Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta sve sa sobom nosi promena staračkog doma

Izbor staračkog doma nije jednostavna odluka. Ni samo opredeljenje da se osoba preseli u dom ponekad ne pada lako porodici. Ali, razloga je mnogo i većina je praktične prirode.

Znamo da su staracki domovi ustanove u kojima su smeštene osobe narušenog zdravlja. Bez obzira na godište, osobe koje i dalje mogu samostalno da žive i bez tuđe pomoći obavljaju svakodnevne poslove, retko idu u dom za stare. Nasuprot njima, osobe kojima je asistencija neophodna i koje imaju zdravstvene probleme raznih vrsta, sele se u domove, kako bi im život bio olakšan. Odabir konkretne ustanove zavisi od više faktora. Već je bilo reči o tome kako da izaberete starački dom. Nekada je važna lokacija, ali isto tako, nekome to nije ni malo ili presudno. Međutim, šta se dešava kada osoba treba da promeni dom i zbog čega se to dešava?

Blog ilustracija: Šta sve sa sobom nosi promena staračkog doma
Foto: Pixabay

Razlozi neće biti navedeni po važnosti, već jednostavno, nabrojani i sagledani. Jedan od njih je promena lokacije. Kada porodica bira starački dom, onda je u nekim slučajevima značajna lokacija, a u nekima nije. Na primer, ako mlađi članovi porodice žive negde daleko, u inostranstvu, nije im presudno u kom delu grada će se nalaziti odabrani dom za stare, jer im nije važno da on bude negde u blizini posla ili kuće. Oni su u inostranstvu i kada dođu u zemlju, tada posećuju svoje roditelje, bake ili deke. S druge strane, porodice koje žive u istom gradu iz praktičnih razloga, češće traže starački dom koji je bliže kuće. Na taj način lakše i brže dolaze u posetu. Ali, šta ako se nešto od ovoga promeni? To može bit razlog da se traži novi dom za stare. Na primer, ako se porodica preseli u drugi grad. Tada je lokacija doma gde je smeštena starija osoba, nepovoljna i otežan je dolazak u posete. Rezultat roga bi bili ređi dolasci, ali to nikome ne bi lako palo. Traži se novi starački dom negde bliže mestu stanovanja. Mana preseljenja iz ovog razloga je to što je moguće da se osoba navikla na starački dom u kome je trenutno, naročito ako je tu duže vremena. Navikla se na osoblje, prostor i ljude. Nije lako promeniti sredinu, naročito što se ne zna kako će prihvatiti novi dom i ljude u njemu. Ukoliko nije neophodno, bolje da do promene ni ne dolazi. Ali, ako pretpostavimo da je tehnički postalo veoma komplikovano dolaziti u posetu, kada se porodica preselila negde dalje, onda je jasno da treba nešto da se učini. Ovakvim slučajevima treba veoma pažljivo birati novi dom za stare naročito treba obratiti pažnju na atmosferu. Treba tražiti domove u kojima je osoblje vedrog duha i koje ima strpljenja. Ambijent je veoma važan i on treba da bude ili istog kvaliteta ili bolji nego prethodni. Jedino tako će osoba lakše prihvatiti novu sredinu. Stari ljudi se teško pokreću i ne vole promene. Ali, ako već mora da se seli, neka to bude na bolje.

Drugi razlog preseljenja u novi dom za stare je traženje boljih uslova. Nekad porodica nema dovoljno vremena da bira i smešta svog starijeg člana na prvo mesto koje se ponudi. To može da ispadne dobro, ali može da se desi da vremenom pronađu nešto što je kvalitetnije, a što se plaćanja i cene tiče pod sličnim uslovima. Preseljenju iz ovih razloga se pribegava naročito ako je sama osoba nečim nezadovoljna. Svako ima drugačiji pogled na istu stvar. Nekom je važno da je ambijent lepo sređen i sviđa mu se nov i luksuzan nameštaj, nekom je važno kakva je okolina i da ima gde da izađe i da se prošeta. Dešava se da stanovnik doma vremenom uoči neku manu koje niko na početku nije bio svestan. Ako je sam voljan da se preseli, treba mu uslišiti tu želju. Uz pažljivije biranje, treba pronaći novu ustanovu u koju će se preseliti. Tada sa iskustvom sagledava razne aspekte, kako bi ovog puta odabrao ono što je zaista najbolje.

Još jedan od razloga za preseljenje je promena finansijske situacije. Dešava se da one oda na bolje i da je sada porodica u stanju da priušti neku skuplju varijantu. Baki ili deki nekada to nije toliko važno. Ali, ako se i oni slažu, ili ako su takvog zdravstvenog stanja da porodica preuzima donošenje odluka, onda je ispravno da se presele u bolje opremljenu ustanovu. Ima staračkih domova koji su kao hoteli. Veoma luksuzno opremljeni i sređeni. Neki imaju veće pripadajuće parkove i dvorišta. U nekima su sobe veće, ili se sam dom nalazi u delu grada koji je lepši i više odgovara porodici. Mlađi članovi porodice žele da budu mirni i zadovoljni. Lakše im je kada znaju da su baka ili deka na nekom veoma lepom mestu. Preseljenje na bolje dobar je potez. U suprotnim situacijama, veoma je teško ako osoba mora da se iz finansijskih razloga preseli u lošiji smeštaj. Tada treba doneti mudre odluke. Bolje je otići i negde dalje, van grada, pod uslovom da kvalitet usluge ostane isti ili čak i bolji, ali po nižoj ceni, nego birati lošiji dom za stare. Ovo drugo svakako treba izbeći.

Promena tipa doma za stare je još jedan u nizu razloga za preseljenje. Misli se na to da je osoba izrazila želju da bude negde u prirodi, van grada, tj. u selu. U manjim mestima i selima ima prelepih domova za stare koji su napravljeni tako da u potpunosti izgledaju kao porodične kuće. Naročito ako je osoba poreklom iz tog kraja, nostalgija će je vući. Čak i ako je dementna, u trenucima kad je bistra biće svesna okruženja i prostora u kom se nalazi. Biće joj prijatno ako je atmosfera podseća na detinjstvo. Čak iako je deo života provela u gradu, nekada u starosti osobama prija da odu što dalje od gužve, iako se ona u gradskim staračkim domovima ne oseti jer su svi u mirnim ulicama. Ipak, čist vazduh i posebna mirna seoska atmosfera nešto je što bi mnogim starijim osobama naročito prijalo.

Pročitajte još:

Starački domovi - o čemu treba voditi računa prilikom izbora

M. K.

Back to Top