Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Saveti za svakodnevnu preventivu koje daju ginekološke ordinacije

Briga o zdravlju žene podrazumeva svakodnevne preventivne akcije koje treba preduzeti kako bi se sprečila pojava mnogih oboljenja. Do sada je bilo rači o tome kako se treba odnositi prema preventivi u ginekologiji u širem smislu te reči. Edukacija ženskog dela populacije posao je koji sporovode i ginekoloske ordinacije i udruženja čiji je cilj da se ovim putem smanji stopa najtežih ginekoloških oboljenja. Međutim, pored ovih oboljenja, postoji niz lakših i učestalijih čija pojava umnogome zavisi od svakodnevnog ponašanja i navika

Blog ilustracija: Saveti za svakodnevnu preventivu koje daju ginekološke ordinacije
Foto: Mirandre

Nekoliko reči o higijeni

Svakodnevno održavanje higijene intimnih delova ženskog tela, nešto je što se podrazumeva. U tu svrhu postoje u ponudi mnogi proizvodi koji se mogu kupiti u apotekama i drogerijama. Tu ubrajamo: specijalne sapune i gelove za intimnu negu, dnevne zaštitne uloške, uloške i tampone koji se koriste tokom menstrualnog ciklusa, irigatore i slično.
Nije nemoguće da nepravilnom upotrebom ovih proizvoda dođe do pojave nekih stanja koje treba lečiti. Svaka žena treba da zna kako se pravilno koji od njih koristi. Ako ipak ima nedoumica, treba da upita svog ginekologa i posavetuje se sa njim.
Proizvod za ličnu higijenu koji, možda, najviše zbunjuje žensku populaciju su gelovi za tuširanje specijalno namenjeni za intimne delove tela. Njihova karakteristika je da su pH neutralni, blagi i da nisu obogaćeni parfemima i supsatncama koje mogu izazvati iritaciju. Reč je i svakodnevnoj nezi sluzokože koja je svakako osetljivija od kože. Jaka sredstva za održavanj lične higijene, kao što su misrisni sapuni, pene za kupanje i gelovi za tuširanje ne samo da mogu izazvati iritaciju, već i alergijske reakcije na kože, a pogotovo na sluzokoži. Zato ne bi trebalo eksperimentisati sa nekom kupokom koliko god da ima intenzivan i lep miris. Nekom možda neće naškoditi prividno jer neće biti reakcije. Međutim, može da se desi da odgovor na hemikalije koje se nalaze u sapunu kod nekih žena ne dođe odmah. On može biti povezan sa imunim sistemom. Ukoliko imunitet žene u nekom periodu oslabi kao posledica stresa ili nekog drugod oboljenja, tada možeda se dogodi da sluzokoža burno odreaguje na neki spun ili šampon na koji dotad nije imala reakciju.

Narušavanje zdrave flore

Kao što postoji i vrevna flora, tako postoji i flora u intimnim regijama. Ona se može narušiti kada konzumiramo antibiotike. Antibiotici deluju na niz bakterija, ali pored onih štetnih koje želimo da ubijemo, straadaju i one dobre koje su deo intimne ili crevne flore. U tu svrhu, kada je pacijent pod antibiotskom terapijom, lekar prepisuje svakodnevnu upotrebu probiotika, ali u određenom razmaku, minimum dva sata nakon uzimanja leka, ali ne ni blizu sledećeg uzimanja antibiotika. Ginekolozi pacijentkinjama savetuju upotrebu vaginalnih probiotika pored upotrebe crevnih probiotika. Vaginalni probiotici sadrže korisne bakterije koje su prirodni stanovnici sluzokože. Oni je štite od razvoja gljivica koje kada se zapate, mogu biti veoma neprijatne, a njihovo lečenje može da se oduži. Ukoliko ipak dođe do pojave kandide, odmah se pristupa terpaijskom lečenju koje prepisuje ginekolog. Savremeni antimikotici koje ginekološke ordinacije prepisuju pacijentkinjama komforniji su za upotrebu nego oni koji su bili aktuelni pre par descenija. To je zato što su danas pakovanja takva da je za terpijako lečenje dovoljna upotreba jedne vaginalete. Ukoliko ne doći do eskalacije, tretman je brzo gotov, ali ima slučajeva kada se ovo stanje duže leči, sve to zavisi i od opšte otpornosti organizma.
Prekomerna upotreba sredstava za higijnu, često tuširanje i sapinjanje sluzokože intimnih delova, ali i sapunjanje kože može da dovede do iritacije i narušavanje zdrave flore. Javljaju se svrab i peckanje. Ovde je najvažnije napomenuti da nijedna žena ne sme da se leči samostalno na svoju ruku. Ako pacijentkinja pije antibiotik i posle nekoliko dana oseti tegobe u vidu svraba, peckanja i pojačanog sekreta, koji svi ukazuju na pojavu gljivica, nikako ne bi trebalo samostalno da odlučuje o terpiji bez odlaska kod ginekoliga. Čak iako je imala slično iskustvo ne treba prvo da ide u apoteku i kupuje vaginalete antimikotike. Uvek prvo lekar trea da potvrdi dijagnozu, jer čak i da je tačna, tu se može potkrasti nešto drugo. Inače, bilo kakve tegobe intimne regije nikad ne treba zanemarivati i čekati da porđu. Isto važi i za lečenje bapskim lekovima ili nabavljanje terapije koja ne ide na recept. Na ovaj način pacijentkinja može samo sebi da naškodi jer odlaganje odlaska kod ginekologa dovodi do eskalacije problema. Česte infekcije koje se ne leče adekvatno imaju ozbiljan negativne posledice.

