Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta su ultrazvučni ginekološki pregledi i kada se oni rade

Svaka žena treba da zna kolika je važnost ne zanemarivanja redovnih kontrola kod ginekologa. Preventivni pregledi koje obavljaju ginekoloske ordinacije trebalo bi da budu sprovedeni jednom godišnje ili češće ukoliko lekar, ginekolog, tako naloži. Kontrole podrazumevaju nekoliko vrsta ginekoloških pregleda, a jedan od njih je i ultrazvučni ginekološki pregled. Kako izgleda ovaj pregled, i kada ga treba zakazati i čemu služi, saznajte u nastavku.

Blog ilustracija: GINEKOLOŠKE ORDINACIJE -  Šta su ultrazvučni ginekološki pregledi i kada se oni rade


Foto: Mirandre

Ultrazvučna dijagnostika je veoma zastupljena u modernoj medicinskoj praksi. Međutim, ultrazvuk, koji se drugačije skraćeno zove eho, ne koristi se isključivo u dijagnostičke svrhe, već se na određenim frekvencijama može koristiti i u terapijske svrhe. Terapijski ultrazvuk primenjuje se u nekim drugim granama medicine, a u ginekologiji je upotreba ultrazvuka ograničena na dijagnostiku.

Kako ultrazvuk funkcioniše

Ovde be bismo da držimo detaljno predavanje iz fizike, već da objasnimo jednostavnim jezik šta se dešava u ultrazvučnom aparatu, odnosno kako dolazi do toga da se na ekranu pojavi slika nekog organa. Pre svega da opišemo izgled savremenog ultrazvučnog aparata. Postoji puno modela i proizvođača ultrazvučnih aparata. U nekim ordinacijama koriste se stariji modeli, dok neke imaju potpuno nove koji su moćniji i nude funkcionalnosti koje ovi stari nemaju. Da li je to važno, i da li je presudno u odabiru ginekološke ordinacije. Naravno da nije. A evo i zašto. Pre svega, treba napraviti granicu između funkcionalnosti i starosti modela. Kada je reč o starosti, najvažnije je da je aparat ispravan i da daje dovoljno jasnu sliku. To je što se aparata tiče. Ali naravno da je u svakoj kombinaciji jedino bitno stručno mišljenje lekara. Nijedan doktor u ginekološkoj ordinaciji neće dozvoliti sebi da se oslanja na aparat koji je dotrajao ili neispravan. Tako da, budite bez brige. Čak iako vaš lekar u svojoj ordinaciji nema aparat najnovije generacije, to ne znači da taj aparat nije dovoljno dobar da se njime ne može utvrditi veoma precizna dijagnoza. Zaključak je da aparat ne mora biti najnovije generacije da bi se dobila tačna slika i merenja. Ultrazvučni aparat koji se koristi u ginekologiji, takođe se koristi i za preglede abdomena, štitne žlezde i prostate. Čak se u ovim pregledima koristi i ista sonda. Aparat čine monitor, kućište sa tastaturom i sonda. Sonda je deo aparata konusnog oblika koji je putem kabla vezan za kućište. Ona se prislanja delu tela koji se pregleda. U slučaju ginekološkog ultrazvuka, govorimo o nekoliko tipova aparat, tj. sondi. Nekada se koristila abdominalna sonda prilikom ultrazvučnog pregleda materice i jajnika. To je sonda koje se koristi za ultrazvučni pregled unutrašnjih organa stomaka: jetre, slezine, bubrega, pankreasa. Tada je bilo neophodno da se za pregled materice uradi priprema koja podrazumeva da bešika bude puna. Ženama je ovo stvaralo nelagodu i manju ili veću neprijatnost. Naročito ako su išle na preglede u domove zdravlja gde su se često duže zadržavale u čekaonicama nego što su planirale. Bešika je morala biti puna i nisu smele da je isprazne jer nisu znale kada će konačno doći na red. Sa ovom praksom je, na svu sreću, gotovo. Danas su pregledi u privatnim ginekološkim ordinacijama raspoređeni tako da gužvi nema, a čekanja su svedena na minimum. Takođe, danas su mahom u upotrebi ultrazvučni aparati sa vaginalnom sondom. Za ovaj pregled bešika treba da bude prazna. Na sondu se navlači kondom i lekar je postavlja na ulaz u vaginu kako bi ultrazvuk došao do materice i jajnika.

