Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ultrazvučni pregled dojke u ginekološkoj ordinaciji

Redovni godišnji pregled u odabranoj ginekološkoj ordinaciji trebalo bi da bude na listi prioriteta svakoj ženi. Takođe, svaka žena trebalo bi da zna da kontrole kod ginekologa treba da podrazumevaju i ultrazvučni pregled dojki. O preventivi uvek treba pričati i podsećati na njen značaj. Mi ovde često podsećamo na to koliko je važno redovno ići na pregled u ginekoloske ordinacije jer takav stav i način ponašanja spasava živote. Do sada smo govorili o preventivi u ginekologiji uopšte, a današnja tema su preventivni pregledi dojki. Žene ih ponekad izbegavaju jer misle da su neprijatni. Edukacija žena veoma je važna, a ona podrazumeva da ženama treba masovno objašnjavati šta tačno treba da rade i kako da se ponašaju kako bi sprečile pojavu tumora dojke, ili kako bi ga, ako se ipak pojavi, detektovala u ranoj fazi kada je lečenje brže, lakše i sa dobrim prognozama.

Nekada su na televiziji postojale kampanje pod pokroviteljstvom udruženja za borbu protiv raka dojke. Simbol ove borbe je roze traka, koju često možemo videti na nekim proizvodima namenjenim ženama. To mogu biti, na primer higijenski ulošci, sredstva za ličnu higijenu ili šminka. Roze uvijena traka na nekom proizvodu znači da je ta kompanija odlučila da deo sredstava od prodaje tog proizvoda (ili svih svojih proizvoda) donira u cilju borbe protiv ove opake bolesti. Načini da se pomogne su mnogi, a pored doniranja novca, tu treba biti kreativan i iskoristiti neke masovne događaje da se putem njih proširi glas i edukuje stanovništvo. Za početak treba podići svest na viši nivo.

Opšte obrazovanje ne podrazumeva usvajanje znanja o tome kako treba da se ponašamo i šta da radimo kada je prevencija tumora dojki u pitanju. O tome najviše saznajemo samostalno se edukujući, razgovarajući sa svojim ginekologom ili iz sredstava medija. Gostovanja lekara ginekologa u televizijskim emisijama gde oni objašnjavaju šta je to samo pregled dojki i gde daju ženama osnovne smernice koje korake treba da preduzimaju, veoma su korisna. Neke žene znaju više o tome, dok druge imaju pogrešnu sliku, veruju u mitove i zablude. To zavisi i od obrazovanja, vaspitanja i usađenog stepena svesti o tome kako o svom zdravlju treba generalno brinuti. Međutim, priča o najtežim bolestima svima je neprijatna, što je potpuno logično. Tendencija da se ona ignoriše i preskače potpuno je razumljiva. S druge strane, neophodno je biti informisan i edukovan. Kako napraviti granicu između zastrašivanja, panike i neophodne pažnje koju treba posvetiti preventivi? Odgovor je pravilnom edukacijom. Svaka žena danas treba da zna šta je to što sama treba da uradi i na šta da obrati pažnju.

Samopregledi dojke su pregledi koje žena sama na sebi vrši dok se tušira. Postoje odlična video uputstva u kojima je objašnjeno kako treba raditi samopregled dojki.

Video: YouTube

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili niste sigurni da li sve radite kako treba, obavezno se obratite svom ginekologu da Vam objasni i pokaže kako se pravilno vrši pregled. Ne treba da budete opsednuti time, već samo da pratite uputstva i da Vam to bude deo nedeljne rutine. Isto tako, porazgovarajte sa svojim ginekologom o tome koji su još faktori koji nepovoljno utiču. Preventiva nisu samo samopregledi ili ultrazvučni pregledi dojki, već je preventiva stil života. Nije poenta ponašati se neodgovorno i pregledati se redovno.

Pušenje i duvanski dim jeda su od samostalnih faktora rizika. Žene pušači su veoma često u stanju poricanja i ubeđivanja sebe i drugih da to njima neće da se desi i da to nije tako. Uvek će, kao izgovor izvući priču o nekoj stogodišnjoj babi koja puši ceo život i nije joj ništa. Međutim, jedna poseta institutu ili razgovor sa ženama koje su zakasnile, verovatno bi ih razoružale tih uverenja i komentara. Nekada, ne tako davno, naš najčuveniji profesor koji je bio stručnjak broj jedan za lečenje karcinoma dojke, odbijao da operiše žene koje je zatekao sa cigaretom u čekaonici. (To je bilo vreme kada je moglo da se puši u čekaonicama). Žene svoju nemoć da ostave duvan i zavisnost od istog, opravdavaju sebi u svojim glavama tako što minimiziraju njegov uticaj. Ali, to nije tako, štetnost je više nego evidentna i za zdravlje čitavog organizma.

Blog ilustracija: Ultrazvučni pregled dojke u ginekološkoj ordinaciji
Foto: Pixabay

Ima žena koje odlaze na ginekološki pregled dojke samo kad napipaju neki čvorić ili kvrgu. Tada, obično u panici zakazuju pregled i preplašene dolaze u ordinaciju. Savet njima, je da ne paniče, jer ne znači svaka kvržica nešto najgore. Ponekad može biti reč o nekoj, više nego bezazlenoj potkožnoj bubuljici. One mogu da se stvore tako što dlaka uraste. Ili može biti reč o nekoj cisti koja nije opasna. Tako da, unapred ne treba paničiti. Tu se manifestuje moć samo pregleda i redovnih kontrola kod ginekologa. Samim činom odlaska na ultrazvučni pregled dojke jednom godišnje, žena dobija mir i puni se pozitivnom energijom, koja joj uliva optimizam za dalje.

Nasledni faktor nije zanemarljiv. Zato je porodična istorija jedno od privih pitanja koje lekar postavlja svakom pacijentu. Ako žena nema slučajeva ovih oboljenja u svojoj najbližoj porodici, onda je to veoma povoljno za nju. Nasuprot tome, ako postoji porodična istorija, preventiva, redovni pregledi, zdrav život i zdrave navike i pozitivan duh, put su do očuvanja zdravlja u svako smislu. Ako niste do sada išle na ultrazvučni pregled dojke kod ginekologa ovde ćemo Vam opisati kako on izgleda. Pre svega, da razjasnimo, da je to potpuno bezbolan pregled, kao i svaki drugi pregled ultrazvukom. Sonda se prisloni na kožu i njome se prođu sve površine kako bi se na ekranu generisala slika iz svih uglova. Pregled ne traje dugo i daje veoma precizne rezultate koji su vidljivi odmah. Veoma brz i efikasan način da se svaka pacijentkinja koja je imala nekih bojazni ili sumnji umiri.

Još jedan od povoda kada pacijentkinje zakazuju ultrazvuk dojki u ginekološkoj ordinaciji je kada osete bol u jednoj ili u obe dojke. Bol koji opisuju, nije pravi bol, već više senzacija peckanja i sevanja. Ovakvi simptomi uglavnom su hormonalnog porekla i mogu, a i ne moraju imati veze sa menstrualnim ciklusom. Bol u dojci, peckanje ili sevanje, obično je znak nečega potpuno bezazlenog (hormoni). Prvi argument koji treba da Vas umiri je da se ono čega se plašite ne manifestuje tako.

Pročitajte još:

- Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja

M. K.
Back to Top