Prehlada je okidač za upale

Nije da babe ne treba slušati. Kada su lekovi u pitanju, jedino treba slušati svog lekara, ali kada su uputstva koja nam govore da se utoplimo kad je hladno, onda su i babe sto posto u pravu. Hladnoća i prehlada sama posebi nije uzročnik bolesti. Upale nastaju od infekcija. bakterije i mikroorganizmi su prisutni u telu, a promenjeni uslovi sredine dovode do toga da pogoduju njihovom razvoju. Tako je i sa grlom. Ono nas ne boli zbog hladnoće, već je hladnoća ta koja je stvorila uslove da dođe do razvoja upalne infekcije. Bilo kako bilo, svaka devojka treba da misli o zdravlju svojih reproduktivnih organa. Koliko god da voli da nosi kratke suknje i tanke čarape, zimi i kada je hladno, pre svega treba da misli o zdravlju. Mlađe devojke treba da budu svesne da itekako mogu da budu i lepe i privlačne kad nisu razgolićene, a napolju je minus. Upale jajnika veom asu bolne. Mogu se lečiti dugo i ukoliko se često ponavljaju mogu dovesti di pojave steriliteta. Iam više mogućih posledica čestih upala jajnika i sve su negativne.
Saveti za adekvatno oblačenje ne odnose se samo na utopljavanje zimi. Garderoba, tj. veš koji je u direktnom dodiru sa intimnom regijom mora da bude izrađen od prirodnih materijala kako bi obezbedio da koža diše. Neophodno je da je čist i da se redovno menja. Ni u kojim uslovi ne sme da se razmenjuju sa drugom osobom. Isto važi i za kupaće kostime. Kada ih kupujete, probajte ih preko svog veša, iako imaju zaštitnu foliju, i pre nego što ih prvi put obučete obavezno ih operite deterdžentom. Što se tiče prirodnih materijala, veš nije uvek od pamuka i to svaka žena zna. Ženama najinteresantnije donje rublje obično je od sintetike. Njega ne bi trebalo nositi stalno jer sintetika nema svojstva kao pamuk i nije dobro da je stalno u dodiru sa kožom. Intimne delove uvek treba zaštiti i nositi veš.

Upotreba drugih higijenskih sredstava

Ženski ulošci i tamponi koji se koriste tokom ciklusa treba da budu od prirodnih materijala. Svaka žena isproba nekoliko i na kraju nađe svoj omiljeni brend koji joj najviše odgovara. To ne mora da bude, a često i nije, onaj koji se najviše reklamira. Što se tiče dnevnih uložaka, s njima treba biti obazriv i redovno ih menjati. Mnogi su mirišljavi, ali parfemi su hemikalije koje dodatno iritiraju. U vezi sa aparatima kao što su irigatori najbolje je da se svaka žena raspita kod svog ginekologa i dobije odgovore na pitanja da li je to njoj neophodno, kada i kako se koristi.

Preventiva je uvek deo puta do zdravlja. Svakodnevne navike utiču na opšte zdravstveno stanje, pa tako i na intimno zdravlje žene. U ovom tekstu akcenat je na higijena, ali neizostavni deo higijeni su i sredstva za kontracepciju. Odnosno, ne dredstva, već jedno sredstvo – kondom. To što su kondomi nazvani sredstvom za kontracepciju, je ustvari zastareo i neadekvatan naziv. Kondom mora da bude obavezno zaštitno sredstvo u polnim odnosima koje pre svega štiti od polno prenosivih bolesti. Njih ima dosta i tu ne spadaju samo one najgore i najpoznatije. Zato mlade treba konstanto edukovati o tome, da kondomi služe da zaštite pre svega njihovo zdravlje, a tek iza toga da budu sredstvo za kontracepciju. Oni su jedini koji pružaju fizičku barijeru i ne dozvoljavaju da dođe do kontakta sluzokože putem koje se lako prenose razni patogeni. Uvek treba insistirati na tome da se i kod mlađe, ali i starije populacije usadi navika upražnjavanja isključivo sigurnih seksualnih odnosa. Tako svako štiti i sebe, ali i druge.

Generalni zaključak je da se treba pridržavati svih ovih pravila i da ukoliko se uoče neki neželjeni simptomi kada je intimno zdravlje žene u pitanju, što pre ode na ginekološki pregled.

Pročitajte još:

- Ginekološke ordinacije – preventiva je kraljica zdravlja
- KOLPOSKOPSKI PREGLED U GINEKOLOŠKOJ ORDINACIJI

M. K.
Back to Top