Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Priprema roditelja za prve dane u privatnom vrtiću

Polazak u jaslice ili vrtić stres je za roditelje a ne za decu. Mlađa deca nisu ni svesna da se dešava promena i da počinje novo razdoblje u životu, dok ona malo starija sa velikim iščekivanjem kreću u novu sredinu. Kako se najbolje pripremiti za prve dane u privatnom vrtiću.

Na prvom mestu, treba naglasiti da naši najbolji privatni vrtici veliku pažnju pridaju adaptaciji dece. Ali, kada se priča o adaptaciji, mnogi akcenat stavljaju na to kako pripremiti dete, a malo ko priča o tome kako pripremiti roditelje. Upravo dobra priprema, realna očekivanja, informisanost – čine da je strah manji, a samim time i stres. Ako su roditelji pribrani to se odražava na dete. Ono oseti nervozu koja se na njega prenosi, a da nije ni svesno zbog čega. Naime, treba naglasiti da roditelji nisu zabrinuti samo zbog toga da li će dete prihvatiti novu sredinu i koliko brzo će se uklopiti u nju, već istovremeno misle i o mnogim drugim stvarima. Prevashodno, iako je samo na kratko, najviše su zabrinuti kako će dete reagovati na odvajanje od njih. Deca ne mogu racionalno da sagledaju situaciju u kojoj se prvi put nalaze. Strah od razdvajanja od roditelja javlja se kada se prvi put suoče sa takvom situacijom. Zato je period adaptacije veoma važan. Tokom njega dete zajedno sa mamom ili tatom provodi par sati u vrtiću. Zajedno se upoznaju sa vaspitačima i novom sredinom. Već posle nekoliko dana dete se navikava na nov prostor i nova lica. Kada dođe vreme da provede sat ili dva bez roditelja, ipak ne nalazi se u novoj, već u poznatoj sredini.

Blog ilustracija: Priprema roditelja za prve dane u privatnom vrtiću
Foto: Pixabay
Međutim, roditelji su nervozni pred polazak deteta u vrtić i iz drugih razloga. Ulaze u nešto novo i nepoznato. Misle o tome kako da usklade i svoje poslovne obaveze sa novonastalom situacijom. Nije svima isto. Neko ima izazov da uskladi poslovno i privatno. Kada dete treba da krene u jaslice ili u vrtić onda je mnogima najbolje da rasterete svoj raspored jer ne znaju koliko će paženje i vremena biti potrebno da posvete adaptaciji. Nije samo vreme u pitanju. Sama činjenica da je neko mislima okupiran intenzivnim zadacima u vezi sa poslom dovodi do toga da ne može da usmeri svoju pažnju i fokus ka detetovom prilagođavanju na privatni vrtić. Kada je pažnja podeljena, a naročito ako ne možemo da se usredsredimo u potpunosti na nešto, dok nas sa druge strane more druge brige, postajemo frustrirani i nervozni. Stoga je preporuka roditeljima, tj. jednom od njih, a to je najčešće mama, da u vreme kada dete polazi u vrtić uzmu godišnji odmor u periodu pred polazak i samu adaptaciju. Nekome ovo nije neophodno, ali treba da mislite i na sebe i na svoj mir. Dopustite sebi da ne bude rastrzani i isplanirajte kako ćete organizovati pripremu. Kada odaberete privatni vrtić, prvo što sleduje je savetovanje sa vaspitačima u vezi sa načinom adaptacije deteta. Oni će Vam dati preporuku i objasniti kako to u praksi funkcioniše. Ako imate nekih nedoumica, slobodno ih iznesite i popričajte o njima. Sigurno su ono što Vi mislite i osećate oni već više puta prošli. Daće Vam sve potrebne informacije i znaće kako da Vas pripreme na period koji predstoji.

Što više o nečemu znate to se manje pribojavate. Treba da budete svesni da polazak u vrtić nije ništa dramatično. Vaše dete i vi ćete s lakoćom i uspešno položiti ovaj mali ispit. Nemojte previše razmišljati šta posle i kako. Danas je mnogim roditeljima velika briga šta da rade kasnije kad se dete već uhoda u vrtiću, ako ono mora da izostane zbog bolesti. Poznato je da deca, kada krenu u vrtić, počinju i da se imunizuju tako što su češće prehlađena i bolesna nego da nisu u grupi. Rešenje da ne idu u vrtić i da ih čuva neko veoma je loše. Na taj način ne stiču imunitet, ali nema ni neophodne socijalizacije. Deca koja idu u vrtić postaju ranije samostalnija i brže intelektualno napreduju. Ne treba ih toga lišavati zato što mislite da će Vam tako život biti jednostavniji. Privatni vrtići su mesta gde se stiče obrazovanje koje postepeno priprema mališane za školu.

Tako da, ne treba unapred sebe da mučite mislima šta ako i kad. Jednostavno, dan za danom ćete se uhodati. Kada se dete prehladi, i mora da odsustvuje iz kolektiva, naći ćete način da sve postignete. Niste jedini. Sve to što Vi prolazite, pre Vas prošli su mnogi. I snašli su se. Ako Vam se bilo kad učini da Vam je to previše i da ne možete da izađete na kraj sa obavezama, razmislite šta ste sebi nametnuli. Budite iskreni prema sebi. Ako Vam je posao takav da normalan privatni život predstavlja izazov pored njega, razmilite malo da li je sve u redu sa poslom koji radite. Da li ste pristali na previše? Verovatno jeste. Ako ne izlazite na kraj sa svim nametnutim zadacima i obavezama, uvek imajte na umu da porodica, deca i Vi sami treba da budete na prvom mestu. Naročito ako ste doneli odluku da za svoje dete izaberete neki od najboljih privatnih vrtića, gde se radi u malim grupama i gde su vaspitači i osoblje maksimalno posvećeni, onda znate šta je dobro za sadašnjost i za budućnost. Budite tako pametni i prema sebi. Ne mislite nikad da nemate izbora. Više cenite svoje vreme, a malo manje novac koji zaradite ako Vam posao uzima život. Budite svesni toga da ako želite da budete dobar roditelj, treba da budete posvećen roditelj. Ali, posvećen i sebi svojoj sreći. Posao koji vas razapinje nije dobar put ni za šta i ne vredi para koje zaradite. Zato, pamet u glavu. Uvek postoji rešenje. Promenite profesiju. Steknite neku novu veštinu koju možete da unovčite. Ako mislite o sebi ne znači da ste neodgovorni. Čak naprotiv. Upravo brinući o sebi, pokazujete da mislite i na svog mališana i na svoju porodicu.

Želimo Vam srećan polazak u vrtić ili jaslice!

Pročitajte još:

- Kako izgleda pripremni predškolski program u privatnim vrtićima


M. K.

Back to Top