Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Unapređenja i novine u privatnim vrtićima

Privatni vrtići poznati su po tome da stalno rade na tome da unapređuju svoj rad. Ne samo to. Oni nastoje i da poboljšaju izgled i opremljenost samog objekta. Evo nekih primera kako se može unaprediti rad privatnog vrtića.

Da počnemo od najočiglednijeg i najjednostavnijeg. To je oprema koju privatni vrtici Poseduju i koja se koristi kao didaktički materijal ili kao osnova za sprovođenje nastavnih aktivnosti i raznih edukativnih igara. Izgled soba u kojima deca borave, hodnika, trpezarija ali i dvorišta, nešto je što prvo primećujemo kada dođemo u vrtić. Možda je nekom očigledno, ali treba naglasiti da je sam izgled nešto što roditelji prvo primećuju kada krenu da obilaze privatne vrtiće u potrazi za onim koji bi bio najbolji za njihovo dete. Neki vlasnici vrtića ovo zanemaruju misleći da su neke druge vrednosti najvažnije i da će upravo zarad njih oni privući nove članove. Ali to je varka. Naravno da je neuporedivo važnije kakav je kvalitet vaspitno-obrazovnog rada i kvalitet osoblja tj. vaspitača koji direktno rade sa decom, ali evo zašto to nije dovoljno za početak da jedan privatni vrtić privuče veći broj dece. Naime, roditelji koji biraju vrtić kreću u razgledanje slika i obilazak. Neko će na to reći da nije važno što neki vrtić ima lepše sobe i novije igračke ako kvalitet rada u njemu nije isti kao u nekom drugom koji nije toliko privlačan. Ali, dok biraju privatni vrtić, roditeljima prvi utisak nikako ne može biti način rada jer oni ga još uvek ne poznaju. Preporuke prijatelja takođe nisu toliko uticajne. Jednostavno, roditelji podsvesno osećaju da je za njihovo dete bolje i bezbednije mesto koje je lepo uređeno u odnosu na neko koje izgleda lošije. Prvi utisak je veoma jak i on veoma puno utiče na konačnu odluku. Zato, ako ste vlasnik privatnog vrtića ili planirate da ga osnujete u nekoj budućnosti, ne zanemarujte nipošto snagu prvog utiska koja dolazi iz izgleda objekta.

Blog ilustracija: Unapređenja i novine u privatnim vrtićima
Foto: Pixabay

Sva se gleda. Veličina i osvetljenost prostorija. Sadržaj soba i opremljenost igračkama, nameštajem i nastavnim materijalima. U oko upadaju i razni panoi sa crtežima ili police na kojima su izloženi kreativni radovi dece i vaspitača. Ovo je ujedno i najlepša moguća dekoracija samog vrtića. Roditeljima stvara utisak atmosfere u kojoj se uvek nešto stvara i u kojoj dete može dosta toga da nauči. Takođe, izloženi dečiji radovi i razne skulpture govore o tome da se sa decom radi i da im se posvećuje puna pažnja. Kada vidite kako se neke od ovih kreacija maštovite i zanimljive, pomislite ko su ti inventivni i kreativni ljudi koji imaju ovoliko ideja. Automatski polusvesno donosite zaključak da su vaspitači kvalitetni i posvećeni. Nasuprot tome, prazni zidovi ili neka minimalna dekoracija koju nisu pravila deca i vaspitači, mogu umnogome umanjiti utisak o samom prostoru, koliko god da je on možda čist, nov, osvetljen. Ispada da nema ko da ga ukrasi. Kao da fali mašte i ideja. Šta se onda radi u vrtiću ako se svakodnevno bar po malo ne crta, slika ili pravi neka zabavna skulptura? To je utisak koji nose prazni zidovi i poluprazne police.

Slično tome, igračke i oprema veoma su važni. Da ne bude zabune, ne treba sve da bude hi-tech i super moderno i novo. Najvažnije je da sobe ne deluju prazno. Isto tako, ne treba ni da budu pretrpane igračkama. U ovom smislu, mnogo je gore kada uđete u sobu i steknete utisak da deluje praznjikavo, da na policama ima tek poneki meda ili knjiga. Zapitate se čime će se deca zabaviti tokom dana i kako će se organizovati aktivnosti ako nema gotovo ničega. Potrebno je da oprema i igračke budu što raznovrsnije. Neki vrtići vole da naprave podelu prostora prema centrima interesovanja na: likovni centar, poznavanje saobraćaja, biblioteka itd. Svaki deo ima svoj mali kutak u kome su igračke i drugi materijal iz te oblasti. Ne mora da bude tako, ali svakako treba dosta uložiti u to da privatni vrtić ima igračke koje su interesantne i dečacima i devojčicama, ali i različitim uzrastima. Na policama, osim igračaka uvek treba da bude knjiga. Knjige su odličan izvor i alat uz pomoć koga se može organizovati mnoštvo aktivnosti. Čitanje priča ili dečijih enciklopedija stvara pravu osnovu za jedan zanimljiv čas sa decom. Manjak knjiga ili igračaka veoma je ozbiljan nedostatak koji jedan vrtić može da ima.

Što se tiče novina i unapređenja, ono što svako ko ima privatni vrtić treba sagleda je šta je to što bi moglo da se poboljša i popravi. Uređenje dvorišta veoma je važno. Dvorište je mesto u kom treba sprovoditi što više aktivnosti kad god je vreme lepo. Shodno tome no mora biti bezbedno, ali i praktično opremljeno. Poželjno je da postoji što veći ravan prostor na kome bi se mogle igrati razne igre. Podloga može da bude trava koja se redovno šiša, ali i neka veštačka podloga kao što je na primer tartan. On je mekan i štiti decu od povreda. Nasuprot tome, beton i asfalt su loše rešenje. U pitanju su mala deca koja nisu toliko spretna i lako padaju. Treba ih zaštiti. Ako privatni vrtić ima svoje dvorište, potrebno je sagledati šta sve može da se uradi kako bi se ono unapredilo. Ne se trebalo uljuljkivati ili čekati neko drugo vreme. Kvalitet dvorišta može da privuče nove polaznike, a i da obezbedi daleko bolje uslove za rad ustanove. Što više vremena napolju veoma je važno za zdravlje i imunitet.

O unapređenjima treba stalno razmišljati. Ona se ne odnose samo na prostor, iako je ovde primarno reč o njima jer, kao što smo rekli, prvi utisak ima ogromnu moć. Isto tako, ako je privatni vrtić počeo sa radom u prostoru koji se ne da tako lako modifikovati, treba razmisliti i o eventualnom preseljenju u veći i komforniji objekat. Što se tiče strukturalnih unapređenja, ona se odnose na poboljšanja u nastavi, kontrolu kvaliteta rada osoblja i primenu novih programa. Znanja koja su u današnjem svetu najtraženija treba usvajati od malih nogu. Tako, na primer, preporuka je privatnim vrtićima da u okviru redovne nastave uvrste časove engleskog jezika koji bi bili uključeni u osnovnu cenu kako ne bi dolazilo do nekih podela na decu koja idu na te časove i onu koja ne idu.

Osoblje treba redovno slati na edukacije i seminare ili im uplaćivati onlajn kurseve kako bi bili u toku sa novim saznanjima i metodama u radu sa decom.

Pročitajte još:

- Prekid adaptacije deteta na vrtić


M. K.

Back to Top