Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Patronažna služba u laboratorijama u Novom Sadu

Nije uvek lako i jednostavno uraditi potrebne laboratorijske analize. Ako ste navikli da idete u državne laboratorije i onda se opredelili za privatne, videli ste sve prednosti ove odluke. Ali, šta se radi kad neko iz objektivnih razloga ne može da ode u laboratoriju, a treba da uradi analize.

Patronažna služba, koju već godinama imaju privatne laboratorije Novi Sad odlično funkcioniše. Ona je oformljena sa ciljem da se klijentima maksimalno izađe u susret. Među korisnicima usluga privatnih medicinskih laboratorija uvek ima izvestan procenat onih koji su nepokretni ili teško pokretni. Njima je odlazak u biohemijsku laboratoriju dosta komplikovan. Ovakvim osobama se pomaže tako što u privatnoj praksi medicinske laboratorije nudi mogućnost dolaska laborante ili medicinske sestre na kućnu adresu. Dolaze sa svom opremom koja je neophodna da se pacijentu izvadi krv i ako treba da sa sobom ponesu u spremne uzorke urina. Na ovaj način, uzorci se bezbedno transporuju do matične laboratorije gde se nose na analizu. Rezultate mogu preuzeti članovi porodice ili neko ko je za to zadužen, lično u laboratoriji, ali još je jednostavnije da nekom od njih budu poslati na mail.

Blog ilustracija: Patronažna služba u laboratorijama u Novom Sadu
Foto: Pixabay

Nisu samo osobe koje su nepokretne kandidati za patronažnu službu. Ima i starijih osoba koje se teško kreću i kojima uvek treba asistencija kad idu napolje. Iako i one treba da se šetaju, ova šetnja ne mora nužno da bude do biohemijske laboratorije. Pošto se krv najčešće vadi u ujutru, pre obroka, nekom nije izvodljivo da tad odvede svog starijeg člana porodice do biohemijske laboratorije. Odlazak kod lekara je nešto drugo. Ako treba da se izostaje sa posla i uzima slobodan dan da bi se roditelji ili bake i deke vodile kod lekara, to ne mora da bude slučaj sa vađenjem krvi. Za ovu priliku najbolje je pozvati najbližu laboratoriju i zatražiti da patronažna služba dođe na teren i uzme uzorak. Vreme se zakazuje preko telefona i unapred se dogovore pojedinosti u ezi sa plaćanjem. Najjednostavnije je račun platiti na licu mesta u kešu. Neke privatne biohemijske laboratorije imaju i pokretne aparate za plaćanje karticom, ali je uglavnom gotovinsko plaćanje zastupljenije. Tako, na primer, ako je reč o starijoj i slabije pokretnoj osobi, mlađi članovi porodice mogu spremiti novac koji će baka ili deka dati medicinskoj sestri kada dođe da izvadi krv. Isto tako, ako je nekom jednostavnije uslugu može platiti unapred u samoj biohemijskoj laboratoriji i to dan ili dva ranije u vreme koje najviše odgovora, na primer prilikom povratka s posla u popodnevnim satima. Tako je sve unapred obezbeđeno i plaćeno i mlađi ukućani ne moraju da brinu o tome da li će se starija osoba snaći sa plaćanjem.

Najvažnije je da mogućnost izlaska na teren postoji i da ona godinama već besprekorno funkcioniše. Prednost ovog načina uzimanja uzorka ogleda se i u tome da nekim osobama nije jednostavno da iz zdravstvenih razloga dođu u laboratoriju ujutru jer se ne osećaju dobro pre nego što pojedu nešto. Ako su kod svoje kuće i ne moraju da putuju do laboratorije i kreću se po gradu ili gradskom prevozu, to podnose mnogo lakše. Izlazak na teren se naplaćuje, ali je suma veoma mala, tako da se svakako isplati. Preračunato u gorivo koje ćet potrošiti ili vreme koje Vam je potrebni da izdvojite ili izlazite s posla, ova suma je praktično zanemarljiva.

Osobe koje su trenutno loše i imaju neku akutnu infekciju takođe mogu biti kandidati za patronažu. Svako ko je bolestan trenutno, nije mu lako da izlazi napolje i kreće se. Zato ovakvim osobama treba maksimalno olakšati put ozdravljenja i pustiti ih da se odmaraju. Ako patronaža dođe da izvadi krv i uzme uzorke, onda one ni ne moraju da ustaju iz kreveta, a kamoli da se oblače i idu po gradu, koliko god da im je laboratorija blizu. Ovo se odnosi i na mlađe osobe.

Privatne medicinske laboratorije u Novom Sadu imaju i svoje ispostave po manjim mestima. Ovo se ne odnosi baš na sve njih, ali one najveće to svakako imaju. Što se tiče svih onih koji nisu iz tih mesta gde privatna biohemjska laboratorija ima svoju ordinaciju i oni mogu iskoristiti mogućnost da patronažna služba dođe do njih. Ovo je naročito opravdano ako je reč o nekoj grupi pacijenata koji su već opisan, dakle nepokretne osobe, starije i slabo pokretne osobe, akutni i hronični bolesnici kojima je iz bilo kog razloga otežano kretanje.

Da ne zaboravimo da i mladima i zdravima nekad treba pomoć, a to je u situacijama kada se povrede i privremeno imaju ograničenu pokretljivost. Prelomi i slično, mladog jakog sportisu mogu vezati sa krevet ili fotelju. Ni njima nije lako da se ujutru pojavljuju u biohemijskoj laboratoriji da bi izvadili krv. Njima je takođe, mnogo zgodnije da patronažna služba dođe na adresu i uzme uzorak. Na taj način ne moraju da se pokreću u doba dana koje obično nikom ne odgovara jer neko treba da ih odvede ili odveze. Taj neko možda baš tad mora da bude na poslu. Tako da, patronaža je spas i u tim situacijama. Jeste da se ove osobe kreću tokom dana i da treba da izlaze napolje uz nečiju pomoć, ali to doba dana ne mora da bude rani jutro, i šetnja ne mora da bude uslovljena nečim već treba da bude sama sebi cilj.

Svako ko je stanovnik Novog Sada, bliže i dalje okoline, treba da zna da je zdravstveno zbrinut i da svaki put kada se ukaže potreba da se rade analize u laboratoriji, to može da odradi i patronažna služba. Ovu informaciju treba imati u vidu, a treba i znati da bez obzira što je reč o nekom manjem susednom mestu, patronaža lako i brzi i dotle stiže.

Privatne biohemijske medicinske laboratorije pacijentima su pružile mnogo veći komfor u lečenju jer nema gužvi, čekanja, zakazivanja, a rezultati stižu u rekordom roku, koji je najbrži mogući za datu analizu. Moderni uređaji i stručno osoblje osiguravaju tačnost i preciznost merenja i izdatih rezultata. Savremene tehnologije omogućavaju slanje rezultata na mejl. Ovome svemu treba dodati i patronažnu službu koja je tu za svakoga ko ne može da dođe u laboratoriju da da uzorak za analizu.

Pročitajte još:

- Priprema za proveru nivoa holesterola u laboratoriji

M. K.
Back to Top