Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja

Intimno zdravlje žene je nešto što bi trebalo da bude u fokusu i što ne se ne bi smelo zanemarivati ni u kom slučaju. Postoji više istraživanja na temu značaja preventive u ginekologiji, a sva ona ukazuju na to da žene ne vode dovoljno računa o tome.

Kada su ginekološki pregledi u pitanju, mnoge žene imaju predrasude o njima. Smatraju ih neprijatnim i rado ih odlažu i izbegavaju. Ako se tome dodaju gužve u čekaonicama domova zdravlja. Međutim, ne mora da bude tako. Privatne ginekoloske ordinacije nude svojim pacijentkinjama mnogo veći komfor. Pre svega, pregledi se s pažnjom zakazuju, tako da nema gužvi ni čekanja. S druge strane, ambijent u privatnim ginekološkim ordinacijama je po pravilo mnogo prijatniji nego u državnim. Nije svejedno kako izgleda čekaonica i ordinacije jer jasno je svima da boravak u prijatnoj atmosferi može da doprinese da se pacijentkinja pre pregleda opusti i razmišlja pozitivno.

Već je dosta puta bilo reči o tome koliko je važno unapred brinuti o zdravlju i učiniti sve da bi se neka stanja i oboljenja sprečila, a ne lečila. U ginekologiji preventiva i svest o njoj spasava živote i toga bi svaka žena trebalo da bude svesna. Ako bi se sprovela anketa s ciljem da se utvrdi zašto neke žene ne idu redovno kod ginekologa, moglo bi se doći do više zaključaka. Jedan od razloga koji žene često navode, je da im je ginekološki pregled neprijatan. Uzrok ovakvom stavu i uverenju su neprijatna iskustva iz prošlosti ili pogrešno vaspitanje u vezi sa brigom o zdravlju. Nasleđivanje nemara je veoma česta pojava. Ali, šta je sa negativnim iskustvima. To se rešava veoma lako, tj. tako što bi trebalo pronaći zdravstvenu ustanovu, ginekološku ordinaciju i lekare koji Vam ulivaju poverenje. Motiv za menjanje loših navika i preksakaknje godišnjih pregleda kofd ginekologa treba da bude saznanje da ćete nakon pregleda biti mirni imaju u vidu da ste dobili dokaz da str zdravi i da ne morate o tome da brinete. S druge strane, ako neki od nalaza nije u redu, sama činjenica da ste se na vreme javili lekaru znači da je izlečenje mnogo brže i lakše. Ovde ne mislimo samo na najteže ginekološke boleti poput kancera cerviksa ili dojke, već i na neke mnogo bezazlenije pojave. Svaka anomalija i patološko stanje, ako se zanemari, vodi ka eskalaciji i komplikovanijem i dužem lečenju. Zapuštene upale jajnika mogu imati ozbiljne posledice.

Blog ilustracija: Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja
Foto: Pixabay

Što se tiče lečenja steriliteta, nekada žene dođu prekasno na pregled u ginekološkoj ordinaciji. Dešava se da se nakon ispitivanja utvrdi da je uzrok steriliteta upravo zapuštanje intimnog zdravlja. Upale jajnika, razne ciste i slične dijagnoze treba pažljivo i bazljivo tretirati. Kako je reč o zdravlju ženskih reproduktivnih organa, ulozi su veliki. Kada se sve to uzme u obzir, neprijatnost koju neke mlađe žene imaju prilikom odlaska na pregled, ne sme da stoji na putu redovnim kontrolama.

Šta žena dobija kada pronađe ginekologa u koga ima poverenja? Pre svega, dobija saznanje da je njeno zdravlje u sigurnim rukama i veruje da će sprovođenje bilo koje vrste lečenja dati pozitivan ishod. Drugo, uvek se može posavetovati sa ginekologom u vezi sa bilo kakvim nedoumicama. Kako je reč o zdravlju, tu ne sme biti stida i sramote. Nekada žene izbegavaju da prijave određene tegobe zato što im je neprijatno. Ali, uvek treba da budu svesne toga da razgovaraju sa lekarom, čiji je posao da sluša takve priče i da su mu one veoma važne kao bi se postavila dijagnoza. Šta god da je u pitanju, ginekolozi su to već sto puta i čuli i videli, tako da im Vaša priča neće biti ništa novo. Skrivanje tegoba je loše i iz aspekta postavljanja prave dijagnoze. Rezultati ginekološkog brisa, laboratorijskih analiza ili bilo koje druge dijagnostičke metode koja se koristi ne pružaju potpunu sliku ako se ne vežu sa subjektivnim opisom simptoma koje daje pacijentkinja. Generalno, o kojoj god bolesti ili medicinskoj specijalnosti da je reč, stid i sramota su odraz primitivizma. Cena skrivanja činjenica od lekara mnoge je skupo koštala, ne samo kada su ginekološka oboljenja u pitanju, već i mnoga druga.

Blog ilustracija: Kako odabrati ginekološku ordinaciju od poverenja
Foto: Mirandre

Ima žena kojima su cene u ginekološkim ordinacijama izgovor za stalno odlaganje odlaska na pregled. Čak i kad osete neke tegobe, čekaju do poslednjeg momenta da se jave lekaru. Jasno je koliko su ovakvi stavovi pogubni. Pre svega, mit da su cene u privatnim ginekološkim ordinacijama visoke, je samo mit. Cene preventivnih pregleda su u mnogim renomiranim ordinacijama pristupačne. Što se tiče skupljih usluga one se odnose na neke intervencije koje nisu toliko česte i ne spadaju u domen redovne kontrole. Sve je stvar prioriteta. S obzirom na činjenicu da bi neke žene teško odvojile par hiljada dinara za preventivni ginekološki pregled koji uključuje i pregled ultrazvukom, Papanikolau test i uzimanje vaginalnog brisa, a s druge strane bi tu istu sumu potrošile na nešto mnogo manje važno, jasno je da percepcija onoga šta treba da bude prioritetno nije kod svakoga ista.

Privatne ginekološke ordinacije imaju ambijent koji je kreiran tako da one odudaraju od sterilnih i hladnih zdravstvenih ustanova. U čekaonicama se čuje prijatna pozadinska muzika, tu su razni časopisi, TV, Wi-fi i slično, kako bi se vreme čekanja maksimalno prekratilo i učinilo prijatnim. Kada žena ide na pregled, činjenica da će se u ovakvoj atmosferi opustiti veoma je važna, kao što je već naglašeno. Nekada žene imaju bojazni i strujo od ishoda, a nekada im jednostavno treba koji minut da se psihički pripremam za pregled. Ginekološki pregledi nisu i ne treba da budu bolni, tako da nema razloga za tu vrstu brige. I na kraju da se vratimo na sam naslov, a to je poverenje. Treba naći ginekologa koji je stručan i ima izvesno iskustvo, ali koji ujedno svojom pojavom i nastupom ume da uspostavi kontakt i da učini da se, ponekad previše zabrinute žene, osećaju sigurno i ohrabreno. Ljubaznost, prijatan ambijent, preporuka prijateljica sve su činioci koje treba uzeti u obzir. Izaberite mesec u godini koji će biti rezervisan za Vaše redovne ginekološke kontrole kako biste ostale zdrave i bezbrižne.

Pročitajte još:

- Šta su ultrazvučni ginekološki pregledi i kada se oni rade
- Saveti za svakodnevnu preventivu koje daju ginekološke ordinacije

M. K.
Back to Top