Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Vrste snimanja zuba u stomatološkim rendgen centrima

Koje vrste snimanje zuba se nude u stomatološkim rendgen centrima? Svako ko odlazi da snimi zube pre svega trebalo bi da bude upoznat sa tim koji snimak treba uraditi, a najbolje je da se pojavi sa uputom od zubara, iako to nije neophodno.

Pre neke stomatološke intervencije gotovo uvek treba da se uradi snimanje zuba u skladu sa uputom stomatologa. Nekada je potrebno pojaviti se sa sva različita snimka od kojih je jedan mali, a drugi veliki. U čemu pacijenti greše najviše? Nekada dođu na snimanje zuba bez uputa, a da ni sami nisu sigurni koju regiju treba snimiti. Tada se dešava da pokažu na pogrešan zub, tražeći na primer mali snimak zuba, a da ustvari treba da se uradi veliki snimak na kome se vidi cela vilica. Isto tako, još jedna od zabluda je vezana za upotrebu 3D tehnologije. Ima pacijenata koji misle da je to vrsta snimanja zuba koja treba da se radi uvek i da je to samo naprednija varijanta 2D snimka. Kao kada bismo upoređivali snimanje nekom strom video kamerom i snimanje modernim digitalnim kamerama koje imaju daleko bolju rezoluciju. Ali to nije uopšte tako. Naime, 3D snimak zuba radi se samo u izuzetnim slučajevima i to samo onda kada na običnom 2D snimku ne može da se vidi ono što treba ili kada iz te ravni slika nije dovoljno jasna.

Blog ilustracija: Vrste snimanja zuba u stomatološkim rendgen centrima


Foto: Pixabay

3D snimanje zuba duže traje i malo više zrači nego obično snimanje. Iako su to i dalje male doze zračenja, ipak nema potrebe da se radi ova vrsta snimanja zuba kao to nije neophodno. U takvim slučajevima, odnosno u većini slučajeva dovoljno je uraditi 2D snimanje, odnosno pravljenje dentalnog radiograma ili velikog panoramskog snimka koji se još zove ortopan.

Da ne bi bilo zabune, podela je veoma jednostavna, a ovde ćemo je još jednom razjasniti. 2D snimci zuba modu biti mali i veliki. Na malim snimcima koji su detaljniji vidi se samo par susednih zuba. Ovi snimci zovu se dentalni radiogrami. Na velikim snimcima vide se svi zubi u vilici i gornjoj i donjoj tako da je na njemu sve prikazano, ali sa manje detalja. Nekada je potrebno doneti oba snimka, a nekad zubar traži samo jedan snimak, najčešće mali snimak.

Na malom snimku vidi se mnogo više detalja stanje jednog zuba ili nekoliko susednih zuba. Kada se kaže nekoliko to je ustvari dva ili tri zuba. Prikazano je stanje korena, kao i zubni kanali. Ako postoji neka upala u samom korenu to se na snimku vidi. Nekada je upalni proces lociran između dva zuba i tada je mnogo važno da se uradi mali snimak zuba jer inače se ne bi znalo tačno koji su zubi tačno time zahvaćeni. Ako se ne bi radio snimak i ako se ova upala ne bi lečila na ovaj način već napamet, moglo bi da se desi da se lečenje vrši na pogrešnom mestu i da se samim tim ošteti i deo zdravog tkiva.

Dijagnostika je u stomatologiji veoma važna a ona je u ovom slučaju veoma jednostavna. Pruža puno informacija. Bezbolna je, a samo snimanje kratko traje. Ne samo da je snimanje zuba bezbolno već je i bezopasno. Nekima deluje da je u pitanju opasno zračenje jer se radi o glavi, ipak to uopšte nije tako.

U rendgen centrima koriste se novi savremeni aparati. Zahvaljujući tome i zračenje je smanjeno. Noviji aparat znači i siguran aparat. Količina zračenja vremenom je znatno umanjena. Naročito se vodi računa o deci. Kod njih se količina zračenja koje se emituje tokom snimka zuba smanjuje i za 70%. Cilj je da snimanje bude potpuno bezopasno. Štaviše ono to i jeste jer je doza koju telo upije tokom jednog snimanja manja od pozadinskog zračenja, odnosno razlike u kosmičkom zračenju između dva grada. Ako ovo nije dovoljno jasno, dovoljno je reći da više zrači jedan let avionom koji traje nekoliko sati, od snimanja zuba. Što se tiče 3D snimanja zuba ono se primenjuje u nekim komplikovanijim slučajevima i samo kada je neophodno. Za razliku od običnog snimanja koje je gotovo za par minuta, 3D se duže radi jer treba oko 30 minuta da se snimak obradi.

Cena snimanja zuba razlikuje se kada su 2D i 3D tehnologije u pitanju. Ona se kreće od oko 500 do 1600 dinara za obične snimke, a 3D snimanje je skuplje i vena ide do oko 50 evra. Skuplje snimanje se ne radi često, ali ne zato što treba uštedeti novac, već zato što nije neophodno.

Kada se dođe u ordinaciju za snimanje zuba, najbolje je poneti uput. Ako ih pitate telefonom reći će vam da nije neophodno da ga imate sa sobom, ali je bolje zbog toga da ne morate ponovo da dolazite ako se napravi pogrešan snimak.

U dentalnim rendgen centrima vodi se strogo računa o svim protokolima koji propisuju zdravstvenu bezbednost pacijenata. Tako da kada dođete tamo, treba da se pridržavate saveta i preporuka koji su jasno istaknuti. Priprema za snimanje je takva da je sasvim dovoljno da poskidate nakit sa glave i vrata. Nikakva druga priprema nije potrebna. Kada zovete da zakažete, reći će vam kakva je procedura, ali sigurno će vas pitati da li imate uput. Ovo je jedna od zdravstvenih ustanova u kojoj se obično ne zakazuje snimanje jer se ono brzo radi tako da nema potreba da se zakazuje i da se prave rasporedi. Ipak, možete zvati da pitate da li je gužva ili nije i kada je najbolje da dođete. Ako ne želite da komplikujete dovoljno je samo da se pojavite i sačekate rad. Obično ga nema, a ča iako neko čeka, snimanje ide brzo, tako da ćete za kratko vreme doći na red. Ne zaboravite da kažete u kom formatu želite da dobijete snimak, na primer na CD-u ili da se pošalje na e-mail zubaru direktno.

Pročitajte još:

- Koliko zrači snimanje zuba

M. K.
Back to Top