Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sajam knjiga u Beogradu 2019 – saveti kako da se što bolje snađete

Odlazak na Sajam knjiga koji se svake jeseni održava u Beogradu, svojevrstan je događaj. Sinonim za sajam knjiga je praznik čitanja. Nije ni čudo, pošto svake godine je prisutno sve viš posetilaca. Oni koji dolaze već više godina naučili su važne lekcije kako se treba pripremiti za sajamski dan ili dane. Dobro znaju da im bez posebne taktike, na sajmu neće biti jednostavno. Svake godine primete nešto što će da urade sledeće kako bi maksimalno iskoristili boravak i kako bi im on bio što prijatniji. Ovde Vam, na jednom mestu, prenosimo sabrane savete i strategije koje su prikupljane više godina od strane iskusnih sajamskih džombi. Primenite ih ove godine i nećete zažaliti.

Blog ilustracija 64 Beogradski sajam knjiga


1. Odeća i obuća za odlazak na Sajam knjiga

Kako se obući za sajam? Ovde ne mislimo na kritikovanje Vašeg stila i na izbor da li želite da delujete opušteno – casual ili strogo poslovno. Naravno, zavisi, koja je Vaša uloga na Sajmu. Ako predstavljate izlagača ili ste tu prisutni u poslovne svrhe, onda se Vaš odevni odabir razlikuje od odabira običnog posetioca. Tu ima razlike da li na Sajmu predstavljate sebe ili neku kompaniju. U svakom slučaju u kom je Vaša uloga da zastupate neko treće lice i imate kontakt sa klijentima ili kupcima, poštujte normu pristojnog poslovnog stila. Ali, to već znate. Ovde ne želimo da se bavimo modnim kombinacijama već praktičnom stranom adekvatnog izbora garderobe. Pre svega, iako je kraj oktobra, ove godine miholjsko leto donelo je letnje temperature. Imajte na umu da je u sajamskim halama gužva i da je toplije nego na svadbi. Takođe, ne zaboravite da će Vaše prazne ruke biti pune čim nešto budete kupili. Zatim, budite svesni da ćete na Sajmu knjiga provesti minimum par do nekoliko sati, a možda o ceo dan. Stoga: obuća mora da bude veoma udobna i prilagođena temperaturi. Dame, zaboravite na štikle i neudobne cipele koje nude kratak vremenski rok bez žuljanja. Najbolje je da izaberete neku sportsko-opuštenu ( da ne kažemo opet casual) varijantu u vidu patika-cipela, koje su više letnjeg tipa ove godine. Na primer starke. Osim udobnosti, predebela ili postavljena obuća takođe može da Vam napravi pakao tokom dugog sajamskog dana. Odeća neka bude u istom stilu. Udobna, prijatna i tanka. Birajte prirodne materijale. S obzirom na temperaturu koja je ovih dana skoro 30 stepeni, naš izbor bi pao na majicu kratkih rukava. Najbolje bi bilo ako biste mogli da jakne, blejzere, dukseve i slične gornje slojeve možete da ostavite negde i da ih nikako ne vučete po rukama ceo dan. Ako dolazite kolima ili organizovanim prevozom, obavezno ih ostavite u gepeku ili u autobusu. Ako baš morate da nosite neki ogrtač sa sobom, izaberite nešto što je najlakše za pakovanje i zauzima najmanje prostora, što možete nositi u torbi ili rancu, ili vezati oko struka. Ali, s obzirom na zaista visoke temperature napolju, ponavljamo, da Vam to ni ne treba.

2. Domaći zadatak za sajam knjiga

Izdavačkih kuća je mnogo, a izdanja još više. Pre odlaska na sajam, pogledajte spisak izlagača i posetite njihove sajtove. Napravite spisak knjiga koje Vas zanimaju na sledeći način. Ako volite da čitate i odlazak na sajam knjiga je poseban događaj za Vas, onda je sigurno i Vaša lista želja dugačka. Pre svega napravite širi spisak gledajući okvirne cene na sajtovima izdavača. Zatim taj spisak poređajte u vidu top liste. O budžetu će kasnije biti reči, ali praveći spisak vodite računa i o njemu. Dobro procunjajte jer najverovatnije ćete se neke knjige koju želite da imate setiti tek kad je vidite. Zato je spisak važan. Ako krenete bez njega, može da se desi da kupujete nasumično i da na kraju kad ste ostali bez para naletite na izdanje koje žarko želite, a do tad Vam nije palo na pamet.

3. Budžet za sajam knjiga

Obavezno unapred odredite budžet koji možete da potrošite. Nemojte nositi više para od toga „za svaki slučaj“ jer postoji velika verovatnoća da ćete se zaneti i da ćete taj novac potrošiti. S druge strane, čak iako ste karakter i umete da se kontrolišete, mnogo je bolje da ni ne dovodite sebe u iskušenje da prekoračite zacrtani budžet i da potrošite novac od kog ste planirali da jedete narednog meseca. Ovako, kad znate da nemate više para to će Vam doneti mir, a ne teskobu zašto Vam stoje u novčaniku a ne biste trebalo da ga trošite na još jednu knjigu. Ako možete da potrošite 10.000 dinara, ponesite 10.000, ako možete tri, onda ponesite tri.

