Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Šta je folikulometrija

Folikulometrija je procedura koja se svakodnevno sprovodi u ginekologiji. Kada se radi folikulometrija i čemu služi, pitali smo ginekologa.

Blog ilustracija: GINEKOLOŠKE ORDINACIJE -  Šta je folikulometrija


Žene koje planiraju trudnoću odlaze u ginekoloske ordinacije kako bi uradile folikulometriju. Folikulometrija podrazumeva nekoliko ultrazvučnih pregleda u ordinaciji, koje je neophodno obaviti u tačno zacrtanom vremenskom periodu u mesecu u odnosu na menstrualni ciklus.

Kada treba zakazati folikulometriju?

Folikulometrija se radi kada žena pokušava da ostane u drugom stanju. Cilj je da se precizno utvrde plodni dani. Ustvari, da budemo još precizniji, uz pomoć folikulometrije utvrđuje se kada nastupa dan ovulacije. Na taj način parovi tempiraju odnose kako bi se mogućnost začeća povećala u odnosu na situacije u kojima se ne prati ciklus, kao ni utvrđivanja plodnih dana. Inače, folikulometrija se radi između devetog i dvadesetog dana od početka menstrualnog ciklusa koji traje dvadeset osam dana. Ako neka žena ima manje ili veće razmake između menstrualnih ciklusa, na primer trideset dana ili više, onda se folikulometrija radi u periodu koji utvrđuje ginekolog. u najčešćem broju slučajeva ovulacija se kod žena dešava dve nedelje pre novog menstrualnog ciklusa. Ali ovo pravilo ne važi za sve. Neke žene imaju ponekad anovulatorne cikluse (mesece u kojima izostaje ovulacija) i u tim mesecima ne može doći do začeća. Zato pretpostavke u vezi sa ovulacijom i plodnim danima nisu uvek nešto na šta se možete pouzdati. Stoga se radi folikulometrija kao bi se tačno utvrdilo da li i kada se dešava ovulacija.

Planiranje trudnoće nije jedini razlog zbog kog se folikulometrija radi. Osim ovog razloga, folikulometrija se radi prilikom lečenja nekih hormonskih dizbalansa kada se prati šta se dešava tokom menstrualnog ciklusa žene. Iz istih razloga, ženama koje nemaju redovne cikluse, radi se folikulometrija kako bi se ustanovilo da li i kada imaju ovulaciju. Takođe, ukoliko je naka žena imala jedan ili više spontanih pobačaja, neophodno je utvrditi uzroke kako bi se otklonili i kako bi žena mogla da neometano iznese celu trudnoću. Tada se, između ostalog, radi i folikulometrija.

Kako izgleda pregled – folikulometrija?

Iako zvuči kao nešto novo i komplikovano, žene treba da znaju da su ovakav pregled već imale više puta, ali ne pod tim nazivom. Naime, folikulometrija je običan ultrazvučni pregled materice i jajnika. Za pregled se koristi vaginalna sonda preko koje se stavlja kondom. Za razliku od ultrazvučnog pregleda koji se radi običnom sondom kada je neophodno da bešika bude puna, kod korišćenja vaginalne sonde bešiku treba isprazniti pre pregleda. To je znatno komfornije, nego kada treba da se tempira da bešika bude puna za pregled, što ume da bude neprijatno. Sve žene koje su nekad imale ovakvo iskustvo, znaju dobro o čemu je reč. Ali, na svu sreću vaginalne sonde imaju primat u odnosu na obične, tako da su ultrazvučni pregledi u ginekološkim ordinacijama danas mnogo prijatniji. Folikulometrija ne podrazumeva samo jedan ultrazvučni pregled, već nekoliko njih. Oni se rade dan za danom u određenom, već navedenom, intervalu tokom mesečnog ciklusa žene. Svaki pregled traje desetak minuta.

Šta se folikulometrijom meri?

