Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta i koliko se uči u privatnim gimnazijama i srednjim školama

Koje su pobude svih onih koji se odlučuju da upišu neku od privatnih srednjih škola ili gimnazija? Neko kaže da se tamo manje uči, a neko drugi tvrdi da ih je lakše upisati nego državne i da upravo to motiviše učenike i njihove roditelje da podnesu dokumenta za upis. Da li to znači da je upitan kvalitet obrazovanja koji one pružaju ili da je reč o liniji manjeg otpora? Da li je išta od navedenog istina kada su privatne gimanzije i srednje škole u pitanju.

Pre svega potrebno je da se naglasi da su programi koje imaju privatne gimnazije i srednje škole veoma savremeni u skladu sa današnjim trenutkom. To znači da deca u nastavi usvajaju znanja koja imaju vrednost i primenu u današnjem svetu. Odbačena e sve što je primećeno da je suvišno i nepotrebno. Ako je program modifikovan na takav način da se pomno i studiozno razmatralo šta je to što đaci treba da uče i koja su to znanja i veštine koja će im koristiti i služiti za dalji život i nastavak školovana, onda nikako ne može da se kaže da je on krnji u odnosu na onaj koji se sprovodi u državnim školama. Štaviše, on poseduje sve elemente i nastavne jedinice koje se sprovode u srednjoškolskom obrazovanju državnih obrazovnih institucija, osim što je način prezentovanja, ocenjivanja i formiranja nastavnih celina drugačiji. Kada neko kaže da se uči manje, to može biti igra rečima. Isto to može da se kaže i na drugi način. Naime, ne uči se manje, već je iz gradiva izbačeno sve što je višak i nepotrebno. Tako da, ako kažemo da učenici nisu preopterećeni nepotrebnim i suvišnim nastavnim jedinicama, ili da je sve što rade osmišljeno tako da oni zaista nauče gradivo tako što je ono podeljeno na način da se celine detaljno obrađuju i usvajaju, onda je to pozitivno. Ali, ako bismo rekli da su u današnjim sistemima školstva deca četo previše opterećena obavezama koje nisu izbalansirane, onda svakako treba da se naglasi da ona tu privatnim srednjim školama i gimnazijama imaju priliku da pohađaju školu i uče gradivo koje je skrojeno pomeri i koje zaista mogu da nauče. Ovao stečeno znanje dugi traje i daje odličnu pripremu za upis na fakultet.

Blog ilustracija: Šta i koliko se uči u privatnim gimnazijama i srednjim školama


Foto: Pixabay

Dakle, rečenica da se uči manje, ako se shvati u negativnom kontekstu apsolutno je netačna. Tačna verzija ove tvrdnje glasila bi da se uči taman onoliko koliko treba, ali što je još važnije da se gradivo sprovodi kroz osavremenjene nastavne celine.

Kada je reč o privatnim srednjim školama koje su strukovnog tipa, to su mesta na kojima đaci zaista stiču uskostručna znanja. Uz veliki broj sati stručne prakse koja je obezbeđena, oni su po dobijanju diplome spremni za rad i dalji život. Nastavu sprovodi stručni kadar koji čine renomirani profesori. Takođe, postoji i obezbeđna praktična nastava koja se sastoji iz niza aktivnosti i vežbi, ali i mnogo više od toga. Uočeno je da u mnogim zanimanjima učenici nakon srednje škole ne znaju dovoljno kako da se nađu u praksi. To je u privatnom školsku ispravljeno kako bi se postiglo da đaci mogu da budu konkurentni na tržištu rada odmah nakon završene škole.

Najpopularnija i najtraženija zanimanja u privatnim srednjim stručnim školama danas jesu profesije iz IT oblasti. Smerovi na kojima se uči programiranje, održavanje informacionih sistema ili dizajn veoma su traženi i bude veliko interesovanje kod osnovaca koji biraju svoju buduću profesiju. Kako su ova zanimanja danas u svetu veoma traženi i dobro plaćena, jasno je zašto sve više mladih želi da krene ovim putem i obezbedi sebi sigurnu budućnost. Prednost privatnih srednjih stručnih škola i privatnih gimnazija je što poseduju najsavremeniju opremu i što učenicima obezbeđuju uređaje na kojima mogu da steknu sva praktična i teoretska znanja koja su odmah primenjiva u praksi. Rad na računaru podrazumeva da to bude računar najsavremenije generacije na kome su instalirani svi oni programi koji se u poslu danas koriste. Smerovi na kojima se izučava programiranje ili posebni programi u okviru privatnih gimnazija u kojima se u detaljno uči ova danas cenjena veština, kreirani su tako da đaci izučavaju ono što je trenutno najaktuelnije i najnovije. Nasuprot tome u sistemima u kojima se zbog nedostatka sredstava ili inicijative sprovode zastareli programi na časovima informatike učenici ne mogu naučiti nešto što bi im zaista moglo koristiti sutra, već se samo upoznavati sa nekim osnovama i principima, a ujedno učiti neke programske jezike koji nisu više toliko aktuelni. Zato su za decu koja iskazuju talenat i afinitete prema računarima i programiranju privatne gimnazije ili privatne stručne IT škole idealan izbor.

Roditelji koji su zabrinuti zbog cena školarina, treba da imaju u vidu da je ulaganje u obrazovanje deteta najmudriji mogući izbor koji mogu da donesu. Obrazovanje i adekvatan izbor škole i kasnije fakulteta, nešto su što će detetu doneti sigurnost i stabilnost u životu. Oko sebe sigurno imate neke negativne primere u kojima možete uočiti ili Vašoj deci ukazati na to kakve posledice nedostatka obrazovanja mogu biti ili kako se na dalji život odražavaju odluke vezane za obrazovanje. Ali, isto tako, postoji i bezbroj pozitivnih primera koji govore o tome da osobe koje imaju diplome i koje su stekle znanja koja im omogućavaju da imaju konkretnu profesiju, svakako nemaju bojazni u životu. Uzmite za primer nekog lekara ili inženjera koji su se posvetili svom poslu. Oni su nakon fakulteta sticali iskustvo i predali se struci. Ako uvek rade na sebi, za njih će uvek biti posla i moći će lako da se snađu. Ukoliko ih životni put odvede negde daleko, isto tako će za njih biti pregršt mogućnosti. To su osobe koje nemaju čega da se plaše. S druge strane, oni koji nešto započnu pa ne završe, ili oni koji ne prave strateške odluke, mogu se naći u situaciji da jednoga dana nemaju konkretno zanimanje i da moraju da rade raznorazne poslove kako bi preživeli. Iako ima onih koji se ne bave onim što su studirali i završili i pored toga postali su uspešni u sopstvenom ili nekom drugom biznisu, ipak, statistički gledano mnogo su veće šanse za stabilan i miran život bez trzavica onima koji su pametno uložili u svoje obrazovanje. Zato, ako neke stvari stavite na vagu, možete doći do zaključka da se ulaganje u obrazovanje isplati više od svih drugih ulaganja.

Pročitajte još:

- Moderni programi u privatnim gimnazijama

M. K.
Back to Top