Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Školo, školo ko te ne bi vol‘o - škole stranih jezika

Poznavati i aktivno se služiti jednim od svetskih jezika pored maternjeg više nije nešto pohvalno. To je naprosto neophodno jer civilizacijski rast i napredak diktiraju upotrebu stranih jezika na svim nivoima naše kulturne i ekonomske egzistencije. Ranije je učenje stranih jezika bilo locirano isključivo u školama, u okviru obaveznog programa školovanja. Novije vreme donelo je i povećanu potrebu za aktivnom upotrebom stranih jezika pa se učenje stranih jezika organizovalo od strane nadležnih institucija na više nivoa – od uzrasta do uvođenja mogućnosti učenja mnogo više jezika nego ranije. Osnovale su se i još uvek se osnivaju skole stranih jezika jer je naše društvo prepoznalo svoju potrebu za multilingvalnim u mnogo širim okvirima nego do pre samo nekoliko decenija unazad.
Bilo da želite da naučite jedan ili više stranih jezika iz hobija, potreban vam je u cilju usavršavanja, akademskog ili poslovnog, radi upisa na neki strani univerzitet, odlaska u inostranstvo ili želite da vaša deca iz nekog od navedenih razloga što pre počnu da uče strane jezike, preporuka je da se bar donekle informišete kako se osnivaju, koga zapošljavaju i kako rade škole stranih jezika.

Škole stranih jezika uglavnom se nalaze na lokacijama koje su vrlo pristupačne bar većini vas koji ste zainteresovani za korišćenje njihovih usluga. Najčešće imaju obezbeđen prostor za parkiranje automobila i ostalih prevoznih sredstava.

U skladu sa propisima pri osnivanju, škole stranih jezika imaju ( inače osnivači ne bi mogli započeti svoj rad ) svu potrebnu opremu i zadovoljavaju standarde vezane za sanitarne uslove i protivpožarnu zaštitu.
Blog ilustracija: Škole stranih jezika Foto: Gerd Altmann, Pixabay
U zavisnosti od prvobitne ideje samog osnivača i kapaciteta prostora određuju se grupe učenika – polaznika u skladu sa njihovim uzrastom i prethodnim znanjem. Kapacitet prostora podrazumeva učionice i prateće ili nusprostorije, toalete i sanitarne čvorove. Sam enterijer je nešto na šta osnivači polažu mnogo pažnje da bi polaznicima bio što komforniji. Ukoliko u svom programu imaju obuku predškolske grupe polaznika, postoje posebne učionice sa posebnim stolovima i stolicama sa svim onim elementima koji zadovoljavaju ukus ove populacije. Ergonomski standardi koji su tu da bi očuvali naše zdravlje moraju biti zadovoljeni kada je u pitanju školski nameštaj, transparentnost tabli, količina dnevnog svetla, vrste veštačkog osvetljenja, temperatura u prostoriji, zvučna i hidro izolovanost prostora u kojima polaznici borave i mnogi drugi faktori od čijeg kvaliteta zavisi sam rad svake škole stranih jezika.

Nastavni kabineti u školama stranih jezika dobro su i savremeno opremljena mesta. Svaki polaznik ima obezbeđen kompjuter sa pristupom internetu. Obavezni su plazma televizori sa odličnim ozvučenjem. Audio oprema visokog kvaliteta koristi se kao nastavno pomagalo i ni slučajno nije jedino takve vrste. Mnoga tehnološka dostignuća novijih generacija koja su nam na raspolaganju škole stranih jezika prepoznale su kao mogućnost da osavremene i poboljšaju nastavni proces i time dodaju na kvalitetu kada je osposobljavanje klijenata za aktivnu upotrebu jezika u pitanju.

Da bi neko radio kao predavač u školi stranih jezika mora biti diplomirani filolog pre svega. Sve je više profesora koji su izvorni govornici nekog jezika pa je time ustanovljavanje konverzacijskih kurseva velikim delom olakšano. Svi predavači su licencirana lica koja imaju pedagoško i didaktičko znanje koje svakodnevno primenjuju u svom radu. Zaista nije svejedno sa kojom uzrasnom kategorijom rade pa stručna osposobljenost i lični afiniteti tu igraju veliku ulogu.

