Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta raditi kad se zaglave garažna vrata

Šta se radi kada se garažna vrata zaglave? Moguće je da se nađete u takvoj situaciji. Sve je predviđeno da radi kako treba, ali ipak dešava se da neki od mehanizma zakaže, te da vrata prestanu da rade kako treba. Koga pozvati u tom slučaju i da li nešto možemo i sami da rešimo?

Pre svega, trebalo bi imati pri ruci broj telefona prodavca ili proizvođača od kog ste kupili garazna vrata jer on će vas najtačnije i najpreciznije uputiti šta treba dalje da radite. Proizvodnja podrazumeva i popravke, tako da je najverovatnije da sam proizvođač ima i servis. Ređi slučaj je da to nije tako i da treba da potražite neku drugu firmu koja se bavi servisiranjem garažnih vrata i koja vam može obezbediti popravku. Kada govorimo o garažnim vratima, mislimo pre svega na ona nova, koja imaju savremene mehanizme, a ne na ona starinska koja su se ugrađivala na garaže pre više decenija. Naravno da može da se desi da se i stara vrata zaglave, ali i tada bi trebalo pozvati u pomoć nekog ko se bavi prodajom i proizvodnjom jer tu ćete najpre doći do majstora koji vam je potreban.

Blog ilustracija: Šta raditi kad se zaglave garažna vrata


Foto: Pixabay

Nova garažna vrata imaju garanciju. Kada ih kupite, nakon ugradnje, čuvajte je negde na mestu gde držite račune i garancije, jer ako vam zatreba, popravku nećete plaćati ukoliko su garažna vrta još u garantnom roku. Za sve druge slučajeve nadležan je isti servis, ali nakon što garancija istekne, vi sami snosite troškove popravke. Bilo kako bilo, kontakte servisa i prodavaca trebalo bi imati pri rici. Na svu sreću, sada su lako dostupni jer su svi najbolji proizvođači i prodavci garažnih vrata prisutni na našem sajtu, tako da ih lako možete naći na jednom mestu.

Šta je to što se kod garažnih vrata najčešće kvari i kakve reklamacije stižu servisima? Kada izaberete kvalitet, najverovatnije se nećete suočavati uopšte sa kvarovima, ali oni se ipak ponekad dešavaju. Mehanizam koji je zaslužan za glatko otvaranje i zatvaranje vrata može da zakaže, tj. neki njegov deo, i tada se desi da sama vrata ne mogu da se otvore ili zatvore. Dešava se da se zaglave negde na pola i da neće da mrdnu. Šta tada treba uraditi? Još je važnije reći šta ne bi trebalo da se radi. To je nasilan pokušaj odglavljivanja. Prirodno je u čoveku da kada se nešto pokvari često reaguje tako da pokuša na silu da ga popravi. Iako su nekada stari televizori hteli da prorade kad se lupe sa strane, ipak garažna vrata nisu pogodna za ovakve akcije. Naime, ako pokušate da cimate, vučete ili udarate zaglavljena garažna vrata, može da se desi da neko deo kome nije ništa falilo, oštetite tom prilikom. Na taj način popravka će biti skuplja, a može da se desi da napravite višestruko veću štetu. Ali, to nije jedina moguća negativna posledica pokušaja da se zaglavljena garažna vrata pošto poto oglave uz pomoć snage. Može isto tako da se desi da se neki deo slomi i da se tom prilikom povredite. Garažna vrata prave se iz delova i segmenata. Neki od njih su metalni i teški. Baratanje masivnim stvarima uvek treba činiti sa oprezom. Pokušaj odglavljivanja uz pomoć čekića i sličnih alata, nasumičnim lupanjem – sigurno nije dobra ideja.

Šta je onda to što sami možete da uradite? Treba da pozovete servis ili prodavnicu gde ste ih kupili. Kada dobijete majstora na telefon, pitajte ga za savet, da li možete sami nešto da pokušate, pre nego što on dođe. Ako se desi da je u gužvi i da ne može da dođe odmah, bolje je da pitate šta je to što biste, eventualno, vi sami mogli da pokušate, a što nije nasilno odglavljivanje. Garaže imaju i drugi ulaz osim segmentnih vrata za kola, tako da niste zaglavljeni unutra. Čak i da iz nekog razloga jeste, ne paničite, već objasnite majstoru da je u pitanju hitan slučaj i da treba odmah da dođe i odglavi vrata, ako vi ne možete da izađete napolje. Kada su električni uređaji u pitanju, nekad oni zakažu i dovoljno bude da se isključe i ponovo pokrenu kako bi proradili. Naročito ako imate pametna garažna vrata koja komande dobijaju preko mreže, onda je moguće da će običan restart da ih spase.

Ukoliko se dogodi da su garažna vrata ostala otvorena i da ne mogu da se zatvore, a vama se žuri iz kuće, dogovorite se s majstorom kad je najraniji termin kada može da dođe. Ako niko od ukućana ne može da ga dočeka jer vi morate, ma primer, na posao, onda se dogovorite sa njim da dođe i da pogleda o čemu je reč, ukoliko postoji direktan pristup spolja garaži. Ako pak, treba otvoriti kapiju ili dvorište, zamolite nekog od komšija da dočeka majstora. Ne zaboravite da zaključate unutrašnja vrata od garaže kako ne biste ostavili otvoren ulaz u kuću, ako je ona u sastavu kuće. Ako ništa od ovoga nije izvodljivo, postarajte se da izgleda kao da tu nekog ima, ostavite svetlo i upaljen radio u garaži, a unutrašnja vrata blokirajte nekom preprekom. Svakako, ako vam je sve to previše rizično, javite na poslu da čete kasniti i sačekajte majstora. Ovakve situacija zaglavljivanja su retke, ali ako se dese, treba imati spremnu taktiku.

Zašto se uopšte zaglavljuju garažna vrata i kako to sprečiti. Pre svega trebalo bi redovno podmazivati klizače. Ako oni nisu podmazani, to može da bude uzrok oštećenja koje uzrokuje trenje, te da stoga vremenom vrata sve teže klize po šinama, dok ne počnu da se zaglavljuju. Drugi uzrok su fizička oštećenja klizača. Ona mogu nastati na razne načine, ali najviše tako što se izvitopere jer je na njih delovala neka sila. Ako se klizači iskrive jer je težina delovala na njih, onda to nije dobro jer dovodi do zaglavljivanja. Takođe, uvek vodite računa o tome da garažna vrata ne budu opterećena bilo kakvim teretom, kako ne bi došlo do deformacije delova ili lomljenja.

Pročitajte još:

- Pametna garažna vrata


M. K.

Back to Top