Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Za skladišta i magacine idealne su euro palete

Što se euro paleta tiče, opšte je poznato da je njihova upotreba veoma raznolika i široka. Primarno su nastale kao vid ambalaže, ali su kasnije i postale inspiracija za izradu nameštaja.

Skladištenje i magacioniranje robe postalo je pesma otkad su izmišljene euro palete jer uz pomoć njih postiže se mnogo toga, što bi bez ne bi bilo lako izvodljivo. O čemu je tačno reč? Naime, radi se o tome da euro palete imaju veoma jednostavnu, ali preciznu konstrukciju kod koje se dimenzije znaju u milimetar. Kad aje reč o dimenzijama, ne misli se samo na to kolika je njihova veličina i površina, već na to da je svaki detalj u skladu sa standardom. Broj i širina dasaka je unapred određen, čak i broj i položaj eksera. Praktično, svaka euro paleta je ista, liče jedna drugoj kao jaje jajetu. To nije slučaj sa paletama koje nemaju oznaku euro, tj. sa onima koje ne potpadaju pod standard. Ne može svaka paleta da bude to jer da bi bila, mora da bude proizvedena u skladu sa tačnim i jasnim pravilima. Koja je poenta pravljenja identičnih paleta?

Blog ilustracija: Krevet od euro paleta ideje


Foto: Pixels

Na prvom mestu, standard je izmišljen kako bi sve što je s njim u vezi moglo uklopiti lako. Kada kupujemo slavine, sve se prave po standardu. Tako da znamo unapred koliki je razmak između dovodnih cevi itd. kada ne bi tako bilo, imali bismo mnogo problema. Ustvari, kupovina bi bila nemoguća misija. Probajte samo to da zamislite, i s tim u vezi zamislite da treba nešto da zamenite kad postaj dotrajalo ili kad hoćete nešto novo. Zato postoje standardi. Kako se oni odnose na euro palete? Počevši od toga da se i sami viljuškari koji ih transportuju konstruišu tako da imaju idealne karakteristike u skladu sa tim kolike su dimenzije euro paleta i kolika je njihova masa. Lako se natovare, prenose i premeštaju po skladištu. Pomoću viljuškara roba se može poslagati i na visini, tako da se magacinski prostor maksimalno iskoristi. Što se tiče transporta kamionima on je olakšan iz razloga što se unapred znaju dimenzije te se pravi bolji raspored, tako da biše robe može da se spakuje. Planiranje utiče na smanjenje troškova i veću isplativost.

U magacinima, neki proizvodi provedu više, neki manje vremena. Prostor se plaća. Roba se često premešta, tako da je upotreba paleta obavezna. Kako bi se drugačije podizale kutije ili roba koja je upakovana u raznu ambalažu, ako ne bi bilo paleta koje će da se nataknu na viljuškar i podignu i premeste. Magacini se pune do plafona. Tako se isplati njihov najam. To nije uvek moguće, ali veliki procenat robe je podložan tome da se može vertikalno skladištiti. Nešto što je teško ne može da se penje u visine jer police u magacinu ne bi izdržale, ali zato većina robe nema masu koja je veća od one koju mogu da podnesu police. Podizanje robe koja je na paletama, na velike visine, nikad nije bilo lakše.

U skladištima tako nešto može dugo da stoji. Upotreba euro paleta, je direktna ušteda. Zahvaljujući njima prodavac iznajmljuje manji magacinski prostor, a isto važi i za proizvođača. Štedi se energija za grejanje i klimatizaciju, kao i cena rente magacinskog prostora.

U industriji robe široke potrošnje euro palete našle su veliki značaj. Potrebne su svima. Koriste ih mega marketi da na svoje rafove na njima postave što više robe. To im omogućava da imaju manje cene i da time privuku više kupaca koji im se verno vraćaju.

Euro palete liče jedna drugoj. Razlika je u tome što su neke novije, a neke su više korišćene jer su polovne. Tako se pravi podela i cene se formiraju u skladu sa tim. Zašto je to važno? Upravo zato što je moguće priuštiti i jeftinije euro palete, naročito u industrijama gde nije neophodno da one budu nove. U hemijskoj industriji koriste se obojene euro palete. One su takve jer je to znak da je na njima bila neka hemija i da posle ne sme da stoji hrana, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Veoma jednostavan i praktičan znak. Ko d proizvođača i prodavaca euro paleta, one se mogu kupiti, kao i sve druge vrste. Uvek su nove, svetle euro palete te koje imaju najveću cenu. One se ne kupuju toliko koliko polovne. Među polovnima ima podele na klase. Tamnije palete, koje su duže u upotrebi, jeftinije su od onih koje se kraće koriste i koje su zbog toga zadržale duže svetlu boju drveta.

Euro palete se razlikuju i po tome koliki je stepen vlage u njima. Što su više vlažne, one su teže. Njihova masa varira. Kreće se oko 25 kg. s tim u vezi je i skladištenje i transportovanje robe na euro paletama. Kada se iz magacina neka roba prevozi kamionima, onda se vodi računa o kapacitetu same prikolice i nosivosti. Na ukupnu masu robe, dodaje se masa svih paleta na kojima se roba nosi. Kada se preveze na destinaciju, roba se istovara isto tako lako kao što je to slučaj i sa utovarom, pomoću viljuškara i euro paleta. Na novoj lokaciji, u nekom drugom skladištu, opet se sve ređa tako da se prostor optimalno iskoristi.

Euro palete se mogu i servisirati i popravljati kod svih onih proizvođača koji tu uslugu nude. Vek trajanja im zavisi od toga koliko su bile u upotrebi i kako su se koristile. Neke euro palete na sebi nose proizvode koji dugo mogu da stoje i koji nisu puno masivni. Ove euro palete manje se troše od onih koje nose nešto što je teško i što se često transportuje ili premešta po samom skladištu. Organizacija skladišta mora pažljivo da se isplanira kako se ne bi stalno nešto tumbalo i premeštali. Time se štedi radna snaga, ali i vek trajanja euro paleta koje su postolje za sve što se u magacinu nalazi.

Pročitajte još:

- Euro palete – primena i upotreba

M. K.
Back to Top