Folikulometrija služi da bi se izmerio prečnik folikula. Folikul se sastoji od opne, ispunjen je tečnošću i unutar njega se nalazi jajna ćelija. On je u obliku kružnog balona i na ultrazvuku se vidi kad dostigne veličinu od 7 mm. Inače, on nastavlja da raste konstantno i to po milimetar do dva dnevno u danima koji prethode ovulaciji. Kada je folikul zreo on se tad naziva Grafov folikul. Njegov prečnik je od 18 do 25 mm. Ovulacije je ispuštanje jajne ćelije iz jajnika i njen silazak putem jajovoda do materice. Tome prethodi pucanje folikula kako bi jajna ćelija mogla biti ispuštena. Dan u kome se dešava ovulacija je plodan dan i tada žena može da zatrudni Tačnije, to je period koji traje od 12 do 24 časa. Kada folikul pukne jajna ćelija uz pomoć horionskih čupca biva istisnuta u matericu. Ako ovo do sad niste znali, onda vam je sad jasnije da je zapravo samo jedan dan plodan u toku menstrualnog ciklusa. Zašto se onda kaže „plodni dani“, a ne „plodni dan“? to je zato što spermatozoidi koji nose ženski pol, mogu da prežive u telu žene i do 72 sata. Ukoliko je žena imala nezaštićeni polni odnos do 72 sata pre pucanja folikula i oslobađanja jajne ćelije, spermatozoidi mogu sačekati taj događaj.

Folikulometrija kao način da se utiče na pol deteta

Iz prethodnih rečenica možda vam je već jasno šta ovaj podnaslov znači. Naime, ako spermatozoidi koji nose ženski pol bebe mogu duže da opstanu u telu žene od onih koji nose muški, onda se ovo saznanje može iskoristiti da bi se delimično uticalo na pol deteta. Ovde naravno nema nikakve garancije ni sigurnosti, ali ko želi, može da pokuša. Folikulometrijom se utvrđuje tačno vreme ovulacije. Ako se odnosi tempiraju za dan dva ranije, onda se povećava verovatnoća da ukoliko dođe do začeća, da će beba biti devojčica. Nasuprot tome, ako se odnos tempira tačno kada je ovulacija, onda su šanse da se začne muško dete veće, jer spermatozoidi koji nose Y hromozom brži od onih koji nose X. Brzina protiv strpljenja učinili su da se rađa podjednak broj muške i ženske dece. to je balans koji je priroda stvorila.

Da li folikulometrija ima neke nus-pojave?

Nema. Folikulometrija je kao i svaki drugi ginekološki ultrazvučni pregled, potpuno bezopasna po zdravlje i naravno, potpuno bezbolna. Ultrazvuk nema nikakav štetan uticaj na organizam, i zato se on radi i trudnicama, bez ikakve bojazni. To je jednostavno zvuk, čijim odbijanjem o tkivo dobijamo formiranu sliku.

Kolika je cena folikulometrije u ginekološkim ordinacijama

U ginekološkim ordinacijama cene folikulometrije su veoma povoljne i kreću se od 1500 din pa na više. Potrebno je kontaktirate odabranu ginekološku ordinaciju i zakažete folikulometriju u skladu sa danima vašeg ciklusa i njegovim trajanjem. O svemu ostalom ćete se dogovori sa ginekologom.

Zašto je dobro raditi folikulometriju kada se planira trudnoća

Mnogi parovi kada odluče da imaju potomstvo, ne žele previše da čekaju. Neki imaju stav kad bude biće. Međutim, može da se desi da do začeća ne dođe odmah upravo zbog toga što parovi nemaju odnose kad treba, već suviše rano u toku ciklusa ili suviše kasno. Jednostavno, preskoče plodne dane, a nisu toga ni svesni. Ili koriste neke neprecizne metode određivanja plodnih dana, kao što su neke aplikacije koje nikad ne mogu da vide ono što ginekolog vidi na ultrazvuku. Ako se ovakva situacija ponovi nekoliko meseci, neki parovi se zabrinu da nešto nije u redu. Ni iz čega mogu stvoriti grč koji pravi dodatni pritisak. Da su u startu otišli na folikulometriju sve bi bilo jednostavnije.

Druge metode određivanja plodnih dana

Pored folikulometrije postoje neke indirektne metode preko kojih se utvrđuju plodni dani. Međutim, ni jedna od njih nije tačna i precizna kao folikulometrija.

Pročitajte još:

- Ginekološke ordinacije – praćenje trudnoće
- Ginekološke ordinacije – preventiva je kraljica zdravlja

M. K.
Back to Top