Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Poslastičarske brendirane kartonske kutije

Poslastičarima je veoma važno kako će da spakuju svoje proizvode. Za torte i kolače najvažniji je ukus, ali ako ste profesionalac u ovom poslu, onda je veoma važno kakva je ambalaža. Evo koji su novi trendovi kada je pakovanje u poslatičarstvu u pitanju.

Već je bilo reči o tome kako sve možemo upakovati kolače i torte koje smo spremili za transport. Spoznali smo koji su sve nedostaci nošenje torti na tacnama koje su prekrivene samo folijom. Isto tako, jasno je da i dobro poznata zvona za torte napravljene u kućnim uslovima, sve češće ne vrše posao jer nisu dovoljno visoka da ispod njih stane dekoracija. U poslastičarskom poslu svaki detalj je važan. Ako imate poslastičarnicu ili radionicu za proizvodnju torti i kolača, vrlo dobro znate da ste osim osmišljavanja i kreiranja menija i rada na dekoraciji, itekako morali ozbiljno da se pozabavite ambalažom. Gledali ste verovatno kako su to drugi rešili i uočili da kartonske kutije predstavljaju najpopularnije pakovanje među poslastičarima. Zašto se većina odlučuje i u kojim situacijama se upotrebljavaju plastične a kada kartonske kutije za torte i kolače? Pre svega, trebalo bi napraviti granicu između poslastičarskih zanatskih radnji ili radionica za izradu kolača i torti s jedne strane i velikih fabrika koje imaju masovnu proizvodnju namenjenu snabdevanju većih lanaca marketa. Kada su ovi drugi u pitanju, onda je reč o tortama i kolačima koji do kupaca dolaze tako što ih oni sami biraju. To su torte i kolači koji stoje na policama zamrzivača i frižidera u supermarketima. Kada kupujete ovakve proizvode, onda je veoma važno da ih što bolje vidite. Niste ih naručili, a pošto se ne nalazite u poslastičarnici nemate koga ni da pitate da Vam ih pokaže. Zato su providne kutije na koje su zalepljene etikete na kojima piše sastav pogodne za ovakvu prodaju. One mogu biti plastične, ali i kartonske sa providnim poklopcima od posebne vrste tanke plastike ili celofana. Naravno, mora se videti šta je unutra. Tako će neki proizvod privući više kupaca. Na kartonskim delovima ovih pakovanja naštampani su logo i ostala obeležaja kompanije, kao i prateće informacije u vezi sa firmom i proizvodom.

Blog ilustracija: Poslastičarske brendirane kartonske kutije


Foto: Pixels

Međutim, kada je reč o poslastičarnicama u koje odlazite kako biste naručili kolače ili torte za posebne prilike, priča o pakovanju i ambalaži je malo drugačija. Naravno da je važno da vidite kako torta izgleda, ali kad dođete da je naručite vi ćete iz kataloga izabrati neki model. Ako želite da torta bude potpuno originalna i na osnovu Vaših zamisli i ideja, možete doneti sliku po kojoj želite da se radi. Danas je sve u digitalnom i elektronskom obliku, tako da je još praktičnije pozvati telefonom, a porudžbinu poslati putem mejla. To je dobra praksa, jer ćete tu tačno i nedvosmisleno naglasiti koji ukus želite, a i priložićete sliku kako biste voleli da izgleda dekoracija. Poslastičar će Vam dati uputstva i smernice u vezi sa ukusima torte koji su opticaju i da li su u mogućnosti da naprave dekoraciju baš po Vašoj želji. Kada na ovaj način birate i kupujete tortu, onda je najvažnije da ona bude lepo i bezbedno spakovana kako bi se mogla transportovati do Vas, odnosno do mesta gde će biti poslužena. Ako ste poslastičar ili planirate da otvorite radionicu za kolače, onda treba da znate da se torte i kolači koji su namenjeni dostavi najčešće pakuju u posebne kartonske kutije. One su veoma praktične zato što su lagane, a s druge strane izdržljive i jake. Unutrašnji sloj je presvučen folijom ili plastificiran. Na ovaj način obezbeđuje se bolja toplotna izolacija, što u slučaju torti znači da duže ostaju hladne. Isto tako, unutrašnji sloj je takav da on obezbeđuje da površina bude glatka. Ovim se postiže da se torta i kolači ne lepe za podlogu. Takođe, ovaj posebni sloj obezbeđuje zaštitu od curenja. Ovo nije baš pogodna reč, jer znamo da torta ne bi trebalo da curi, ali isto tako znamo i da mnogi kolači i torte ne spadaju u suve poslastice. Oni u sebi imaju određen stepen vode odnosno tečnosti. Plastificirani sloj unutar kartonske kutije obezbeđuje da se karton ne natopi tečnošću ili smesom koja nije baš čvrsta i koja bi mogla da procuri.

Još jedna prednost ovih kutija je što se one prave u razni dimenzijama po želji kupca. Poslastičari znaju kakve su dimenzije torti koje izrađuju i na osnovu toga naručuju više modela i oblika kartonskih kutija od kompanija sa kojima sarađuju, a koje ih proizvode. Moguće je i naručiti da se napravi nov model samo za Vaše potrebe. Ako je tehnički izvodljivo da se napravi i ako je količina takva da je to isplativo, firma koja proizvodi kartonsku ambalažu izaći će Vam u susret. Karton je pogodan materijal i zahvalan jer se kutije praktično kroje i štampaju, a onda se slažu. Tako da se može napraviti bezbroj kombinacija. Važno je da su praktične i izdržljive. Iskustvo u pravljenju kutija za kolače i torte pomaže u tome da njihov oblik bude ergonomski. Kada se sklope imaju drške zahvaljujući kojima se lako nose. Treba misliti i o tome da se kutija lako otvara i zatvara. Praktičnost samog pakovanja puno dodaje na kvalitetu i utiče na kompletan utisak korisnika, tj. kupaca.

Sve ono što radite, torte i kolači koje pravite, recepti, kreativne ideje u vezi sa dekoracijom, nezaboravni ukusi – stoji pod kapom Vašeg brenda. Veoma je važno da ga istaknete i time jačate i gradite. Ime Vaše poslastičarnice, kao i njen logo treba da budu u prvom planu na pakovanju. Dizajn i oblik veoma je važan. Umetnički osmišljeno i kreirano pakovanje može da uzdigne Vaš proizvod. Zato nemojte štedeti na tome i obavezno angažujte profesionalnog dizajnera. Neka Vam ponudi nekoliko ideja od kojih ćete izabrati. Ako niste potpuno zadovoljni tražite ideje i od nekog drugog. Brend je veoma važan, to je ono za šta se borite, zato budite strogi i perfekcionista. Kasnije će Vam se ovakav stav isplatiti. Velika prednost kartonskih kutija je što su one poput slikarskog platna. Na svim njihovim površinama ima mesta za štampu dizajna koji ste Vi odobrili. Možete se odlučiti, na primer, za neki rustičan dizajn, koji asocira na porodičnu radionicu za izradu torti i kolača sa dugom tradicijom. Kutije za kolaće i torte mogu biti u tom duhu. Cela poslastičarnica može imati neki poseban pečat koji se provlači kroz vizuelni identitet. Zato, prisustvo dizajnera je neophodno u svakom pogledu. Osmislite u kom pravcu želite da idete, nađite sami ideje ili konsultujte stručnjake. Kartonska ambalaža je tu da isprati celu priču.

Pročitajte još:

- Torte i kolači spakovane u kartonske kutije

M. K.
Back to Top