Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Pravljenje garažnih vrata po meri

Kada se kupuju garažna vrata, to se najčešće radi tako što se prave po meri. Standardne dimenzije nisu zastupljene često, jer uvek je moguće da postoje odstupanja. Što se tiče visine, ona je standardnija u odnosu na širinu, koja mnogo češće varira.
Kvalitetna garazna vrata koja se naručuju i prave po meri, mogu imati razne karakteristike, u zavisnosti od želje kupca i same namene koju će ona imati. Neka od njih se postavljaju tako da služe kao vrata od garaže koja služi za parkiranje automobila, neka mogu biti na garažama koje služe kao skladišta, ali postoje i ona koja se postavljaju na garaže koje su pretvorene u lokale. U zavisnosti od toga, određuje se njihov izgled i definišu dodatne karakteristike. Takođe, u zavisnosti od toga da li je garaža sastavni deo kuće ili je građena da bude poseban, pomoćni, objekat, biraju se i garažna vrata. Njihove karakteristike biraju se na osnovu ovih odlika.

Blog ilustracija: Pravljenje garažnih vrata po meri


Foto: Pixabay

Projektovanje garaža u kućama veoma je zahtevan posao. Unapred treba utvrditi površinu, tj. kvadraturu, broj garažnih vrata i slično. Mnoge porodice danas imaju više od jednog auta, tako da je potrebno više prostora u garaži. Neke garaže projektovane su tako da budu sastavni deo kuće, a druge su u dvorištu, kao izdvojeni objekti. Ovom prilikom treba misliti i o bezbednosti. Ako ste zamislili da vrata od garaže imaju staklene delove u vidu prozora, onda je bolje da je to u okviru garaže koja ne izlazi direktno na ulicu, već se nalazi u dvorištu. U suprotnom, zbog bezbednosti, bolje bi bilo da na tim prozorima postoje rešetke.

Garažna vrata pravljena po meri, imaju zastakljene površine onda kada treba da bude prirodne svetlosti unutra. Takve garaže služe i kao radionice, tako da je to glavni motiv zašto se neko odlučuje da postavi prozore. Još su praktičniji prozori koji se mogu otvarati na kiper, jer obezbeđuju, preko potrebnu ventilaciju u malom prostoru, pogotovo ako tamo boravimo dok nešto majstorišemo u radionici. Na zidovima radionica ima dosta alata, a na sredini je obično prostor na kome se radi i stvara. Svetlost je neophodna, ali i prostor. Zato je dobro da je ovakva garaža osmišljena tako da garažna vrata imaju što veće prozore koji se mogu provetravati, a da se ona nalazi unutar dvorišta, a ne direktno na ulici. Kada je garaža u dvorištu, praktičnija je njena upotreba, a i sve što u njoj imate je bezbednije. Tada vam je lakše da je držite otvorenu po ceo dan, ako treba. Kada nešto u njoj radite ili popravljate, nezgodno je da garažna vrata budu otvorena ako direktno ispred njih ima trotoar i idu prolaznici. Međutim, kada je garaža uvučena i kad je ispred nje travnjak, ili još bolje ograđeno dvorište, onda ste komotniji i prijatnije se osećate kada radite nešto, a vrata su otvorena. U prvoj varijanti, nemate svoju privatnost. Može vam doći neki dosadni komšija i zapodenuti priču, a da vi za to baš i niste raspoloženi. S druge strane, može da se desi da neko od prolaznika ukrade neki alat i slično. Treba da držite četvore oči otvorenim.

Garažna vrata od majstorskih radionica ili radnji u koje dolaze mušterije, treba da budu što prostranija, ali i da pružaju što bolju bezbednost. Za njih je idealno da imaju što veću površinu i da imaju staklene delove sa rešetkama. Takođe, kada su otvorena treba da stoje na plafonu, ali da ne zauzimaju previše prostora, kako bi bilo dovoljno mesta za sve mašine i alat koji stoji u radionici. Druga opcija, koja se isto radi po meri, jesu garažna vrata koja se otvaraju kao klasična vrata, tj. imaju dva krila i jake metalne šarke. Ova opcija je odlična, iako može delovati prevaziđeno. Ali, ona ima mnogo prednosti. Pre svega, garažna vrata na zauzimaju prostor na plafonu kad su otvorena. Ne mogu se lako zaglaviti, kao rolo garažna vrata. Ako se rolo segmenta garažna vrata otvaraju na daljinski za to je potrebna ili struja ili baterije. Nešto od toga može da zafali i vi niste u mogućnosti ni da otvorite ni da zatvorite garažna vrata dok ne rešite problem napajanja. Ako je reč o pametnim garažnim vratima, onda opet nešto u sistemu može da se pokvari i da ne radi. Vi ste opet ostavljeni na cedilu i morate čekati tehnička lica da dođu i otklone kvar. Sa klasičnim dvokrilnim garažnim vratima, ovakvih muka nema. Njihova mana je što kada se otvore treba da imaju sa strane dovoljno mesta kako ne bi blokirala susedan prostor. Ako je pored neki lokal, ili ulaz, onda su ona problematična jer nema prostora za krila garažnih vrata kad su otvorena, tada je nužno ugraditi rolo segmenta garažna vrata koja se podižu na gore.

Neke garaže pretvorene su u lokale različite namene. Njima su onda potrebna posebna dvokrilna garažna vrata, ili klasična vrata koja su dodatno zaštićena rešetkom. Međutim, varijanta metalnih garažnih vrata je odlična, jer pruža veoma velik stepen bezbednosti, tako da vlasnici lokala mogu mirno da spavaju kada je lokal zatvoren i kad nisu tu.

Što se samih mera garažnih vrata tiče, sa širininom ne bi trebalo preterivati. Ako mate kuću ili vikendicu, u kojoj ste ceo donji sprat namenili da bude garaža, onda bi trebalo i da garažna vrata budu iz više segmenata. Podelite ih tako kako najviše planirate da ih koristite. Nije logično da garažna vrata budu takve širine da kad a treba da isterate auto, morate da otvarate dvoja segmenta vrata. Takođe. Preširoka segmenta garažna vrata mogu da budu suviše teška, te da se lakše zaglavljuju. Razmislite i o tome da ako treba istovremeno da imate pristup širem otvorenom prostoru, da ipak uzmete šira garažna vara. Ali se konsultujte, koja je širina za dati materijal maksimalna. Ako ne odgovara, onda se odlučite za garažna vrata koja su napravljena od nekog drugog, lakšeg, materijala.

Uvek se dobro posavetujte sa stručnjacima prilikom, ili pre kupovine. Triput meri, jedom seci, stara je izreka, koja se ovde i bukvalno primenjuje.

Pročitajte još:

- Šta raditi kad se zaglave garažna vrata


M. K.

Back to Top