Kandidati koji žele da upišu neki od kurseva za učenje nekog stranog jezika prvo treba da popune inicijalni test na osnovu kog se utvrđuje njegov nivo znanja. Ova procena je u većini škola stranih jezika potpuno besplatna. Ovaj test potrebno je da uradi svako ko ima makar i najosnovnije znanje jezika jer će na taj način najlakše biti u stanju da prati nastavu po zadatom programu upravo u skladu sa svojim postojećim znanjem. Onaj ko se izjasnio da ne poseduje znanje jezika koji želi da nauči ne treba da radi inicijalni test. Takvi kandidati automatizmom „upadaju“ na početni A1 nivo nastave jezika koji su odabrali da nauče.

Zajednički referentni okvir za jezike na nivou Evrope propisuje 6 nivoa kurseva i ove šeme pridržava se većina škola za učenje stranih jezika. Nivoi su složeni od početnog A1 pa do završnog C2 nivoa koji se tretira kao viši napredni nivo poznavanja jezika za jednog kandidata pod uslovom da mu taj jezik nije maternji jezik. Znači nivoi su A1 i A2 kao početni nivoi, niži i viši srednji nivo B1 i B2 i naravno, niži i viši napredni nivoi, C1 i C2.

Treba uzeti u obzir da se u školama stranih jezika organizuju različite vrste kurseva i za različite uzraste svojih polaznika pa je tada razumljivo da od izbora polaznika zavisi i dužina trajanja kurseva.
Blog ilustracija: Škole stranih jezika Foto: Oli Lynch, Pixabay
Grupni kursevi su najzastupljeniji nastavni vid i oni traju 4 meseca. Nastavni fond grupnih kurseva iznosi 32 dvočasa što znači 64 školska časa. Dinamika ovih kurseva je uglavnom dva puta nedeljno osim ako se ne ukaže potreba za izmenom dinamike kursa. Znači, dvočas traje 90 minuta i održava se dva puta nedeljno.

U cilju što kvalitetnijeg osposobljavanja polaznika, sve škole stranih jezika svoju nastavu izvode i na individualnom, poluindividualnom nivou ali online. Ovaj način omogućava klijentima da sami izaberu termine i dinamiku nastavnog procesa pa oni traju 4 do 6 meseci, u proseku. Ova organizaciona forma podrazumeva 25 dvočasa odnosno 50 školskih časova.

Posebni kursevi koji se organizuju su svakako specijalistički, konverzacijski i ubrzani kursevi i njihovo trajanje zavisi isključivo od polaznika. U skladu sa uzrasnim standardima i normama, kursevi jezika za decu predškolskog i nižeg školskog uzrasta organizuju se u trajanju od dva školska časa nedeljno, znači 90 minuta trajanja.

Kada je u pitanju grupna nastava, temini izvođenja nastave uglavnom su fiksni i polaznici treba da ih se striktno pridržavaju. To su najčešće popodnevni i večernji sati. Svi ostali vidovi organizovanja nastave su fleksibilniji i dalje su najčešće stvar dogovora između predavača i polaznika.

Starosna granica je jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju svi oni koji su zainteresovani za pohađanje nekog od kurseva za učenje stranih jezika. Sad, nije baš da ne postoji...Ipak, sve više škola za učenje stranih jezika proširuje svoje kapacitete i obim svoje delatnosti na predškolski uzrast, ponekad i one još mlađe, preko naravno učenika osnovnih i srednjih škola, studenata do zaposlenih i penzionera koji svojim sve većim prisustvom dokazuju da zaista nikada nije kasno…Za one male, najmanje polaznike tu su posebni zabavni programi za učenje kroz koje uz igru i zabavu se jezik u najmlađim godinama zaista najlakše uči.

Kada je grupna nastava u pitanju, potrebno je istaći da je broj polaznika u grupi sveden od najmanje tri do najviše 15 polaznika. Na ovaj način se postiže visok nivo u sprovođenju nastavnih planova i programa jer predavač može da posveti dovoljno pažnje svakom svom polazniku pojedinačno.

Postoji velika potražnja za individualnim odnosno poluindividualnim načinom učenja. Individualno znači da jedan predavač podučava jednog polaznika a poluindividualno da jedan predavač podučava dva polaznika istovremeno.

