Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za i protiv – sobna vrata sa staklom

Zastakljena sobna vrata bila su veoma popularna u prošlosti, naročito u kućama. U stanove su se ugrađivala tipska vrata koja su mahom bila jednobrazna. Da li se vraća trend sobnih vrata koja imaju veće površine u staklu i koje su njegove prednosti, a koje mane?

Kvalitetna sobna vrata dolaze u mnogo različitih varijanti i modela. Nije novina da postoje i ona koja imaju drvenu osnovu, tj. okvir, dok im je veća površina u staklu. Pre više decenija u nekim varijantama gradnje ovakva vrata bila su standard. Vezuju se i za neke regije i specifičnu lokalnu arhitekturu. Danas su itekako prisutna i sve više se vraćaju u modu, samo u nekoj izmenjenoj, savremenijoj verziji.

Da počnemo od davnih vremena. Tipovi gradnje koji su specifični za određenu geografsku regiju, nose sa sobom i osobenosti vezane za enterijer. U vojvođanskim kućama koje su građene pre dva veka, pa sve do onih koje su nastale u doba pre I svetskog rata, mogu se videti unutrašnja sobna vrata, koja po pravilu imaju donji deo od drveta, a gornji od stakla. Stakleno okno podeljeno je na četiri celine. Inače, gornji deo sobnih vrata, koji je u staklu imao je iznad i ispod zakačenu laganu šipku u vidu malih garnišni na koje su nanizane providne zavese od materijala koji je sličan grubljem tilu. Na ovaj način sobna vrata su delovala raskošnije i bogatije. Pošto su stakla bila obična prozirna, ova zavesa je činila da vrata ne deluju suviše obično. Delimično je imala ulogu da stvore veću privatnost i da unutrašnjost sobe nije vidljiva, dok svetlost više prodire zbog toga što je polovina površine u staklu. Donji deo vrata ju u drvetu, što je praktično i iz razloga da se ovakva sobna vrata ne mogu tako lako razbiti kao ona koja su cela u staklu. Ta sobna vrata iz prošlog i pretprošlog veka imala su staklena okna koja su poprilično tanka. Tada nije bilo toliko izbora stakala koja su ukrašena, dezenirana, dupla vakuumska ili peskirana, tako da su te simpatične zavese igrale bitnu ulogu. Danas se ovakva vrata mogu videti u kućama sagrađenim najkasnije u tridesetim godinama dvadesetog veka. U etno kućama i salašima takođe su prisutna, kao deo folklora i tradicije.

Blog ilustracija: Za i protiv – sobna vrata sa staklom


Foto: Pixabay

Današnja, savremena sobna vrata sa staklom su nešto drugačija. Ne mnogo, jer sobna vrata nemaju neke revolucionarne promene, samo se na suptilan način linije i materijali menjaju tokom vremena.

Razlika između toga što je bilo nekad i sad je u tome što su danas sobna vrata mnogo raznolikija i postoji veći broj modela u ponudi. Kada su staklena vrata u pitanju, osnovna razlika je u tome kolika površina je u stalku. Prodaju se i modeli koji su skroz u staklu koje je ispresecano drvenim lajsnama i uokvireno ramom. Drugi tip su sobna vrata koja su do pola u drvetu, a gornja polovina u staklu. Postoje i varijacije na temu u kojima je manja površina pokrivena staklom, koje služi više kao ukrasni detalj, a veća je u drvetu. Kod poslednjih, staklo ne vrši ulogu većeg propuštanja svetlosti, već je tu u dekorativne svrhe.

Dakle, koje su prednosti, a koje manje? Kada kupujete nova sobna vrata, ne zaboravite da postoje i ova koja su cela ili polovično u staklu. Nemojte ih smetnuti s uma jer imaju dosta pozitivnih osobina i prednosti.

Prva prednost ogleda se u tome da dopuštaju većoj količini svetlosti da cirkuliše između prostorija. Obično su hodnici i predsoblja ti koji su mračni, te ovakvim sobnim vratima uspostavlja veza sa susednom prostorijom i obezbeđuje se da se inače mračan hodnik osvetli prirodnom sunčevom svetlošću. Vrata koja su u staklu su veza sa dnevnom sobom ili trpezarijom. Ako Vam je hodnik, tj. predsoblje mala i nebitna prostorija u unutrašnjem rasporedu, možda će vam biti zanimljivije da ovakva sobna vrata postavite između dnevnog boravka i trpezarije. U svakom slučaju, svetlost će se ravnomerno distribuirati između ovih prostorija, tako da će ona koja ima slabiji izvor svetlosti, ipak biti osunčanija.

Sledeća tačka koja spada u dobre strane i prednosti odnosi se na to da staklena vrata pružaju utisak većeg prostora. Kada su ovakva sobna vrata između dve sobe, tj. prostorije, imamo utisak da je reč o neprekidnoj celini i jedna i druga nam deluju veće. To je sličan efekat onome koji se postiže upotrebom ogledala. Prostorije koje na celom zidu imaju ogledalo svakome će izgledati da su duplo veće, pa čak i više od toga. Koliko god da ste svesni činjenice da je to ustvari zid i da nema ništa uza, te da sve što vidite predstavlja odsjaj u ogledali, ipak utisak veličine ne možete izbrisati. Svojevrsna optička iluzija koja je veoma efektna. Viđa se u nekim kafićima ili lokalima, koji deluju prostraniji nego što jesu, iako znamo da to nije tako, opet nam je u njima prijatno da boravimo. Savet je da prostorije poput dnevnih soba i trpezarija budu povezane staklenim dvokrilnim vratima kako bi bile poput jedne veće celine. Čak i kad su vrata zatvorena, ipak imamo utisak neprekidnog prostora.

Povezivanje kuhinje i druge prostorije kao što je trpezarija ili dnevna soba, pomoću sobnih vrata koja su skroz u staklu praktično je i iz razloga što se dobija utisak većeg neprekidnog prostora, a vrata blokiraju širenje mirisa hrane iz kuhinje, koji mnogima smeta. Svako ko voli otvoren koncept, a ipak ne voli kuhinjske mirise hrane koji se šire po dnevnom boravku, treba da razmisli o dvokrilnim ili jednokrilnim staklenim sobnim vratima.

Staklena sobna vrata lako se čiste i održavaju. Dovoljno je samo da uzmete magičnu krpu i sredstvo za pranje stakla i da detaljno izglancate površine. Za to ne treba ni mnogo truda ni vremena.

Mana staklenih sobnih vrata je što se mogu polomiti ako ih slučajno udarite nekim jačim predmetom. Takođe, nestašni kućni ljubimci mogli bi se zaleteti u igri i razbiti vrata. Može doći do povreda, i ljudi i životinja. Treba birati staklena vrata koja imaju jače staklo. Ali, ako imate malu decu koja stalno jurcaju ili velike pse koji znaju da budu nemirni, možda je boje da uzmete staklena vrata koja u do pola u drvetu.

Drugih mana ova vrsta sobnih vrata praktično nema. Ako želite da potpuno sačuvate privatnost u nekim sobama, onda ih naravno na njih nećete postavljati, ali zna se da je njihovo glavno mesto ipak između centralnih zajedničkih prostorija u kućama i stanovima, a to su dnevna soba, trpezarija, kuhinja i radna soba.

Pročitajte još:

- Kako najbolje uklopiti bela sobna vrata

M. K.
Back to Top