Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Test intolerancije na hranu dostupan u laboratorijama u Novom Sadu

Test intolerancije na hrana, šta je to tačno i zašto je sve veća potražnja za njim u biohemijskim laboratorijama. Ako ste mislili da se on radi samo u glavnom gradu, varate se, jer ima ga u ponudi i u laboratorijama u Novom Sadu, tako da Novosađani ne moraju da potežu put već ovaj test mogu uraditi i u svom komšiluku.

Svako ko je zainteresovan za test intolerancije na hranu onda pogledajte laboratorije Novi Sad i nađite onu lokaciju koja Vam najviše odgovara. Test intolerancije na hranu koji se radi u ovim laboratorijama podrazumeva da se analizom uzorka krvi uradi provera kakva je reakcija organizma na veći broj namirnica različitih grupa. Broj namirnica koji se proverava ovim testom iznosi od 90 do 110. One su grupisane u kategorije. Podela je napravljena tako da ona podrazumeva sledeće grupe namirnica: jaja, meso, riba, voće, povrće, mleko i mlečni proizvodi, žitarice, ulja, lekovito bilje, začini, aditivi i ostalo. Opšte je poznato da postoje neke supstance koje nose epitet da su alergeni. One imaju svojstva da kod izvesnog broja ljudi izazivaju imunološku reakciju, koja je u narodu poznatija kao alergija. Alergije imaju svoje blaže i teže oblike. Mogu se ublažiti medikamentima. Uvek je preporuka da se izazivači alergija izbegavaju.

Blog ilustracija: Test intolerancije na hranu dostupan u laboratorijama u Novom Sadu
Foto: Pixabay

Kako otkriti intoleranciju na hranu? Koji su njeni simptomi? Osim što se uz pomoć testa jasno otkriva koje namirnice izazivaju intoleranciju kod nekog, simptomi koji ukazuju na to da ona uopšte postoji su brojni.

Simptomi intolerancije na hranu se manifestuju na razne načine. Tu spadaju:

- gojaznost ili povećana telesna masa
- dijareja ili zatvor
- problemi sa kožom: svrab, osip, akne
- gubitak apetita, mučnina, povraćanje
- insomnija
- hronični umor
- respiratorne tegobe, pogoršanja kod astmatičara
- glavobolja …

Ako imate neki od ovih simptoma to može, a ne mora da znači da je njen uzročnik konzumiranje hrane koja vašem organizmu ne prija. Reakcija je ustvari vrsta imunološkog odgovora, tj. alergije. Ukoliko Vam navedeni simptomi deluju suviše uopšteno, pogledajte sledeći upitnik i odgovorite na njega. Ako ste na neka ili na većinu pitanja odgovorili sa „da“, onda bi bilo poželjno da uradite test intolerancije na hranu kako biste otkrili da li se tu krije uzrok.

Pitanja koja treba sebi da postavite su sledeća:

- Da li Vam se povećala telesna masa?
- Da li osećate da Vam se tečnost zadržava u organizmu, a to se manifestuju putem oticanja?
- Da li ste pospani nakon obroka?
- Osećate li hronični umor?
- Da li patite od zatvora?
- Da li imate često dijareju?
- Da li imate ekceme, ili primećujete crvenilo na koži, ili osip?
- Da li Vas svrbi koža i osetljiva je?
- Da li Vas često boli stomak?
- Da li osećate nadutost?
Razmislite o ovim pitanjima. Ukoliko ste prepoznali simptome, test intolerancije na hranu pružiće Vam odgovore.

Šta se radi nakon što dobijete rezultate testa?

Kada saznate da li imate intoleranciju na hranu, ukoliko ona postoji, potrebno je da se koriguje dijeta. Reč dijeta upotrebljena je u svom izvornom značenju, a to je način ishrane, a ne put do gubitka telesne mase, kako se ona obično tumači. Dakle, kada dobijete spisak namirnica na koje ste intolerantni one se u naredna 3 meseca potpuno izbacuju iz jelovnika. Ova promena uticaće na to da se simptomi intolerancije eliminišu, tako da će razlika biti uočljiva posle izvesnog vremena. Od kada se rade testovi intolerancije na hranu, mnogi pacijenti su došli do jednostavnih odgovora odakle su potekle njihove tegobe i nelagoda koju su osećali. Činjenica je hrana koju jedemo utiče u ogromnoj meri na naše zdravlje. Sve ono što nije dobro, a čega ne želimo da se odreknemo, polako godinama dovodi do toga da se javljaju razni poremećaji i oboljenja. Isto tako, ono što našem organizmu prija u kombinaciji sa ravnotežom i umerenošću u svemu, donosi nam dobrobit i kvalitetan život.

Test intolerancije na hranu je pokazatelj kako organizam reaguje na razne vrste namirnica, kao i na pojedinačne namirnice. On ne treba da bude izgovor za nečije loše navike kada je ishrana i zdrav život u pitanju. Naime, neko ko je neumeren u konzumiraju hrane, pri tom ne bira mnogo i često jede slatkiše i brzu hranu, ne može da pripiše svoj višak kilograma intoleranciji. Osobe koje imaju povećanu telesnu masu u odnosu na normalnu, imaju ponekad običaj da razloge traže u intoleranciji. Nekad govore da nisu gojazne već da imaju višak vode. Sve je ovo moguće, ali sigurno ne u toj meri u kojoj one misle i govore. Konstanto unošenje većeg broja kalorija nego što organizam može da potroši dovodi do gojenja i povećanja telesne mase. Ako je intolerancija prisutna, onda ona nije glavni uzrok debljine. S druge strane, ako se neko hrani poprilično umereno i ne uzima velike količine visko kalorične hrane, a ipak dobija na težini, to znači da je došlo do nekog zastoja. Tada razlog može biti intolerancija na hranu.

Testovi intolerancije na hranu su naučno potvrđeni i oni se rade u medicinskim laboratorijama. Uzima se uzorak krvi u kome se analizira pojava imunološke reakcije na supstance iz hrane. Za razliku od nekih popularnih i nedovoljno utemeljenih ideja o načinu ishrane koji se propagiraju u raznim knjigama i programima dijeta, intolerancija na hranu je naučna činjenica. Rezultat testa je smernica koja treba da vodi pacijenta u daljem planiranju svog načina ishrane. Neke namirnice na koje osoba ima određen nivo intolerancije s druge strane veoma su korisne jer su nutritivno bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Njih treba zameniti ekvivalentima kada je hranljivost u pitanju, a da pri tom te alternative nisu na spisku namirnica na koje je osoba intolerantna.

Pročitajte još:

- Proverite krvnu sliku u laboratorijama u Novom Sadu

M. K.
Back to Top