vam predloži kako bi izgledala vaša nova garažna vrata sa delom u staklu koji se otvara, jer ovakvo rešenje veoma je praktično.

Pročitajte još:

- Gradnja kuće i izbor garažnih vrata


M. K.

Back to Top