Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Pizza se pakuju u kartonske kutije

Pizza je mnogima omiljeno jelo. Pleni svojom jednostavnošću, a vole je i mladi i stari. Oni koji u svojim restoranima imaju pizze na meniju, osim ukusa, moraju da brinu i o ambalaži kada su narudžbine za poneti u pitanju. Koja su to najbolja pakovanja za pice i kakve prednosti ona pružaju?

Vlasnici picerija, kao i fast food restorana koji vrše dostavu hrane ili imaju mogućnost naručivanja pice za poneti, pažljivo planiraju i osmišljavaju kakva će biti pakovanja koja će koristiti. Ne samo da ona treba da zaštite pice kako bi se toplota što duže očuvala, već treba da reprezentuju kompaniju na najbolji način. Kakva ambalaža je idealna i zadovoljava sve ove uslove? Primetićemo da su kartonske kutije najbolje rešenje za pakovanje pica. One nisu sve iste, štaviše prave se u mnogo veličina i više oblika. Najčešći oblik kartonske kutije za picu je onaj sa kvadratnom osnovom. To je zato što su pice koje se peku u picerijama i restoranima brze hrane mahom okrugle. Ređe se mese pice pravougaonog oblika, koji je svojstveniji kućnoj varijanti kada sami mesimo testo. Gotovo testo za picu već je isečeno u obliku pravilnog kruga. Isto tako, pizza majstori mese i rastežu testo dok ono ne bude željen veličine i okruglog oblika. Zašto onda kutije za picu nisu okrugle. Jednostavno je i logično je da je razlog što je mnogo lakše i jeftinije skrojiti neki oblik koji se slaže u kvadar sa kvadratnom osnovom. Da vidimo, ko se seća matematike? Šalu na stranu, oblik kutije za picu svi znamo, ali to nije jedini oblik. Viđali smo i manje kartonske kutije koje imaju trouglaste osnove. One izgledaju veoma atraktivno, a u njih se pakuje po jedno parče pice za poneti. Pored oblika, značajno je istaći da se kartonske kutije za pice prave u raznim veličinama. Vrlo lako je skrojiti kutiju bilo koje veličine, tako da vlasnici picerija mnogo od proizvođača ambalaže da naruče razne veličine koje su baš po njihovoj meri.

Blog ilustracija: Pizze se pakuju u kartonske kutije


Foto: Pixels

Ali u čemu je suština i zašto baš kartonske kutije? Ako malo bolje razmislite, neke druge namirnice, ili bolje rečeno vrste hrane, imaju alternativu, ali pice praktično nemaju. One se isključivo pakuju u kutije od kartona. Plastične kutije ne dolaze u obzir iz prostog razloga zato što su pice vruće i svojom toplotom bi otopile plastiku. Otopljena plastika ne samo što bi se deformisala i raspala, već je i opasna po zdravlje jer je kancerogena. Zato nikad niste videli picu (bar vruću i svežu) u plastičnoj ambalaži. Jedina alternativa kartonskim kutijama je aluminijumska folija, ali ona je nepraktična, bar kada su restorani u pitanju jer nema oblik. Pica bi se u njoj zgnječila i smuljala, iako bi se delimično održala njena toplota. Aluminijumska folija dolazi u obzir samo kad mama ispeče picu kod kuće i hoće detetu da spakuje jedno parče da ponese u školu za užinu. Mada i tad će se pica zgnječiti i mnogo će se teže jesti ako krene da se raspada. Jer pica nije sendvič. Dakle, ostaju isključivo kutije od kartona, jer je to materijal koji odlično podnosi toplotu vrele pice koja je tek izašla iz rerne.

Nisu sve kartonske kutije za picu iste. Ovde ne mislimo na veličinu i oblik, već na kvalitet i debljinu. Tu postoje skuplje i jeftinije varijante, kao svugde. U čemu je razlika. Jedne imaju poseban sloj kojim mogu biti obložene, a koji je zadužen za duže čuvanje toplote. Generalno, debljina im neznatno varira, i bolje su one kutije koje su čvršće i kompaktnije. Ako poredimo kutije od kartona u kojima neki od najpoznatijih restorana pakuju svoje pice, videćemo da su one dosta slične. Neke su ipak malo kvalitetnije jer su čvršće i ne otvaraju se same od sebe kad ih nosite. Ipak, za pakovanje većih pica koje nose naziv porodična, XL, XXL, ili slično, obično se svako odluči za veoma kvalitetna kutije u kojima velike pice stabilno stoje i koje se ne otvaraju pri transportu. Velike pice su teže i treba obezbediti da kutija bude jaka. Manje kutije u koje se pakuju mini pice ili pica na parče, mogu biti od tanjeg kartona jer su one svakako predviđene za manji teret. Tako, da tu nema nekih zamerki.

Kartonska kutija za picu nije samo pakovanje, ona je deo reklamnog materijala jer na sebi nosi niz informacija. Savremene picerije e trude da idu u korak sa vremenom, te svojim kupcima omogućuju poručivanje onlajn preko sajtova ili čak preko posebnih aplikacija. Kako bi motivisale kupca da im budu verni, nude posebne pogodnosti onima koji na ovaj način poručuju. Ovo nije pravilo, ali je često slučaj. I plaćanje se može odraditi onlajn, ali i na standardni način, kad Vam dostavljač donese picu do vrata. Sve ovo treba mušterije da znaju, a kako doći do njih, između ostalog podsetiti ih na kutiji. Svaka kutija za picu ima odštampan istaknuti logo restorana, brojeve telefona za naručivanje, adrese za preuzimanje. Ako restoran ne radi samo po principu dostave već ima kiosk ili prostor unutra gde gosti mogu sedeti, onda će na kutiji pisati adresa, ili više njih ako postoji više lokacija u gradu ili u više gradova. Naravno, ako firma ima sajt i on treba da piše na kutiji, a kako bi se lakše do njega došlo preko mobilnog onda će na kutiji od kartona biti naštampan i QR kod. Radno vreme je nešto što se podrazumeva da obavezno treba da bude istaknuto. Sve ove informacije, kojih nije malo, treba lepo skockati na svim veličinama kartonskih kutija za pice. Tu na scenu stupaju dizajneri koji će osmisliti boje, fontove i raspored, jer svaka kutija ima čak šest strana, od koje su gornja i donja najveće, ali i ove bočne se mogu iskoristiti. Naravno, reč je kutijama sa kvadratnom osnovom. To je nešto čime se restoran predstavlja, zato svaki vlasnik picerije treba da izabere kvalitetne kartonske kutije koje će biti isto tako kvalitetno i praktično dizajnirane.
Pored kartonskih kutija, za pakovanje pica, ili bolje rečeno, za nošenje se koriste i kartonske tacne koje su trouglastog oblika i na koje se stavlja po jedno parče za poneti, odnosno za konzumiranje ispred kioska. Ovi kartonski podmetači za pice su uglavnom bez štampe jer su za jednokratnu upotrebu i odmah se bacaju, tako da su jednostavne bele boje. Kutije za picu su isto jednokratne, ali kad pica dođe na Vaš prag, vi imate vremena da pročitate i kakvo je radno vreme, a i da saznate da možete skinuti aplikaciju kako biste sledeći put uštedeli.
Kartonske kutije nisu dovoljni čuvari toplote kad se radi kućna dostava, a naročito u zimskim mesecima. Zato dostavljači pakuju kartonske kutije u posebne termoizolacione torbe kako bi do Vašeg praga stigla vruća pizza.

Pročitajte još:

- Torte i kolači spakovane u kartonske kutije

M. K.
Back to Top