Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ginekološke ordinacije – preventiva je kraljica zdravlja

Živimo u 21. veku, a i dan danas neke žene smatraju da kod lekara treba da idu samo kada osećaju neke tegobe. Čak i tad se desi da prosude da bi bolje da budu same svoji lekari. Isto važi i za posete ginekologu koje postanu redovne samo kad je žena u drugom stanju ili se pregled zakazuje kada oseća neke tegobe. Ovde vas podsećamo zašto treba redovno idete na preventivne preglede u ginekoloske ordinacije i dajemo vam neke praktične savete kako da to ne zanemarite i zaboravite.

Blog ilustracija: GINEKOLOŠKE ORDINACIJE -  PREVENTIVA KRALJICA ZDRAVLJA


Kada je žena zdrava i kada ne oseća nikakve smetnje, nema naviku da razmišlja o tome kako bi trebalo otići na pregled. Ako ne postoji neki uigran i proveren sistem organizacije u vidu podsetnika ili pravila kojih se sama pridržava, onda vreme brzo proleti i ona postane potpuno nesvesna da je previdela godišnju posetu ginekološkoj ordinaciji.

Ima i onih devojaka i žena koje iskazuju stav da ne vole da idu kod ginekologa. Da se razumemo, niko ne voli, ali na kontrole se ide radi očuvanja zdravlja. Sveopšte je prisutno i izbegavanje svih vrsta lekarskih pregleda iz straha. To je filozofija u kojoj osoba ima bojazni da joj „nešto ne nađu“ i „bolje da ne čačkam mečku“. Ovakav primitivan način razmišljanja nikome nije od koristi, a nažalost odneo je i mnogo života do sad.

Blog ilustracija: GINEKOLOŠKE ORDINACIJE -  PREVENTIVA KRALJICA ZDRAVLJA


Preventivni ginekološki pregled podrazumeva da se jedanput godišnje urade ginekološki brisevi: Papanikolau test , kao i utvrđivanje grupe vaginalnog sekreta. Pored toga radi se i vaginalni ultrazvučni pregled materice i jajnika, kao i kolposkopski pregled . Takođe, ne treba zanemariti ni ultrazvučni pregled dojki, koji prati preventivno samo-pregledanje koje bi svaka žena trebalo da provodi nedeljno prilikom tuširanja. Osim ovih pregleda, ginekolog može uraditi dodatne briseve ili zatražiti posebne laboratorijske analize ukoliko se za to javi potreba.

Kada žena ostane u drugom stanju učestalost poseta ginekološkoj ordinaciji se menja. O praćenju trudnoće u ginekološkoj ordinaciji pročitajte ovde . Ovaj, za svaku ženu poseban period karakteriše posebna briga o zdravlju mame i bebe, detaljna uputstva u vezi sa ishranom i načinom života kojih se treba pridržavati kako bi sve išlo po planu. Veoma je važno da žena ima poverenja u svog ginekologa i da se prilikom svakog kontrolnog pregleda i posete ginekološkoj ordinaciji oseća prijatno. Ponekad se javi neka bojazan u vezi sa bilo kakvim simptomom u trudnoći, na šta trudnice različito reaguju. Danas se prvo hvataju interneta i guglaju šta bi to moglo biti. Lekar ginekolog je tu da ih umiri i da im potrebna uputstva i smernice. U najvećem broju slučajeva, takve uzbune su lažne. Konstatacija da je bolje prepustiti sve svom izabranom ginekologu, a usput samo osluškivati svoj instinkt, je umerena i zvuči istinito.

Blog ilustracija: GINEKOLOŠKE ORDINACIJE -  PREVENTIVA KRALJICA ZDRAVLJA


Zašto sve devojke i žene treba da idu redovno kod svog ginekologa? Najjednostavniji i odgovor koji svi znamo je zbog očuvanja zdravlja. Lekari apeluju na ženski deo populacije da najozbiljnije shvati pozive na preglede dok ne bude kasno. Kako bi se svi mogući izgovori eliminisali, u raznim opštinama i mestima, organizuju se razni preventivni pregledi za žene, a to su: pregled pokretnim mamografomi kompletan ginekološki pregled. Edukacija igra veoma veoma važnu ulogu, a ona se vrši putem medija i društvenih mreža, kao i na organizovanim tribinama i predavanjima koje se sprovode u okviru neke veće organizacije.