4. Dug dan na Sajmu knjiga

Kako biste uživali u prazniku knjige, potrebno je da povremeno napravite pauzu. Redovno pijte vodu i ne preskačite obroke. U gužvi može da Vam pozli od gladi. Kao kad idete na neko putovanje, napravite pauzu na svaka dva sata i popijte kafu ili nešto pregrizite. Nošenje hrane je u redu ako Vam je budžet ograničen, ali gledajte da što manje stvari „dovučete“ sa sobom na sajam jer će Vam kako kupujete biti sve teže i teže. Najbolje je da sa sobom imate pored vode čokoladu ili bonžitu, a da kad ogladnite odete i nešto naručite.

5. Plan kretanja na Sajmu knjiga

Kada imate spisak želja ili bar okvirno znate koje izdavačke kuće biste voleli da prvo posetite, najbolje ćete se snaći gledajući u plan. Pre odlaska na sajam proučite ga na internetu, a potom ga skinite na svoj telefon. Krenite uvek od onoga što Vam je najvažnije i od onih izdanja koje sigurno želite da kupite. Kasnije ima vremena za vaganje i predomišljanje.

Blog ilustracija 64 Beogradski sajam knjiga


6. Glas razuma

U zavisnosti koliko je Vaš spisak precizan, dobro je imati glas razuma. Osoba koja je sa Vama i koja Vas dobro poznaje pomoći će Vam da prelomite kada ste neodlučni. Reći će Vam ili „Kupi tu knjigu obavezno“ ili „Šta će ti to…?“. Koliko god da znamo šta želimo, nekad nam svima treba nečija potvrda.

7. Knjige su teške

Na sajmu ima izdanja po veoma povoljnim cenama. Možete kupiti dosta knjiga za manje novca. Ljubitelj ste enciklopedija ili knjiga sa tvrdim povezima? Kako god bilo, grami brzo prelaze u kilograme, a Vi oseti kako Vam se kese sve više usecaju u prste. Ponesite kofer sa točkićima. Ako mislite da će Vam se ljudi smejati, da ih vidimo posle sat dva – kad budu teglili knjige porukama ima samo da Vam zavide.

8. Mislite o planeti Zemlji

Ne uzimajte plastične kese na štandovima, i ne dozvolite da Vam knjige pakuju u iste! Ako nećete da nosite kofer jer ne planirate toliko knjiga da kupite, ponesite od kuće platnene torbe. Propratna pojava Vaše ekološke svesti je mala nagrada jer se ove torbe manje usecaju u prste u kožu od plastičnih kesa. Druga opcija je neki veći ranac. Ali ako ste već stigli do ranca i on će Vam postati težak. Koferče je definitivno pobednik!

Blog ilustracija 64 Beogradski sajam knjiga


9. Uvaženi i poznati gosti Sajma knjiga

Saznajte unapred ko kad i gde gostuje na sajmu i potpisuje knjige. Nemojte propustiti nekog od svojih dragih ili omiljenih autora. Još gora varijanta je da dođete na sajam i da pred polazak, kad ste već potrošili novac, vidite da Vaš omiljeni pisac potpisuje svoja izdanja na štandu. Sajamski fanatici (mislimo na posetioce) koji dolaze više dana na sajam, sigurno su spremni. Ali, većina posetilaca dolazi jedan dan. Pažljivo birajte kad će to biti i na vreme stanite u red ako gostuje autor koga posebno cenite.

10. Izdanja za decu

Dečija književnost zauzima posebno mesto na svakom sajmu knjiga. U današnjoj eri digitalnih tehnologija približavanje knjige deci ponekad nije jednostavan poduhvat. Knjige za decu od najmlađeg uzrasta prisutne su na štandovima mnogih izdavača. To je prilika da se i roditelji i privatni vrtici snabdeju svežim i aktuelnim izdanjima za najmlađe. Granice maštovitosti, lepog dizajna i ilustracija uvek se pomeraju u dečijoj literaturi. Čak i odraslima je praznik za oči da razgledaju knjige i romane za predškolce i školarce. Posebnu oblast čini i dečija književnost za malo stariju decu – tinejdžere. Tu su već poznata i nagrađivana dela, ali ima i novih izdanja. Deca vole knjige i uživaju u pričama koje su im adekvatno predstavljene. Obrazovno-vaspitne ustanove ih koriste u svakodnevnim aktivnostima, tako da je potpuno prirodno da svaki vrtić ima policu punu knjiga razvrstanih po oblastima ili uzrastu. Tu može biti i mala predškolska biblioteka. Na taj način deca još od najranijeg uzrasta stiču naviku da čitaju i razvijaju ljubav prema knjigama. Ako ste osoba koja vodi privatni vrtić ili ste vlasnik, obavezno posetite Sajam knjiga i posvetite značajan deo svoje pažnje segmentu dečijih knjiga kako biste dopunili svoju biblioteku u vrtiću. Pronađite i popularna izdanja iz oblasti metodike rada sa najmlađima, kao i knjige inostranih i domaćih autora čija je tematika obrazovanje i vaspitanje dece ili dečija psihologija. Knjige za decu će Vam pomoći u radu, a stručna literatura će Vam proširiti znanja i vidike i dati pregršt novih ideja.

