Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Torte i kolači spakovane u kartonske kutije

Slatke poslastice kojima ne možemo odoleti – torte i kolači pakuju se na razne načine. Koje su sve prednosti kada je njihova ambalaža napravljena od kartona i zato se sve više poslastičara odlučuje za upravo ovakva pakovanja?

Svi znamo da je za tortu najvažnije kakvog je ukusa. Isto važi za kolače. Neke domaćice ili domaćini vole sami da prave slatke poslastice. Ali, ima dosta onih koji ipak više vole da kupe gotovo. Naročito kada su neki važni datumi ili proslave u pitanju. Najjednostavnije je naručiti lepo upakovanu gotovo tortu, koju su vešte poslastičarske ruke napravile u skladu sa Vašim željama. Primetili ste da se sve više koriste kartonske kutije za pakovanje poslastičarskih torti i kolača. Svi znamo da postoje i plastične kutije, ali i posebna plastična zvona od tvrde plastike koja su izrađena sa okruglom ili pravougaonom osnovom, a namenjena su za višekratno korišćenje. Ali, kada je jednokratno pakovanje u pitanju, kartonske kutije za torte sve su više tražene u poslastičarnicama i radionicama koje se bave izradom torti i kolača. Zašto je to tako?

Blog ilustracija: Torte i kolači spakovane u kartonske kutije


Foto: Pixels

Pre svega, funkcija pakovanja je da zaštiti proizvod. Torte imaju razne oblike. Prave se i na sprat. Njihovo ukrašavanje nadmašilo je sve što smo pre nekoliko decenija mogli samo da zamislimo. To su prava umetnička dela. figure i ukrasi od fondana danas su mala remek dela. U njihovom pravljenju najbolje se snalaze umetnici koji su svoj talenat preusmerili u poslastičarski zanat. Kada vidimo kakve se sve torte prave i kako ukrasi mogu izgledati efektno, ljupko ili u kolikoj meri realistično, onda se zapitamo da li ljudska mašta ima granica. Moderne torte nisu više samo praznik ukusa, već su i praznik za oči. Za pravljenje ovih komplikovanih i zanimljivih poslastica treba puno vremena i truda. Naročito ako se zahteva da se prave posebne, originalne i unikatne figure od fondana kao ukrasi. Kada je sve gotovo, svako od nas prvo pomisli, kako da spakujem ovu divnu tortu, a da se ona usput ne ošteti, a figure polome. Treba je dobro zaštiti. Dešava se i da je sami transportujemo i da se ona nalazi na podu u kolima ili u gepeku, kada su kraće relacije u pitanju. Naravno da je za duže neophodna hladnjača. Podrazumeva se da, ako sami vozimo i nema nikog sa nama u kolima da nam pomogne da pridržava tortu, treba da budemo dodatno pažljivi, da sporije vozimo, izbegavamo rupe i nagla kočenja. Kartonska kutija je jedina zaštita koju torta ima od lomljenja figura i gnječenja. Reč je o tortama koje su namenjene nekoj prilici, bilo da rođendan, svadba, proslava kompanije, ili bio koji drugi važan datum za koji treba obezbediti desert za goste. Neke domaćice ne vole da prave ni torte ni kolače, koliko god da su vešte sa slanim jelima. Zato one i za slavu naručuju torte i kolače, što je sasvim u redu. Dakle, naručena torta treba bezbedno da stigne na odredište. Tu se smešta u frižider, u kome treba da bude izolovana od drugih namirnica da ne bi povukla miris. Kutije od kartona koje su specijalno napravljene za torte su idealne za njihovo pakovanje. One se prave od tankog kartona koji sa unutrašnje strane može, a ne mora, biti presvučen slojem aluminijumske folije koja pruža dodatnu termoizolaciju. Druga varijanta je da je karton plastificiran i na taj način ojačan. Kako je karton lako oblikovati i skrojiti, onda je jasno da se kutije za torte mogu napraviti u bilo kakvom obliku. Šta god da Vam treba ili da možete da zamislite, može se napraviti. Odlična stvar je i to što se zahvaljujući ovoj činjenici lako prave i ručke. Tako skrojena kutija se sastavlja i kada se u nju stavi torta, lako se zatvara i nosi pomoću ručki koje su dovoljno čvrste.

Kartonske kutije za toru mogu biti napravljene tako da imaju potrebnu visinu. Na taj način u njih bez problema staju moderne torte, koje su zbog ukrasa više od starinskih klasičnih torti. Ako sami pravite tortu kod kuće i treba da je nosite u plastičnom zvonu, moguće je da ćete naići na problem jer torta sama može da stane što se dimenzija tiče, ali je zbog ukrasa koji na njoj stoje previsoka i ne možete da zaklopite zvono. U nekim krajevima naše zemlje postoji običaj nošenja torte na svadbu. Te torte se ređaju na veliki sto kad za to dođe vreme i onda gosti mogu da probaju koju god žele. Dakle, ako ste je sami napravili i mate u kući plastično zvono, a želeli ste ukrašenu tortu, jer se to sad podrazumeva, onda ste u neprilici ako je zvono prenisko. Što je vrlo često slučaj. Tortu treba nositi i transportovati kolima. Ona ne sme ni da se ugnječi ni ošteti, a nezgodno je i to što osoba koja je drži na krilu može da se umaže ako je torta otklopljena. U ovakvim situacijama obično se torta stavi na tacnu od zvona, a prekrije se aluminijumskom folijom ispod koje se zabodu čačkalice. Kada nosite tortu u komšiluk, ovo rešenje je u redu. U svim drugim situacijama i sami znate da je jako loše. Ono što Vam treba je kartonska kutija za tortu. Ako baš volite sami da ih pravite, nabavite kartonsku kutiju na vreme. Događaj za koji je spremate je verovatno planiran unapred, tako da Vi imate dovoljno vremena da se pripremite. Na spisak stvari koje treba d obavite, uz sav materijal za pravljenje odlične domaće torte po kojoj Vas svi znaju, dodajte i kartonsku ambalažu, odnosno specijalnu kutiju za tortu. Isplanirajte unapred veličinu torte i tu ukalkulišite i visinu. Nabavite odgovarajuću kartonsku kutiju. Noseći toru u kartonskoj kutiji ne morate da brinete da li će Vam neko vrati Vaše zvono posle svadbe. Kutije od kartona su za jednokratnu upotrebu.

Ista priča je i sa kolačima. Za slavu sve više domaćica naručuje i kupuje kolače. Retko ko danas ima dovoljno vremena da pored poslovnih obaveza pravi sitne kolače, a pogotovo što je sad uobičajeno da na trpezi bude više vrsta. treba mnogo vremena, truda i posla, a i uvek je tu briga kako će ispasti. Zato, najbolje je naručiti ih u poslastičarnici. Poslastičari će ih spakovati u praktične kartonske kutije za jednokratnu upotrebu koje ćete posle baciti.

Kada sami pravite kolače koje ćete nekom odneti, kartonske kutije su takođe sjajno rešenje. Sa njima nema više razmišljanja da li Vam je taj neko vratio tacnu ili veliki tanjir koji toliko volite jer je praktičan ili Vam je draga uspomena.

Pored svega navedenog, prednost kartonskih kutija je što se one predstavljaju estetski veoma prihvatljivu ambalažu. Karton je ekološki materijal koji se može reciklirati i koji uvek treba bacati u posebne kontejnere namenjene reciklaži.

Pročitajte još:

- Praktična strana i prednosti kartonskih kutija

M. K.
Back to Top