Ultrazvuk je zvuk koji ima frekvenciju iznad gornjeg praga čujnosti za uvo čoveka. Interesantno je da ultrazvuk mogu čuti neke životinje jer su njihove uši projektovane tako da mogu registrovati zvukove više frekvencije.

Ultrazvučni aparat emituje zvučne signal visoke frekvencije (ultrazvukove) koji dolaze do tkiva organa i odbijaju se o njih. Na taj način stvara se slika koja se emituje na ekranu monitora. Ona je crno-bele boje, a može imati neke dodatke kada je kolor dopler u pitanju, koji služe da se putem softverski dodatih boja jasnije grafički prikaže neko svojstvo, kao što je na primer, brzina protoka krvi kroz neki segment u krvnim sudovima. Kada se gleda slika sa ginekološkog ultrazvuka prilikom pregleda materice i jajnika, nekom ko nije lekar, sve to može izgledati kao neka nejasna igra svetla i senki. Tako izgleda pregled većine unutrašnjih organa, te se laici gotovo uvek u sebi zapitaju, kako lekari vide tu šta treba da vide. Naročito što sa pomeranjem sonde, slika se brzo muti i transformiše na ekranu.

Redovni ginekološki ultrazvučni pregled žene koja nije u drugom stanju daće sliku iz koje ginekolog čita merenja debljine materičnog zida (endometrijuma), kao i veličinu jajnika, zatim uočava prisutnost i meri prečnik folikula. Jedna vrsta ultrazvučne dijagnostike je folikulometrija kojim se utvrđuju plodni dani žene, odnosno vreme u kom žena najverovatnije može da ostane u drugom stanju. Dakle, što se tiče običnog ultrazvučnog pregleda tokom redovne kontrole, na njemu nema interesantnih slika, osim ako se ne otkrije trudnoća. Tada ginekolog zamrzne sliku i odštampa je. Pokazuje pacijentkinji sliku embriona koja se u prvim nedeljama ne razlikuje od slike malog zrna pasulja. Kasnijim pregledima tokom praćenja trudnoće, slike postaju sve interesantnije, a na kraju se ide na ekspertski 4D ultrazvuk na kome se vidi beba u tri dimenzije, kako se kreće u realnom vremenu. Iako je boja slike narandžasto bela, ovaj pregled je fantastičan svim roditeljima jer je to prva prilika da vide lice svoje bebe koja se još nije rodila. Do pred kraj zdrave trudnoće, nema nikakve potrebe da se odlazi na 4D ultrazvuk, čak i ordinacije koje ga poseduju ne koriste ga do tad. Ukoliko ste u drugom stanju, a vaša odabrana ginekološka ordinacija nema ovu vrstu ultrazvuka, kad dođe vreme za to, vaš ginekolog uputiće vas da ga uradite u drugoj ordinaciji.

Ultrazvuk dojke

Ovo je takođe ginekološki ultrazvuk za koji se koristi drugačija sonda od abdominalne. Tokom redovnih kontrola kod ginekologa trebalo bi pregledati i dojke koje ginekolog pregleda palpatornom metodom i ultrazvukom.

Da li je ultrazvuk štetan

Naravno da nije. Ako bi bio štetan onda se trudnice ne bi tako često pregledale ultrazvukom koji je inače odlična metoda za praćenje napredovanja fetusa. Tako da budite bez brige, ultrazvuk je samo zvuk koji mi ne čujemo, i koji ne proizvodi nikakve neželjene efekte.

Kada se ide na ultrazvuk

Jednom godišnje tokom redovnih kontrola treba uraditi ginekološki ultrazvuk. Pregledi se rade češće trudnicama i ženama koje su u procesu praćenja i lečenja nekih stanja.

Pročitajte još:

- Ginekološke ordinacije – praćenje trudnoće

M. K.
Back to Top