Iako smo već uveliko zagazili u 21. vek fascinantno je koliko je veliki broj žena koje su i dalje poprilično neinformisane kada su ginekološka oboljenja u pitanju i kada je, iznad svega, o prevenciji reč. Ako neki skup, predavanje ili edukaciju neka organizacija i pri tom je upriliči u svojim prostorijama i predstavi je kao deo radne obaveze, onda će odziv biti velik. Kada je organizator opština ili neki sličan organ, onda su prateće manifestacije te koje dovode veći broj ljudi. Nemanje vremena ili nezaiteresovanost za društvena dešavanja u sredini, jedan su od faktora koji utiču na broj posetilaca. S tim što ni prvi ni drugi izgovor ne drže vodu, jer ako sad nemamo vremena za zdravlje, posle ga možda nećemo imati uopšte. Zvuči surovo, ali je tako.

Blog ilustracija: GINEKOLOŠKE ORDINACIJE -  PREVENTIVA KRALJICA ZDRAVLJA


Kako motivisati žene da se edukuju i da prihvate i sprovode svoja znanja

Bilo kakav vid organizacija bi u svrhu opšteg dobra, trebalo s vremena na vreme, ili još bolje sezonski i tradicionalno da organizuje edukaciju žena zajedno sa besplatnim preventivnim pregledima - što bi sve zajedno moglo da se upakuje u neku veću manifestaciju. Sponzori i firme igraju ovde veliku ulogu. Proizvođači ženske kozmetike ili higijenskih proizvoda bi mogli ovu sjajnu priliku da iskoriste u reklamne svrhe. Ženama koje uzmu učešće trebalo bi dati simbolične poklone u vidu paket sponzora. Tako da svi imaju još jedan motiv da se pojave i učestvuju. Tu treba da se čuje reč lekara. Ovakvi skupovi probudili bi mnoge. Zato, apelujemo na sve koji bi imali priliku i mogućnost da u svojoj sredini organizuju događaje sa temom očuvanja zdravlja žene, da razmisle o tome i aktivno se angažuju po tom pitanju.

Kako se setiti godišnje posete ginekološkoj ordinaciji

Vreme proleti, pa nije čudo ako zakažete pregled u ginekološkoj ordinaciji i čujete od doktora da ste poslednji put bili pre četiri godine, a vama se čini da je prošlo godinu i po, dve maksimalno. Lekar potvrdi da ste zdravi i da je sve u redu. Ali, ovakav nemar ne sme da se ponavlja. Evo nekoliko saveta kako da ne zaboravite da zakažete pregled kod ginekologa:

Zakazujte ginekološki pregled svake godine uvek u istom mesecu

Odaberite neki mesec u godini. Vežite ga za neki datum, neki praznik ili nečiji rođendan i za godišnje doba. Svake godine zakažite pregled u tom mesecu. Tako ćete lakše zapamtiti. Ako ste, na primer, odabrali mart mesec, svake godine, oko osmog marta, dana žena, setićete se da pozovete ginekološku ordinaciju i zakažete pregled. Čak i da iz nekog razloga ne možete u martu da odete ili vaš doktor nije tu, vi svakako zovite u martu i zakažite prvi slobodan termin koji je i u skladu sa vašim mesečnim ciklusom (ako ga još imate).

Zatražite od ordinacije da vas podseti putem maila ili sms-a ako su u mogućnosti

Mnogima je teško da se sete i meseca u godini kao termina za pregled. Može lako da se desi da on proleti, a da vi ne odete na pregled i da to tako ostane po strani. Ali, ako ste savesni, čak i da mesec proleti, setićete se sledećeg meseca ili prvom prilikom kad se pomene ginekolog. Ako ginekološka ordinacija u koju odlazite ima neke svoje mailing liste ili slične servise, zamolite ih da vas podsete da treba da dođete na pregled. Čak iako nema, pitajte ih da vas pozovu telefonom. Iako je to tek za godinu dana, svaki klijent je važan i sestre će to sigurno notirati u neki kalendar i pozvati vas.

I za kraj, da ne bude nedoumice. Priča o preventivi ne aludira samo na najgore bolesti, pa je se zbog toga svi klanjau i plaše. Ima mnogo sitnih i bezazlenih stanja u ginekologiji, koja treba na vreme otkriti kako se ne bi pogoršala, u smislu da lečenje bude dugotrajnije.

M. K.
Back to Top