Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Umesto da menjate bravu kupite sigurnosna vrata

Ako još uvek niste svoja stara obična ulazna vrata zamenili novim sigurnosnim vratim , krajnje je vreme da to učinite. Nije bitno koje je doba godine, da li je leto ili zima, odluka da se postave sigurnosna vrata ne bi smela da čeka.

Kada se nađete u situaciji da treba da promenite bravu iz ovog ili onog razloga razmislite o tome da li to treba da učinite. Bravu menjamo kad se preselimo, kad izgubimo ključ ili kada se stara pokvarila. Tada zovemo bravara i on nam uradi zamenu brave novom. Ova investicija uglavnom ne košta mnogo, ali može ići i do nekoliko hiljada dinara kada su u pitanju složenije brave koje s a unutrašnje strane imaju ugrađen integrisan ključ. Ovde je naravno reč o obučim bravama i o običnim ulaznim vratima koja se još uvek nalaze na ulazu u mnoge stanove i kuće. Zašto Vam ovde sugerišemo da razmotrite odluku da staru bravu na vratima ne menjate novom, pročitajte u nastavku.

Blog ilustracija Umesto da menjate bravu kupite sigurnosna vrata


Foto: Pixabay

Već je bilo reči o tome ko ne treba da kupuje sigurnosna vrata, ako Vi mislite da Vam ona nisu potrebna, pročitajte taj tekst. Ovde ćemo Vam izneti neke statistike koje su napravljene na osnovu najnovijih istraživanja o bezbednosti a tiču se sigurnosnih vrata. Naime, preko 93% upada i provala u stanove i poslovne prostore dešava se na objektima koji nisu osigurani nekom kategorijom sigurnosnih vrata. Istraživanje izvršenih krivičnih dela provale i razbojništva pokazalo je da kriminalci tipuju )kako se to u žargonu kaže) stanove i kuće u koje brzo i lako mogu da uđu bez pravljenja mnogo buke i bez potrebe da koriste poseban alat koji bi takođe napravio buku. Ovo je naročito važno za stanove, jer oni su uglavnom u zgradama gde uvek postoji rizik da će neko čuti buku, bez obzira na doba dana. Unapred proračunati planovi uključuju i to da se provalnici retko odlučuju za stanove i kuće sa sigurnosnim vratima, osim u slučajevima kada znaju da će tu naći nešto veoma vredno. Ovakve akcije su srodne scenarijima za film, zahtevaju dugoročno i pažljivo planiranje, i zato su, kao što smo rekli više u zoni fikcije nego realnosti. Nasuprot tome, obična ulazna vrata su magnet za lopove. Isto istraživanje je pokatalo da se veći deo njih, preko 82% unapred priprema za provalu i detaljno razrađuje plan kada i kako izvršiti upad, koliko se zadržati i kako pobeći. Ostali ne prave skoro nikakve planove i nasumično upadaju u stanove i kuće. To su uglavnom narkomani koji su u upali u tešku apstinencijalnu krizu i ne biraju sredstva i načine da dođu do novca. Oni su skloni i da nanesu povrede i da za sobom ostave žrtve ako se desi takva situacija. Zato su ovakve provale najopasnije. I jedne i druge provalnike, odbijaju i udaljavaju sigurnosna vrata. Zašto? Zato što, čak i kad bi zanemarili ogromnu buku koju bi napravili prilikom pokušaja provale, nikako se ne može zanemariti vreme koje je potrebno. Za sigurnosna vrata treba puno vremena, tačno koliko – zavisi od same kategorije sigurnosnih vrata. Sad je još više jasno zašto su obična vrata magnet za sve njih, jer uz jednostavan alat i malo veštine, gotovo bez buke mogu ih otvoriti.

Pored ovih poučnih statistika, treba da se zapitate čemu vam služi brava na vratima. Naravno da biste ih zaključali i tako osigurali sebe, svoju porodicu i imovinu. Ali, ako sada znate da niste sigurni ni tako – dobićete odgovor na pitanje zašto da ne menjate staru bravu novom. Na pitanje da li su sigurnosna vrata skupa već smo pokušali da damo odgovor, te ga možete pročitati na našem blogu.

Blog ilustracija Umesto da menjate bravu kupite sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

Kada prikupite sve ove informacije, i sagledate objektivno situaciju i sami ćete doći do zaključka da svako treba da ima sigurnosna vrata i da se uopšte ne isplati i dalje imati obična ulazna vrata. ako tome pridodamo i jednostavnu činjenicu da sve više ljudi kupuju sigurnosna vrata jer su ona znatno pristupačnija u odnosu na period od pre par decenija, onda sledi zaključak da će svi oni koji nemaju sigurnosna vrata polako postati manjina, i to manjina koja je meta razbojnika. Ako ste i Vi jedan od njih, logično je da se verovatnoća da ste vi sledeći, tom činjenicom povećava. Ovo je jednostavna matematika sačinjena od činjenica i statistike, a ne iracionalno zastrašivanje.

Generalno, kada je o bezbednosti doma reč, treba naglasiti da sve kritične tačke treba dobro pokriti. Pored ulaznih sigurnosnih vrata koje bi trebalo da postanu standard, treba misliti i o prozorima i terasama, naročito ako stanujete u prizemlju ili na prvom spratu. Razmesite koja su sve mesta kroz koja bi neko mogao da uđe u Vaš stan. Ako je to terasa, ugradite rešetke. Isto važi i za prozore. Ako živite u zgradi, dogovorite se sa komšijama da investirate u sigurnosne kamere koje će snimati svakog ko ulazi i izlazi iz zgrade, a da se pri tom snimci čuvaju na nekom serveru. Pobrinite se da ulazna vrata u zgradu uvek budu zaključana i da je interfon uvek u funkciji. Na skupštini stanara porazgovarajte o bezbednosti u Vašem kraju i šta sve možete vi kao stanari da uradite kako biste poradili na sopstvenoj sigurnosti. Budite obazrivi ko se mota oko zgrade, naročito noću i uvek razgovarajte sa komšijama o tome. Ako primetite nešto sumnjivo obavestite organe reda, jer, ko zna, možda oni već sumnjaju na neke aktivnosti u Vašem kraju i možda im baš Vi pomognete da spreče neki potencijalni kriminalni akt.

Uvek budite svesni da su životi Vaših ukućana na prvom mestu i krenite od sebe. Nemojte misliti da su sigurnosna vrata pomodarstvo ili da treba samo bogati da ih imaju. Kradljivci ne biraju i ne znaju da li Vi iza Vaših običnih vrata imate nešto ili nemate ništa, a kad upadnu, već je kasno. Bolje sprečiti nego lečiti. Izneli smo sve činjenice, a na Vama je da razmislite i donesete odluku. Ako vas brine finansijski momenat, ili imate nešto preče sad, znajte da prodavci sigurnosnih vrata daju mnoge pogodnosti pri plaćanju, kao i kupovinu na rate bez kamate. Tako dolazimo do toga da svako danas može sebi da priušti sigurnosna vrata. Demontaža starih vrata i ugradnja novih je brz, jednostavan posao koji obavlja stručna i već uigrana ekipa, tako da budite bezbrižni!

M. K.

Back to Top