Blog ilustracija 64 Beogradski sajam knjiga


11. Manje poznate izdavačke kuće

Svaka izdavačka kuća nosi posebnu energiju. Odiše specifičnostima kojima su je oblikovali njeni urednici. Pored onih najvećih i najpoznatijih, Sajam knjiga je sjajna prilika da otkrijete i upoznate neke manje poznate. Nije redak slučaj da Vas neka od njih posebno privuče i da postanete redovni konzument njenih izdanja. Otkrivanje egzotičnih autora, manje poznatih naslova koji su to samo iz razloga skromnijeg budžeta za reklamu. Glavni tokovi u svetskoj književnosti, nagrađivani autori nekada svoj put do nas nalaze kroz izdanja koja nisu u prvim redovima na policama velikih knjižara. Svaka izdavačka kuća u svojim knjižarama forsira, pre svega, sopstvena izdanja, a tek onda izdanja drugih izdavača. Tako ćete za njihovu knjigu videti veliki poster ili bilbord, a druge, slične tematike ili kategorije biće mnogo manje upadljive i poređane uspravno na policama.

12. Zamke Sajma knjiga

Da su knjige na sajmu džabe – e, pa baš i nisu. Ima dosta sajamskih popusta, ali ne dajte se prevariti. Neke od naših najpoznatijih izdavačkih kuća nude stalna sniženja na svojim sajtovima, za online porudžbine, dok na sajmu izlažu knjige po punim cenama. Čak i sa sajamskim popustom, nekad knjige ispadnu skuplje na sajmu nego na sajtu. Kada je noć knjige, popusti budu znatno veći nego sajamski, čak do 40%. Dakle, Sajam knjiga ne znači nužno da ćete sva izdanja naći po jeftinijim cenama nego u knjižarama tokom godine. Sajam knjiga je praznik namenjen svim ljubiteljima pisane reči u kome se uživa pre svega zbog raznovrsnosti izbora. Saznaćete šta je novo u književnom svetu i bićete u toku. Otkrićete neke nove izdavačke kuće, pisce ili izdanja. Put će Vas navesti na neki štand gde se niste nadali i možda ćete baš tu pronaći knjigu koju ste fugo tražili.

13. Još praktičnih saveta

Vratićemo se na trenutak na logistiku. Cena ulaznice ove godine iznosi 250 dinara za pojedinačne i 150 dinara za grupne posete. Novinari treba na vreme da se prijave za akreditacije jer ne mogu ući na sajam samo sa novinarskim legitimacijama. Parking košta 150 dinara po započetom satu. Radnim danima pre podne je manja gužva nego popodne, dok je vikendom najveća gužva. Što je i prirodno i očekivano. U skladu sa tim planirajte i svoj obilazak. Dolazak automobilom je praktičan jer će Vam povratak uz nošenje knjiga biti znatno olakšan nego da idete gradskim prevozom, ali je lošija varijanta zbog parkiranja, naročito u udarnim terminima kad je najveća gužva na parkingu. Napravite procenu šta Vam je važnije i šta Vam se više isplati. Pošto je cena ulaznice niska, ako ste u mogućnosti posetite Sajam knjiga bar dva puta. Prvi put izaberite dan kada ne gostuje autor koga biste želeli da vidite. Možete tad krenuti u razgledanje i planiranje kupovine, bez novca. Napravite spisak dok razgledate i smislite kad ćete sledeći put doći da sve te knjige kupite. Tako ćete unapred znati šta tačno želite, koliko će te knjige koštati, koliko su teške i koliko mesta zauzimaju. Drugi put dođite kolima ili se dogovorite da neko dođe po Vas. Pazite na autobusku stanicu kod Sajma gde je zaustavljanje kolima zabranjeno u žutoj traci jer kamera snima sve vreme. Tako da mesto susreta sa osobom koja dolazi kolima po Vas ne bude baš tu, nego negde dalje.

Ne propustite ovogodišnji Beogradski Sajam knjiga 64. po redu. Svakako uradite domaći zadatak, dobro se pripremite uz naše savete i uživajte u prazniku čitanja i čitalaca.

M. K.

Back to Top