Naše savremeno, digitalno doba dalo nam je i mogućnost da pratimo online nastavu i kada je učenje stranih jezika u pitanju. Posebno kreirane i dizajnirane virtualne platforme koriste se u tu svrhu. Svaka škola stranih jezika ima svoje načine organizovanja online nastave pa ako ste zainteresovani za ovaj vid učenja, potrebno je da se obratite nekoj od škola i sa njima razradite potrebne detalje. Većina škola za učenje stranih jezika izaći će vam u susret ukoliko su vam potrebni privatni časovi jezika. Moguće je dogovoriti se da polaznik na pohađanje privatnih časova dolazi u prostorije škole ali isto tako, ostvarivo je da predavač dolazi u dom svog polaznika. Sve je stvar dobrog dogovora.
Blog ilustracija: Škole stranih jezika Foto: photosforyou, Pixabay
Svaki polaznik koji je završio svoj kurs bez obzira koji nivo bio u pitanju polaže ispit. Ispitna komisija je tu da oceni njegovo znanje na dva načina – pisanim i usmenim putem. Oni polaznici koji su uspešno položili svoj ispit stiču sertifikat o poznavanju jezika koji je priznat u našoj zemlji ali i na teritoriji onih zemalja koje su članice Evropske Unije. Preporuka je da se ipak dobro raspitate o tome koji jezici su prihvaćeni i u kojim zemljama.

Osim opšteg poznavanja jezika, ima dosta polaznika kojima je potrebno uže stručno poznavanje reči i izraza u okviru profesije mada to nije jedini slučaj. Uslov za pohađanje specijalističkih kurseva je položen B1 nivo poznavanja nekog jezika.

Ukoliko se pokaže potreba ili polaznici pokažu interesovanje, konverzacijski kursevi se organizuju u cilju unapređivanja usmene komunikacije na izabranom jeziku. U zavisnosti od interaktivnog angažmana, mogu se organizovati u okviru grupe ali isto tako mogu biti individualni, poluindividualni ili online, što je veoma čest slučaj u praksi svih škola stranih jezika.

Ubrzani kursevi stranih jezika organizuju se onda kada su polaznici ograničeni vremenom pa je potrebno da gradivo savladaju u bržem vremenskom roku. Gradivo se ni malo ne razlikuje od onog u grupnom radu. Jedina razlika je u dinamici održavanja nastave.

Ukoliko želimo da živimo u savremenom društvu potrebno je da pratimo i savremene tokove istog tog društva. Škole stranih jezika nam u tome mnogo pomažu organizovanjem specijalističkih kurseva iz raznih oblasti nauke i tehnologije. Tako su tu za nas raznovrsni poslovni kursevi iz oblasti marketinga, turizma, ekologije i zaštite životne sredine i mnogi drugi. Nezaobilazni poslovni kursevi su i oni iz oblasti informacionih tehnologija, telekomunikacija, bankarstva, ekonomskih i pravnih usmerenja, inženjeringa i mnogih drugih gde je jezik neophodan faktor a njegovo izvanredno poznavanje od presudne važnosti da bi se posao kojim se bavimo obavio na što bolji način. Tu je i sticanje većine međunarodno priznatih sertifikata za čije sticanje će vas većina škola stranih jezika kvalitetno pripremiti.

Koji strani jezici se uče u školama stranih jezika je pitanje čiji odgovor bi zahtevao poduži spisak pa je topla preporuka da se obratite nekoj od škola stranih jezika jer nemaju sve jednaku ponudu. Ono što im je zajedničko je da se trude da svoje nastavne metode kontinuirano usavršavaju u skladu sa svetskim standardima u okviru struke.

Nije baš lako naučiti strani jezik. Zato se zaposleni u školama stranih jezika trude da nam u tome pomognu. Isto tako, nije svako od nas jednako nadaren za učenje jezika. Stručnjaci u svom poslu pomoći će svakom svom polazniku između ostalog i tako što će osmisliti poseban program nastave za svakog svog polaznika pojedinačno. Individualni pristup nastavnom procesu je jedan od osnova nastavnog rada većine škola stranih jezika. Nekim jezicima smo okruženi svakodnevno. Neki drugi su nam egzotični čine se teškim ako ne i nemogućim za naučiti ih. Ništa nije nemoguće uz malo volje i ljubavi pa ni naučiti potpuno nepoznat jezik. Ukoliko tačno znate koji jezik želite da naučite a ne znate koju školu stranih jezika da odaberete, imate na raspolaganju pomoć prijatelja. Mirandre.com preporučiće vam samo najbolje od najboljeg. Pretražite sajt Mirandre.com i pronađite svoju školu stranih jezika. Od adrese mape „kako nas pronaći“, brojeva kontakt telefona, pa do ponude jezika, nastavnih metoda koje se koriste, zaposlenih predavača do svih ostalih informacija koje su vam potrebne da biste izabrali svoju idealnu školu stranih jezika, dovoljno je da posetite mirandre.com. Uspeh je zagarantovan!
J. S.
Pročitajte još:
- Usavršavanje jezika posle kurseva u školama stranih jezika
Back to Top